ΕΛΛAΔΑ

Β. Μεϊμαράκης: Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι χαλαρή

«Αυτές οι ευρωεκλογές, επειδή έπονται των εθνικών εκλογών, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε ισχυρή εντολή μέχρι το 2027, είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ευρώπη»

Β. Μεϊμαράκης: Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι χαλαρή

«Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι χαλαρή», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καλωσορίζοντας τους ευρωπαίους πολιτικούς της οικογένειας του ΕΛΚ κατά την έναρξη της εκδήλωσης με τίτλο «Ο δρόμος για την Ανάκαμψη», που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτές οι ευρωεκλογές, επειδή έπονται των εθνικών εκλογών, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε ισχυρή εντολή μέχρι το 2027, είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ευρώπη», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι κάτι το απόμακρο, αλλά κάτι που έχει μπει στην καθημερινότητα μας».

Σκεφτείτε, προσέθεσε, ότι το 70% των νόμων που ψηφίζονται στα εθνικά κοινοβούλια προέρχεται από τις Βρυξέλλες και πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν τι κάνει η Ευρώπη, τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ψήφος δεν μπορεί να είναι χαλαρή. Πρέπει να είναι θετική προς τις δυνάμεις της Ευρώπης, προς τη ΝΔ, η οποία θα πρέπει να έχει μία μεγάλη εκπροσώπηση στις ευρωεκλογές», είπε, καταλήγοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Μεϊμαράκης.

 

Ζίγκφριντ Μουρεσάν: Ο πρώην μεγάλος ασθενής της Ευρώπης είναι η χώρα της χρονιάς

«Ήρθαμε στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα έχει γίνει μοντέλο καλής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Είπε όχι στον λαϊκισμό και ξεκίνησε να δουλεύει», τόνισε στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο ΕΚ, Ζίγκφριντ Μουρεσάν.

Η Ελλάδα, είπε, είναι ισχυρότερη, ασκεί μεγαλύτερη επιρροή, απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό χάρη στο έργο που έκανε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι ευρωβουλευτές, όπως τόνισε, κάτι που «επιτρέπει στη χώρα να ζητήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πράγματα για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών».

«Ο πρώην μεγάλος ασθενής της Ευρώπης είναι η χώρα της χρονιάς σύμφωνα και με τον Economist», είπε, και αναφέρθηκε αναλυτικά στην εξέλιξη των μεγάλων έργων που γίνονται στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, της ψηφιοποίησης, το σχέδιο Ελλάδα 2.0., κάνοντας μνεία στο ότι η χώρα μας «είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση κονδυλίων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην Ευρώπη».

 

Μαργαρίτης Σχοινάς: Από την Ευρώπη των κρίσεων στην Ευρώπη των λύσεων

«Μάθαμε, αλλάξαμε, προσαρμοστήκαμε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην παρέμβασή του, προσθέτοντας ότι ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, η κοινή πρόκληση είναι μία, «να δείξουμε στους Ευρωπαίους πολίτες ότι καθημερινά προασπιζόμαστε τα συμφέροντά τους. Να τους πείσουμε ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος τους - και όχι ο αντίπαλος, όπως πολλοί δημαγωγοί θα ήθελαν ίσως να τους κάνουν να πιστέψουν», είπε.

«Απέναντι σε όσους επιθυμούν να παρουσιάσουν την Ευρώπη ως τη γενέτειρα όλων των δεινών, ας αντιπαραθέσουμε την πραγματικότητα. Ας δείξουμε το μυστικό συστατικό που έχει οδηγήσει στην μετάβαση από την Ευρώπη των κρίσεων στην Ευρώπη των λύσεων: την συλλογική μας προσέγγιση στην επίλυση ζητημάτων - τη δυνατότητα να λειτουργούμε μαζί ως μια ενωμένη Ευρώπη» , είπε και αμέσως προσέθεσε: «Ο πολιτικός κύκλος που κλείνει διαδραματίστηκε από τις συγκλονιστικότερες αλλαγές στην μεταπολεμική Ευρώπη. Αντέξαμε. Τα καταφέραμε. Κάναμε άλματα που δεν φαντάστηκε κανείς. Δεν πίστεψε κανείς πέρα από εμάς.

Και αυτές οι επιτυχίες είναι το δικό μας πολιτικό μανιφέστο. Είναι η δική μας κληρονομιά που η ιστορία ήδη κατέγραψε ανεξίτηλα. Το ότι κρατήσαμε την Ευρώπη όρθια με αυτοπεποίθηση με δυναμισμό και με αισιοδοξία δεν θα μας το πάρει κανείς. Αυτό είναι το κεκτημένο που θα μας οδηγήσει νικητές στον επόμενο πολιτικό κύκλο από την Ευρώπη των μεγάλων αλλαγών και της μετάβασης στην Ευρώπη των κατακτήσεων και της ανασυγκρότησης. Για μια Ευρώπη ισχυρή, ανοιχτής στον κόσμο».

 

Ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην Ανάκαμψη

Νωρίτερα, και αναφερόμενος στο ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην Ανάκαμψη, υπογράμμισε στον δημόσιο διάλογο έχουν επικρατήσει δυο μύθοι: Ο ένας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά το κέντρο και όχι την περιφέρεια, και τους «μεγάλους» τους λίγους και όχι τους μικρούς και τους πολλούς. «Κάτι που ασφαλώς δεν είναι αλήθεια», είπε, σημειώνοντας ότι οι πόροι αυτοί αφορούν οριζόντια την κοινωνία και αναφέροντας χαρακτηριστικά (πολλά) εμβληματικά, όπως τα χαρακτήρισε έργα, όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα και τα 36 χιλιόμετρα προαστιακού από τα 'Ανω Λιόσια στα Μέγαρα κ.ά. Τόνισε, επίσης, ότι από τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις για χρηματοδότηση το Ταμείο Ανάκαμψης, το 47% των συμβασιοποιημένων δανείων αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σχοινάς έκλεισε την παρέμβασή του, ανακαλώντας μια αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. «Στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο υπάρχουν δύο ομάδες πολιτών:

Αυτοί που έχουν γνήσιες ανησυχίες και ερωτήσεις για εμάς. Τί κάνει η Ευρώπη; Σε αυτούς χρωστάμε απαντήσεις, λύσεις, καλή πολιτική.

Υπάρχουν όμως και αυτοί  που απλά θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη, αυτούς δεν τους ενδιαφέρουν οι απαντήσεις, ίσως και να τις φοβούνται.  Αυτούς πρέπει να τους νικήσουμε πριν μας νικήσουν».

Η εκδήλωση συνεχίζεται με παρεμβάσεις ευρωπαίων πολιτικών και μελών της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, και του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση