ΕΛΛAΔΑ

Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που έθεσε το ΚΙΝΑΛ σε διάταξη του αθλητικού νομοσχεδίου

Έντονες επικρίσεις πάντως κατά της διάταξης υπήρξαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνηγόρησαν στην αντισυνταγματικότητα του σχετικού άρθρου.

No profile pic

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμούς για την "Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και άλλες διατάξεις.

Το ΚΙΝΑΛ υπέβαλε αίτημα αντισυνταγματικότητας του άρθρου 6 παρ. 7 του νομοσχεδίου όπου τίθεται όριο τριών πλήρων ή μη θητειών στους προέδρους Ομοσπονδιών, υποστηρίζοντας ότι, όπως εισάγεται αυτή η διάταξη, ουσιαστικά υπάρχει "αναδρομικότητα" στην προσμέτρηση των θητειών, πράγμα που είναι αντισυνταγματικό. Το αίτημα αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.


 
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτήρισε άκαιρη την συζήτηση αυτή καθώς η συγκεκριμένη διάταξη είναι νόμος του κράτους που έχει ψηφιστεί εδώ και 10 μήνες, από τον περασμένο Νοέμβριο, από τη Βουλή. Εξήγησε πως η αναγραφή της διάταξης αυτής στο παρόν νομοσχέδιο είναι επιβεβλημένη από το νόμο του "Επιτελικού Κράτους", όπου ορίζει ότι, όταν αλλάζει μια διάταξη ενός νόμου, τότε στο νομοσχέδιο θα πρέπει να αναγράφεται εκ νέου ολόκληρη η διάταξη και όχι μόνο η προσθήκη της αλλαγής. Επεσήμανε, ότι όταν ψηφίσθηκε, πέρυσι, η επίμαχη διάταξη και τότε η αντιπολίτευση είχε θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε από την Ολομέλεια. Τόνισε πως, τότε, στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δεν υπήρχε καμία παρατήρηση αντισυνταγματικότητας, αντιθέτως αναγνώριζε το δικαίωμα η πολιτεία να θέτει όρια στο νόμο. Ο υφυπουργός, παράλληλα, υπογράμμισε πως, εάν και ο νόμος αυτός ισχύει εδώ και 10 μήνες, κανένας δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια άλλωστε να κρίνει την αντισυνταγματικότητα ενός νόμου. Και απέρριψε ότι τίθεται οποιοδήποτε θέμα αναδρομικότητας, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, νωρίτερα, θεμελίωσε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που έθεσε το κόμμα του, υποστηρίζοντας πως η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική καθώς προσκρούει σε τρία άρθρα του Συντάγματος. Στο άρθρο 5 παρ 1 που αφορά στις ελευθερίες των ανθρώπων, στο άρθρο 12 παρ 1 που σχετίζεται με το δικαίωμα των πολιτών να ιδρύουν σωματεία και στο άρθρο 16 παρ 9, που αναφέρει ότι ο αθλητισμός τελεί υπό την ανώτατη εποπτεία του κράτους, δηλαδή δεν διοικείται άμεσα από το υπουργείο.

Επέκρινε τον υφυπουργό πως "κάνει ό,τι θέλει, αλλά η Βουλή δεν είναι πεδίο άσκησης προσωπικής πολιτικής. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει συνταγματικά όρια" και υποστήριξε ότι "πίσω από τα ωραία λόγια για ανανέωση στην αθλητισμό κρύβεται κομματισμός". Τόνισε ότι στη διάταξη αυτή έχουν αντιδράσει Ομοσπονδίες αλλά και "η ΔΟΕ που έχει κάνει ειδική αναφορά σε προσωπική επιστολή που έχει αποστείλει στον υφυπουργό". Και ζήτησε από τον κ. Αυγενάκη να αποσύρει τη διάταξη γιατί, εάν ψηφιστεί σήμερα, "θα αναγκαστούμε όταν θα βγει στα δικαστήρια αντισυνταγματική να την πάρουμε πίσω, εξευτελίζοντας έτσι τη Βουλή αλλά και όσους σήμερα την ψηφίσουν"


 
Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, ως αντιλέγων, απέρριψε τις προβαλλόμενες αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας μιλώντας για "αστοχία βολής" καθώς σήμερα τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας ενός νόμου που ισχύει από πέρυσι τον Νομέβριο και κανείς από τους φερόμενους ως θιγόμενοι δεν έχει κινηθεί να τον προσβάλουν στα δικαστήρια. Η θέσπιση ορίων ηλικίας και θητειών σε σωματεία, ανέφερε, έχει κριθεί με πλείστες και ισχυρές αποφάσεις δικαστηρίων, ανέγνωσε σχετικές γνωμοδοτήσεις καθηγητών αλλά και έφερε ως παράδειγμα τα όρια που υπάρχουν για τις εκλογές πρυτάνεων στα ΑΕΙ. Υπογράμμισε ότι, όπως είναι η διάταξη, δεν υπάρχει θέμα αναδρομικότητας, και ότι το όριο θα ισχύσει από εδώ και πέρα, κάνοντας μια αντίστιξη σε αυτά που ίσχυσαν και με το νόμο που ψήφισε η Βουλή για το δικαίωμα ψήφου τους 17χρονους.

Ο αθλητισμός, είπε, έχει ανάγκη να μπει μέσα του "φρέσκος αέρας" και "δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση όπως θέλει να τον παρουσιάσει η αντιπολίτευση αλλά είναι δημόσιο αγαθό" σημειώνοντας "δεν μπορούμε να θέλουμε να εξυπηρετήσουμε 5-6 παράγοντες, που μπορεί να θίγονται σε βάρος των παιδιών μας που αθλούνται".

Έντονες επικρίσεις πάντως κατά της διάταξης υπήρξαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνηγόρησαν στην αντισυνταγματικότητα του σχετικού άρθρου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως "η πρόθεσή σας δεν είναι να φυσήξει ένας φρέσκος αέρας στον αθλητισμό αλλά την ποδηγέτησή του, [θέλετε] να βάλετε εγκάθετους, ακολουθείτε μια παντεταρισμένη μέθοδο κατά του αυτοδιοίκητου". Μάλιστα επισήμανε στον υφυπουργό ότι όταν αυτό το θέμα της αναδρομικότητάς του έθεσε στην Επιτροπή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη δεν της έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε πως σαφώς και υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας καθώς παραβιάζεται στο άρθρο 12 του συντάγματος περί του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι. Τόνισε πως "η προσπάθεια επιβολής ελέγχου και "εκλογομαγειρέματος" ενόψει των εκλογών των ομοσπονδίων είναι πρόβα τζενεράλε και για τα όσα σχεδιάζονται για τα εργατικά σωματεία".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας μίλησε για "καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα με σκοπιμότητες" σε "ένα "φωτογραφικό" νομοσχέδιο για να εξυπηρετηθούν ημέτεροι" και έκανε λόγο για "υπέρμετρη κυβερνητική παρέμβαση στις αθλητικές ομοσπονδίες" προειδοποιώντας πως "σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης υποστήριξε ότι προφανώς και οι δύο διατάξεις που αφορούν το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία του αθλητισμού είναι αντισυνταγματικές και μάλιστα "φωτογραφικές" κατά συγκεκριμένων παραγόντων που, όταν υπάρξουν οι ειδικές πράξεις, θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση