ΕΛΛAΔΑ

Δυο Έλληνες φοιτητές «χαρτογράφησαν» τον γαλαξία με ραδιοτηλεσκόπιο

Mετά από 204 ώρες παρατήρησης συνολικής απογραφής 3 terabyte δεδομένων.

No profile pic

Δύο φοιτητές κατασκεύασαν το δικό τους ραδιοτηλεσκόπιο και είναι οι πρώτοι που «ραδιο-χαρτογράφησαν» τον γαλαξία από την Ελλάδα.

Τα αδέλφια Απόστολος Μισιρλής, φοιτητής Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και ο Βασίλης Μισιρλής, μεταπτυχιακός φοιτητής Περιβάλλοντος στο ΕΜΠ πέρασαν 204 ώρες παρατήρησης και συνέλεξαν δεδομένα 3 terabyte δεδομένων.

Σε αντίθεση με την κανονική φωτογραφία που λαμβάνεται μέσω οπτικών τηλεσκοπίων αυτή είναι η πρώτη ραδιοεικόνα, στην οποία απεικονίζεται η κατανομή του υδρογόνου στον ουρανό. «Στόχος της προσπάθειας είναι να αναπτύξουμε τη ραδιοαστρονομία που δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, όσο η οπτική αστρονομία» ειπαν στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

Οι Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν μόνοι τους το ραδιοτηλεσκόπιο Pictor και ανέπτυξαν το κατάλληλο λογισμικό ώστε να μετακινείται και να λαμβάνει απεικόνιση από διάδορα σημεία, ώστε να πάρουν την τελική εικόνα. Ο κάθε ένας, ακόμη και αν δεν είναι εξοικειωμένος με την ραδιοαστρονομία, μπορεί από το κινητό του να κάνει παρατήρηση της γραμμής του υδρογόνου, μόλις με ΔΥο κλικ.

Οι αδελφοί Μισιρλή εργάζονται σε ερευνητικά έργα και όπως σύντομα θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών τους.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση