ΕΛΛAΔΑ
Aποκλιμάκωση της πανδημίας δείχνουν τα μειωμένα κρούσματα - Τι λένε οι ειδικοί
Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ - Μικρή μείωση στις εισαγωγές
SHARE:
«Πλησιάζουμε σε αποκλιμάκωση», εκτιμούν οι ειδικοί, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, που πάντως, δεν αποτυπώνεται ακόμη, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία θα αρχίσει να φαίνεται σε δύο βδομάδες από τώρα, αν όλα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Τα δεδομένα αυτά θα συνυπολογίσει αύριο η επιτροπή εισηγηθεί στην κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, παράταση των υφιστάμενων μέτρων, «για να μην χαθούν τα κεκτημένα».
«Στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται – Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας», τόνισε πάντως ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».
«Αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα. Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», υπογράμμισε.
«Αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα. Από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την Άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παρασκευής.
Αισιοδοξία ότι «αν δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη, η Όμικρον θα μολύνει πολύ κόσμο και θα εξασθενήσει κι αυτή – οδηγώντας στη μείωση των περιστατικών», εξέφρασε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης. Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο ότι στην παρούσα φάση ο αριθμός εισαγωγών πιέζει την κατάσταση, «ωστόσο αυτό είναι δυσανάλογο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων».
Παράλληλα ο κ. Λουκίδης επεσήμανε ότι το 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι «κι αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι πρόκειται για άτομα κυρίως άνω των 65 ετών με πολλα υποκείμενα νοσήματα».
Νίκος Καπραβέλος: «Αν δεν εμβολιαστούμε η «Ό» θα γίνει νέο όχημα του κορονοϊού»
«Συνυπολογίζεται η νοσηρότητα από την Όμικρον που αν προστεθεί στη μετάλλαξη Δέλτα, δεν θα αντέξουν τα νοσοκομεία. Άλλες χώρες προετοιμάζονται για εκατόμβη νεκρών. Ο Καναδάς από 100 έχει 400 νεκρούς ημερησίως, επεσήμανε ο Νίκος Καπραβέλος.
Ως διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», τόνισε ότι από δείγματα που αφορούν βαριές νοσήσεις και «ασθενείς υποψήφιους για διασωλήνωση και εξετάστηκαν μέσα στον Ιανουάριο τα 11 αφορούσαν τη μετάλλαξη Δέλτα και μόνο ένα την Όμικρον.
«Δεν πρέπει να υποτιμάμε καμία μετάλλαξη», τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος και αναφερόμενος στην χθεσινή ενημέρωση, είπε ότι η Μαρία Θεοδωρίδου «έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», αφού επεσήμανε ότι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων κι επισημαίνουν ότι «ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού αυξάνοντας και την πιθανότητα μεταλλάξεων».
«Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να υπάρχει γιατί παρά το γεγονός ότι η ‘Ομικρον είναι η επικρατούσα μετάλλαξη, υπάρχουν περιστατικά από Δέλτα που προκαλεί πολύ βαριές νοσήσεις και οδηγεί σε διασωληνώσεις. Το 85% των ανθρώπων εκεί είναι ανεμβολίαστοι, σε αυτά τα αυξημένα νούμερα απωλειών», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών. Θα γίνεται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα 208.000 πολίτες άνω των 60 ετών έκαναν εμβόλιο, ενώ οι ενστάσεις σχετικά με το πρόστιμο, υποβάλλονται αιτιολογημένα ως αίτημα στο gov.gr με κωδικούς taxisnet , υπενθύμισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε εβδομαδιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που, παρά τη σχετική υποχρέωσή τους, δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η ημέρα κάθε μήνα, ανέφερε.