Απόσυρση του ασφαλιστικού ζητούν όλοι κι εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση!

"Κόκκινο" χτύπησε η αντιπαράθεση στη Βουλή

Κριτική στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο άσκησαν οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή, κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Οι περισσότεροι από τους 22 φορείς ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης είπε ότι «δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο» το νομοσχέδιο επειδή «τα παίρνει από τους μεσαίους και τα δίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους». Υποστήριξε ότι θα δοθούν μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερες συντάξεις μέσω του μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης 20%-40%.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι «επιτείνεται η φτωχοποίηση των συνταξιούχων», ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση απασχόλησης και πάταξη φοροδιαφυγής.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο «επιτυγχάνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε φορά που έρχομαι στη Βουλή αισθάνομαι πολίτης Β κατηγορίας».

«Οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής εκτίμησε ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φτάνει το 37,95% των εισοδημάτων τους.

Στο θέμα της κατάργησης του αγγελιόσημου αναφέρθηκαν οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος

Ο κ. Κουμπιάς ζήτησε την διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου αυτοτελούς ταμείου και την διατήρηση του αγγελιόσημου με την επέκτασή του και στα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Η ανεξαρτησία των ασφαλιστικών Ταμείων των δημοσιογράφων σημαίνει και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει «ευθεία ασφάλιση» με την ΕΣΗΕΑ και έτσι, μέσω του κώδικα δεοντολογίας της, κατοχυρώνεται και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων.

Για «προκλητικό διαχωρισμό» των ελευθέρων επαγγελματιών από τους υπόλοιπους εργαζόμενους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης υποστήριξε ότι «σαρώνεται ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Την απόδοση της εθνικής σύνταξης στα άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης, εφόσον έχουν ποσοστό αναπληρίας πάνω από 50%, πρότεινε ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Την αυτονόμηση του Ταμείου των Μηχανικών ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, λέγοντας «θέλουμε να μας αφήσετε μόνους μας».

Μαζική έξοδο ιατρών από την Ελλάδα, προέβλεψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, εκτιμώντας ότι τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν 15.000 επιστήμονες.

«Σήμερα διαπίστωσα ότι με νόμο γίνεται η καλύτερη αρπαχτή. Τις 13 περικοπές στις συντάξεις τις θυμάστε όλοι» σημείωσε ο Παντελής Τάτσης, Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Ε, στην ομιλία του στην Επιτροπή της Βουλής, για το ασφαλιστικό.   

Ο κ. Τάτσης πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο δεν λέει που ακόμα θα μας πάνε. Βλέπουμε όμως ότι θα πάμε πολύ παραπέρα». 

"Δυστυχώς αυτό το νομοσχέδιο, όπως και τα προηγούμενα, λόγω των μνημονιακών νόμων επέφεραν τις χειρότερες συνθήκες για τους συνταξιούχους" τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Παναγιώτης Βαβουγυιός μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Όπως είπε, οι συντάξεις ήταν η πιο εύκολη λύση για όλες οι κυβερνήσεις προκειμένουν να λύνουν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

"Υπό τον μανδύα των ασφαλιστικών ρυθμίσεων εισάγονται φορολογικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα" τόνισε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

"Αναλογιστικές μελέτες μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Διερωτώμαι γιατί αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Ποιο είναι το νόημα της ακρόασης των φορέων χωρίς ουσιαστική βάση διαλόγου; Αν παραμείνουν στο συρτάρι μέχρι την παραμονή της ψηφίσεως του νομοσχεδίου, συγχαρητήρια για το εύρημα το οποίο επιλέγει κοινοβουλευτικά και νομοτεχνικά η κυβέρνηση να ακολουθήσει" σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής.

«Η δική μας άποψη για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι η εξής: Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν θεωρούμε ότι συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Δεν το καθιστά πιο δίκαιο και κυρίως, δεν το καθιστά πιο ανταποδοτικό», δήλωσε ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου της Γ.Σ.Ε.Ε., κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό. 

«Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν επιβαρύνει έστω και στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό. Στους πόρους του δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά, παρά μόνο εισφορά εργαζομένων. Αντί εργοδοτικής εισφοράς έχει το θεσμοθετημένο έσοδο του αγγελιόσημου» ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, Ευάγγελος Τάτσης, κατά της διάρκεια της ομιλίας του στην επιτροπή της Βουλής για το ασφαλιστικό.

«Το προτεινόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφανίζει κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αφού στο άρθρο 38 παράγραφος 9 καταργεί τον βασικό πόρο μας, το αγγελιόσημο, οδηγώντας τον ΕΔΟΕΑΠ σε άμεσο κλείσιμο και στερώντας στους 18.500 ασφαλισμένους του, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς περίθαλψης. Στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό ακυρώνει βίαια τον μόχθο των ανθρώπων του δημοσιογραφικού κλάδου που εδώ και μισό αιώνα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, δημιούργησαν, συντήρησαν και βελτίωσαν ένα ταμείο, το οποίο αποτελεί ακόμη και στα ύστερά του πανευρωπαϊκό πρότυπο» σημείωσε ο κ. Τάτσης και συνέχισε λέγοντας:

«Ουσιαστικά στην περίπτωση του κλάδου μας, βλέπουμε τον διακαή πόθο των κυβερνώντων να υφαρπάξουν τα εναπομείναντα αποθεματικά των ταμείων μας» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να αποτραπεί η ψήφιση αυτού του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ουσιαστικά αφανίζει του δημοσιογραφικό κλάδο».

"Αποσύρετε το νομοσχέδιο, προς το συμφέρον σας θα είναι. Θα μπορεί και κανένας βουλευτής σας να πάει στα χωριά αλλιώς δεν πρόκειται να πατήσει κανένας απ΄ ότι βλέπω" είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Βαγγέλης Μπούτας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Πάνω από το 80% του χρέους που δημιουργήθηκε μεταξύ 2000 και 2009, αντιστοιχούσε στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος» σημείωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Γιαννίτσης πρόσθεσε ότι «αυτό το ποσοστό είναι 400% για τη σχέση ελλειμμάτων ασφαλιστικού και αύξησης χρέους από το 2010 έως το 2015».

«Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατάνε ελάχιστα και δημιουργούν συνεχή αναστάτωση στην κοινωνία» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα ο κ. Γιαννίτσης επεσήμανε ότι πρόκειται για τόσο κρίσιμο θέμα που είναι αναγκαίο να συμπράξουν περισσότερες δυνάμεις.

"Ούτε αντοχή, ούτε ανοχή υπάρχει περαιτέρω" τόνισε ο Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ έκανε λόγο για ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταργεί πλέον κάθε έννοια ασφαλιστικής δικαιοσύνης και ισότητας και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει έτσι και δεν θα περάσει γιατί υπάρχουμε όσο κι αν φτιάχνετε νομοσχέδια". 

«Οι νησιώτες επιχειρηματίες δεν είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου γιατί η αβεβαιότητα αυτή μας δημιουργεί διάφορα προβλήματα» τόνισε ο Θρασύβουλος Καλογρίδης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Νήσων μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή για το ασφαλιστικό.

«Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και στο επόμενο διάστημα να μας ακούσετε ότι υπάρχουμε» επεσήμανε ο κ. Καλογρίδης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Νήσων ζήτησε ωστόσο, μεταξύ άλλων, για τα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί από την προσφυγική κρίση «να υπάρξει αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ». 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ