ΕΛΛAΔΑ
Δίκες εναλλάξ για Παππά – Παπαγγελόπουλο
Ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το παρασκήνιο και όσα διαδραματίστηκαν με φόντο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το έτος 2016, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να φωτιστούν στη διάρκεια της δίκης του Ειδικού Δικαστηρίου, που ξεκίνησε χθες με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος φέρεται ως συνεργός στην πλημμεληματική πράξη.
Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που κληρώθηκαν από τη Βουλή, χθες το μεσημέρι ανέβηκαν στην έδρα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της αρεοπαγίτη Ιωάννας Κλάππα – Χριστοδουλέα, η οποία στη δικαστική της διαδρομή έχει χειριστεί πολλές και σοβαρές υποθέσεις όπως αυτή που αφορούσε στη δικαστική διερεύνηση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, την περίοδο που υπηρετούσε στο Εφετείο της Αθήνας. Είναι η πρώτη φορά που στα χρονικά της μεταπολίτευσης συμπίπτει χρονικά να συνεδριάζουν ταυτόχρονα δύο Ειδικά Δικαστήρια κρίνοντας πράξεις πρώην υπουργών που φέρονται να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οπως είναι γνωστό από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Προκειμένου μάλιστα να προχωρήσει παράλληλα η εκδίκαση των δύο υποθέσεων, που λόγω της ιδιότητας των κατηγορουμένων έχουν εκτός από ποινική διάσταση και έντονο πολιτικό αντίκτυπο, οι συνεδριάσεις των δύο Ειδικών Δικαστηρίων θα γίνονται εναλλάξ στην ίδια αίθουσα της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση των υποθέσεων το συντομότερο δυνατό.
Ενας ακόμα λόγος που καθιστά αναγκαία την εναλλάξ συνεδρίαση των δύο διαφορετικών συνθέσεων είναι η παρουσία της τακτικής εισαγελέως της έδρας, της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ολγας Σμυρλή, η οποία δεν υπέβαλε αίτημα αντικατάστασης, όπως άλλοι συνάδελφοί της, αρεοπαγίτες και σύμβουλοι της επικρατείας που είχαν κληρωθεί και στα δύο δικαστήρια. Στη δίκη που ξεκίνησε χθες ως αναπληρωματικός εισαγγελέας μετέχει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας.
Αδικήματα
Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση το αμετάκλητο βούλευμα του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, που ακολούθησε την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη. Ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος με φερόμενος ως συνεργό τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα ο οποίος είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε με φόντο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και είχε καταγγείλει τον Ν. Παππά ως το πρόσωπο εκείνο αποδίδοντάς του κεντρικό ρόλο στην υπόθεση αυτή. Ο Χρ. Καλογρίτσας με μήνυσή του, που είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, είχε αποκαλύψει πως αν και ο ίδιος δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις, προκειμένου η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι της δικής της επιρροής, εντούτοις με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό λιβανέζικο κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή του στον επίμαχο διαγωνισμό.
Μετά τις καταγγελίες του Χρ. Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες η υπόθεση έφτασε αρχικά στην τακτική δικαιοσύνη και από εκεί στη Βουλή, ως μόνη αρμόδια να αποφασίσει για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ακολούθησε η διενέργεια προανακριτικής επιτροπής και με απόφαση της Βουλής κινήθηκε η ποινική διαδικασία για τον πρώην υπουργό. Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, γνωρίζοντας, όπως έχει πει ότι θα περνούσε και ίδιος στη θέση του κατηγορούμενου, αποφάσισε να μην κάνει πίσω στις καταγγελίες που έφερε την υπόθεση ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για να αποκαταστήσει -κατά τα λεγόμενά του – το όνομα και την υπόληψή του.
Από την πλευρά του ο Ν. Παππάς έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας του διαγωνισμού, ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια της δίκης θα εξεταστούν με βάση τον σχετικό κατάλογο δεκαεπτά μάρτυρες, οι οποίοι θα εισφέρουν ενώπιον των ανώτατων δικαστών μια σειρά πραγματικών περιστατικών προκειμένου στο τέλος της διαδικασίας οι ανώτατοι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων να εκδώσουν την ετυμηγορία τους, η οποία θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ