ΕΛΛAΔΑ

Διαφορετικές απόψεις για την εκτός σχεδίου δόμηση

No profile pic

Σημαντική είναι η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε επιστημονικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς για το θέμα τής εκτός σχεδίου δόμησης. Κατά τη χθεσινή ακρόαση φορέων στη Βουλή επί του πολεοδομικού πολυνομοσχεδίου, ορισμένοι ζήτησαν την άμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων, ενώ άλλοι αιτήθηκαν ο μεταβατικός χρόνος να παραταθεί από τα 2+4 στα 5+4 έτη.

Όπως ήταν επόμενο, οι συγκεκριμένες διατάξεις κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Υπέρ της κατάργησης των παρεκκλίσεων τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του WWF, της Ελληνικής Εταιρείας και των συλλόγων Πολεοδόμων – Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), Μηχανικών Χωροταξίας (ΣΕΜΠΧΑ), Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ). Αντιθέτως, μεγαλύτερη μεταβατική διάταξη ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), των μεσιτών (ΟΜΑΣΕ). Ας δούμε την τοποθέτηση ορισμένων φορέων:

• Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός επέμεινε να μην καταργηθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων μέσω μεταφοράς συντελεστή, ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί μια επιτροπή ερμηνείας της πολεοδομικής νομοθεσίας. Πολύ ενδιαφέρον είχε η υπόδειξη του ΤΕΕ, του ΣΑΔΑΣ και άλλων φορέων ότι πολύ κακώς το σχέδιο νόμου εμπλέκει το υπουργείο Πολιτισμού στην εξέταση αρχιτεκτονικών μελετών, ζήτημα που εκπίπτει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ.

• Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Κ. Κουκοδήμος ζήτησε να δοθεί χρόνος τουλάχιστον 5 ετών μέχρι την κατάργηση των παρεκκλίσεων και η συζήτηση για γενικό περιορισμό τής εκτός σχεδίου να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών. 

• Τη στήριξή τους στο σχέδιο νόμου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Ο ΣΕΤΕ, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο περιορισμός κατά 10% του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές είναι λανθασμένος. 

• Η Θεοδότα Νάντσου από το WWF εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η μεταβατική περίοδος που δίνεται στις παρεκκλίσεις να παρατείνεται στο διηνεκές. Υποστήριξε ότι ο τουριστικός κλάδος είναι ο πλέον ευνοημένος από το πολυνομοσχέδιο και ζήτησε να μπει φρένο στην ποσοτική επέκτασή του. Ομοίως ο Μ. Λάζογλου από την ΕΛΛΕΤ επισήμανε ότι οι παρεκκλίσεις είναι μόλις το 2% της εκτός σχεδίου δόμησης και επομένως το 98% θα συνεχίσει να χτίζεται χωρίς περιορισμούς.

• Τέλος, η Σοφία Αυγερινού-Κολώνα από τον ΣΕΠΟΧ τόνισε ότι ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός καταργείται στη συνέχεια μέσω ειδικών πλαισίων και σχεδίων.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση