ΕΛΛAΔΑ
Βγαίνει στο Αιγαίο ο στόλος - Το σενάριο διπλής κρίσης με την έξοδο του Oruc Reis
Σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση «Λόγχη» - Σε επιφυλακή η ελληνική πλευρά με την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση
Με την έξοδο ενός μεγάλου μέρους του Στόλου στο Αιγαίο, απαντάει η χώρα μας στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας προς την πλευρά της Άγκυρας εν όψει της επικείμενης καθόδου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από τη Μαύρη Θάλασσα στη Ν.Α Μεσόγειο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.
Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης «Λόγχη», η πρώτη φάση της οποίας ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυκλάδων, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στη Ν.Α Μεσόγειο, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού στη Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε πως το Orus Reis έχοντας ολοκληρώσει τις μετασκευές και την αναβάθμιση του λογισμικού του, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών των συστημάτων του στην θαλάσσια περιοχή του Βοσπόρου.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του Orus Reis τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εντολές στα περιπολούν πλοία του Π.Ν στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αύξηση της τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή.
Σενάριο διπλής κρίσης
Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει να δημιουργήσει μία κατάσταση διπλής κρίση στις σχέσεις της αφενός με την Ελλάδα αφετέρου με την Κύπρο.
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο η Άγκυρα είναι πιθανόν να συνδέσει την αποστολή του Oruc Reis στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου με την ταυτόχρονη μετακίνηση του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το σημείο που βρίσκεται τώρα, 55 μίλια νότια της Αττάλειας, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Να σημειώσουμε πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, με την κυπριακή πλευρά να θεωρεί πως αμέσως μετά ενδέχεται να κινηθεί σε περιοχή δυτικά η ακόμη και νότια της Μεγαλόνησου.
Κλιμάκωση έντασης
Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τις περεταίρω επιδιώξεις της Άγκυρας έναντι της χώρας μας αλλά και της Κύπρου, παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αξιολογεί, όχι μόνο τις δηλώσεις των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και τις κινήσεις τακτικής στις οποίες προβαίνει η τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.
Ενδεικτικά, να σημειώσουμε πως σε ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ κυκλοφόρησε χθες μία φημολογία πως τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε στην έκτακτη σύγκληση μίας κλειστής σύσκεψης με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων των τουρκικών Ε.Δ και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Γκουλέρ. Όπως μετέδωσαν, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου, ενώ ορισμένα από αυτά έκαναν λόγο για μία «σημαντική εξέλιξη» εν μέσω «συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Η εν λόγω πληροφορία αν και διαψεύσθηκε από τουρκικής πλευράς, εντούτοις αποτυπώνει εν γένει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας σε βάρος της χώρας μας. Ένα κλίμα που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σημερινή σύγκληση του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συνεδρίασης πρόκειται να βρεθεί, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα. Όπως εκτιμάται, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να επιτεθεί εκ νέου κατά της χώρας μας, επικεντρώνοντας στη γνωστή παραφιλολογία του περί εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος οι οποίες σαν στόχο έχουν την Τουρκία.
Ονοματοδοσία
Παράλληλα και σε συμβολικό επίπεδο ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αξιολογήθηκε και η χθεσινή αποκάλυψη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ονομάτων των νέων φρεγατών Belharra που πρόκειται να αποκτήσει σύντομα το Π.Ν. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου αποφάσισε η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, να ονομαστεί «Φ/Γ ΚΙΜΩΝ», η δεύτερη «Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ» και η τρίτη «Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ».
Να σημειώσουμε πως οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026. Τα τρία πλοία θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, θα διαθέτουν σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R. Το «οπλοστάσιο» των Belharra περιλαμβάνει επίσης πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.