ΕΛΛAΔΑ
«Αυτά που αναφέρουν τα παιδιά είναι φρικώδη» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής
Ο 45χρονος κατηγορείται συνολικά για 11 αδικήματα που αφορούν σε βιασμό και κακοποίηση σε βάρος της συζύγου του, επίσης αστυνομικού, και των ανήλικων παιδιών τους.
Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τον αστυνομικό της Βουλής, ο οποίος εχθές κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την πολύωρη απολογία του.
Ο 45χρονος κατηγορείται συνολικά για 11 αδικήματα που αφορούν σε βιασμό και κακοποίηση σε βάρος της συζύγου του, επίσης αστυνομικού, και των ανήλικων παιδιών τους.
«Αυτά που αναφέρουν τα παιδιά είναι φρικώδη»
«Αυτά που αναφέρουν τα παιδιά στις καταθέσεις τους είναι φρικώδη. Και όχι μόνο για τη σωματική τους κακοποίηση αλλά και για τη σεξουαλική τους κακοποίηση», λέει στο MEGA ο επίτιμος πρόεδρος ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.
«Ένα από τα παιδιά αναφέρει ότι σε μια έκθεση που είχε γράψει στο σχολείο, έλεγε κάποιες λεπτομέρειες που κίνησαν υποψίες στην καθηγήτρια και κάλεσε τη μητέρα. Η μητέρα είπε ότι αυτά που γράφει το παιδί είναι μυθεύματα. Τότε, πήρε κάποιος, λέει, αστυνομικός από τα Μεσόγεια, η συγκεκριμένη οικογένεια έμεινε στη Νέα Σμύρνη τι δουλειά έχουν τα Μεσόγεια με τη Νέα Σμύρνη… από τμήμα στα Μεσόγεια και είπε μην ασχολείστε με αυτήν την υπόθεση, ασχολούμαστε εμείς η Αστυνομία. Πήρε τη διευθύντρια του σχολείου. Ποιος μου λέει εμένα ότι δεν πήρε ο ίδιος (σ.σ. ο 45χρονος); Στα Μεσόγεια, αν δεν κάνω λάθος, μένει η πατρική του οικογένεια».
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιακμάνη:
«Γίνεται αυτά τα παιδιά να είχαν μια φυσιολογική ζωή από την στιγμή που ο πατέρας τους και η μάνα τους από την ηλικία των 4 μέχρι τώρα που καταγγέλθηκε, το λέει και η ίδια, ότι ασελγούσε ο πατέρας και την υποχρέωνε και αυτήν; Πώς μπορείς να υποχρεώσεις μια μάνα να ασελγήσει στο παιδί της ή πώς μπορεί να τη φοβίσεις και να βλέπει ότι ο πατέρας βιάζει το παιδί και να μην μιλάει, αυτό εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω».
«Το αγόρι κατέθεσε, υποστήριξε τον πατέρα και μετά ξέσπασε σε κλάματα. Οι πληροφορίες λένε πως τα κορίτσια λένε ότι έμπαιναν στο δωμάτιο ο πατέρας με τον γιο και τη μάνα. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρεια», συμπληρώνει.
«Δεν είχε ασκηθεί κάποια δίωξη»
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, τονίζει:
«Ακούστηκε εχθές μια ανώνυμη καταγγελία από έναν δάσκαλο ο οποίος λέει ότι του έγινε ένα τηλεφώνημα από κάποιο αστυνομικό τμήμα, Μεσογαίας ο ίδιος ανέφερε, και του είπαν να σταματήσει την έρευνα. Δεν το επιβεβαιώνει η Αστυνομία, το έχουμε ελέγξει και δεν υπήρχε λόγος ένα τόσο απομακρυσμένο τμήμα να κάνει έρευνα για το συγκεκριμένο σχολείο που βρισκόταν σε άλλη περιοχή».
«Έχει γίνει πολύς λόγος γιατί ο άνθρωπος αυτός υπηρετούσε στη Βουλή. Δεν έπρεπε να υπηρετεί αν είχαμε αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει, γιατί οι ιδιωτικές του διενέξεις με πολίτες, οι οποίες κάποιες αρχειοθετήθηκαν για κάποιες υπάρχουν πειθαρχικές ποινές, τουλάχιστον από την πλευρά της Αστυνομίας, δεν έκρινε ο τότε φρούραρχος της Βουλής, ο οποίος ήταν αστυνομικός, τον Ιανουάριο του 2019, ότι δεν έπρεπε να του γίνει πρόταση για αυτήν την υπηρεσία. Του έγινε η πρόταση, μετακινήθηκε τον Μάρτιο», συμπληρώνει.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Καλλιακμάνης:
«Ο φρούραρχος της Βουλής, τον παίρνει ο υπουργός, ο βουλευτής και του λέει αυτός είναι δικός μου, θα τον πας εκεί. Έτσι γίνεται. Όποιος πει ότι γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια οι μεταθέσεις στη Βουλή, θα του φέρω εγώ στοιχεία».
Ερωτηθείσα για την πρώτη καταγγελία που έκανε η σύζυγος του αστυνομικού, η κα Δημογλίδου σημειώνει:
«Η πρώτη καταγγελία στην Αστυνομία έρχεται τον Φεβρουάριο. Μέσα σε λίγες ημέρες η γυναίκα αυτή παίρνει πίσω την καταγγελία ενώ προσπαθούν να τη μεταπείσουν οι αστυνομικοί του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας να κρατήσει το panic button και να συνεχίσει με ψυχολογική υποστήριξη. Η γυναίκα αυτή, θεωρώντας ότι θέλει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην οικογένειά της, όπου αναφέρει μόνο δική της σωματική κακοποίηση, θέλει να πάρει πίσω την καταγγελία».
«Ο άνθρωπος αυτός έλαβε αναρρωτική άδεια από τους ψυχολόγους της Αστυνομίας μετά την πρώτη καταγγελία της γυναίκας, όπου του αφαιρέθηκε ο οπλισμός. (…) Δεν είχε ασκηθεί κάποια δίωξη για να φύγει ο άνθρωπος αυτός από το Σώμα. Ήταν σε αναρρωτική από τον Φεβρουάριο του ’24 μέχρι να έρθει και η δεύτερη καταγγελία», αναφέρει για τον 45χρονο.
Την ίδια στιγμή, «γίνεται μια διερεύνηση από το αρχηγείο της Αστυνομίας για το πώς δεν είχαν διαπιστώσει οι ψυχολόγοι που εξέταζαν αυτούς τους ανθρώπους ότι υπήρχε κάποιο νόσημα».
Τι ισχύει για τα ψυχομετρικά τεστ
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα ψυχομετρικά έχουν διαφορετικές κατηγορίες», λέει από την πλευρά της η Κέλλυ Ιωάννου, δρ. εγκληματολογίας, σχετικά με τα τεστ που περνά το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας.
«Άλλο το ψυχομετρικό που κοιτάει αν ένας άνθρωπος έχει γνωστικές ικανότητες και άλλο το κομμάτι της προσωπικότητάς του. Η προσωπικότητά του μετριέται με πολύ συγκεκριμένα ψυχομετρικά εργαλεία. Σε καμία περίπτωση ένας επιστήμονας δεν μπορεί να βασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα σε ένα εργαλείο, θέλει και εμπειρία και θέλει να αξιολογούνται και οι ίδιοι οι οποίοι αξιολογούν».
«Αναγκαία η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της συζύγου» – Τι υποστηρίζει η πλευρά του αστυνομικού της Βουλής
«Μέσα από την ίδια τη δικογραφία προκύπτουν στοιχεία τα οποία γεννούν την ανάγκη της σχετικής έρευνας, δηλαδή την ανάγκη του σχετικού αιτήματος για να γίνει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και να υπάρξει ένα αξιόπιστο, ασφαλές συμπέρασμα το οποίο να προκύπτει από την εξέταση ενός πραγματογνώμονα που έχει διοριστεί από την ανακριτική αρχή», λέει μιλώντας στο MEGA, ο Όθων Παπαδόπουλος, δικηγόρος αστυνομικού, σχετικά με το αίτημα που κατατέθηκε από την πλευρά του κατηγορούμενου για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της συζύγου του.
«Αυτό το αίτημα το έχει υποβάλλει ο εντολέας μου και αυτό συνέβη γιατί υπάρχουν στοιχεία μέσα στη δικογραφία σχετικά με ιατρικού δεδομένου έγγραφα που αφορούν ιατρικά ζητήματα για τα οποία υπάρχει το απόρρητο».
Αναφερόμενος στις καταθέσεις των παιδιών της οικογένειας, τονίζει:
«Η γνωμάτευση του ιατροδικαστή πιο πολλά ερωτηματικά προκαλεί σε σχέση με την αξιοπιστία των καταγγελλόμενων παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αφηγήσεις από τα παιδιά. Ασάφειες και αντιθέσεις σε σχέση με τις καταθέσεις του ενός παιδιού από το άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο (σ.σ. τον αστυνομικό), οι καταθέσεις αυτές είναι προϊόν χειραγώγησης από τη μητέρα τους, πράγμα το οποίο καθιστά ακόμα μεγαλύτερη και επιτακτική την ανάγκη για την αξιολόγηση της ψυχιατρικής της κατάστασης».
«Ο γιος της οικογένειας έχει δώσει μια κατάθεση η οποία αντικρούει τα καταγγελλόμενα», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο 45χρονος κατηγορούμενος «τηρεί αρνητική στάση, λέει ότι όλα αυτά τα οποία ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η θέση του σε σχέση με τις κατηγορίες είναι αρνητική για όλες».
Ερωτηθείς για τον λόγο που ο 45χρονος παραμένει νοσηλευμένος στο 414 στρατιωτικό νοσοκομείο, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά:
«Ακούσια είναι η νοσηλεία του. Καταγγέλθηκε από το οικογενειακό του περιβάλλον ότι ενδεχομένως θα είχε αυτοκτονικές διαθέσεις και για τον λόγο αυτόν, προληπτικά, διατάχθηκε η ακούσια νοσηλεία του».
Όσον αφορά τα οικονομικά της οικογένειας, τονίζει:
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για κανέναν έλεγχο οικονομικό. Τα οικονομικά της οικογένειας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, δικαιολογούσαν τις δαπάνες οι οποίες γίνονταν και σε περίπτωση ελέγχου θα χορηγηθούν όλα τα σχετικά έγγραφα».