ΕΛΛAΔΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού δημόσιων υπαλλήλων πρώτης γραμμής

Ο Μάκης Βορίδης μίλησε για το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

No profile pic

Sτο θέμα της επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών αναφέρθηκε ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εργαζομένων σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, ο Μάκης Βορίδης πρόσθεσε ότι αυτό θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο ποσοστό των δημόσιων υπαλλήλων που έχει εμβολιαστεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι από τις 19 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test.
Οι δρόμοι της κοκαΐνης στην Ελλάδα και ο ρόλος της καραντίνας – Το άγνωστο δίκτυο διακίνησης 15 τόνων
Για το πρόστιμο των 300 ευρώ

«Το 76% των εργαζόμενων στο Δημόσιο είναι εμβολιασμένοι, αλλά υπάρχει ένα 20% που δεν έχει εμβολιαστεί και αυτοί υποχρεούνται να φέρνουν μια φορά την εβδομάδα rapid test. Αν δεν το κάνουν, θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 300 ευρώ τον μήνα που θα παρακρατείται από τον μισθό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Μάλιστα ο υπουργός είχε προαναγγείλει την επιβολή προστίμων ύψους 300 ευρώ την εβδομάδα σε κάθε ανεμβολίαστο δημόσιο υπάλληλο που αρνείται να κάνει διαγνωστικό τεστ, τονίζοτας ότι ουσιαστικά το πρόστιμο αυτό οδηγεί στην αποστέρηση του μισθού.
Θα εισπράττονται με παρακράτηση μισθού

Ερωτηθείς σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και να κάνουν διαγνωστικό τεστ, ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα 300 ευρώ την εβδομάδα. Τα πρόστιμα εισπράττονται με παρακράτηση μισθού και είναι η πρώτη εβδομάδα που «τρέχουν».

Σε ότι αφορά τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς κλπ από αρνητές ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τις χαρακτήρισε «αβάσιμες», «αστείες» και «ότι να ‘ναι» καθώς υπάρχει ένα «υπόδειγμα έγκλισης που μιλάει για εσχάτη προδοσία, βασανιστήρια, εγκληματικές οργανώσεις» και έκανε λόγο για επιχείρηση εκφοβισμού από την πλευρά των μηνυτών-αρνητών είτε του ιού, είτε του εμβολίου.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει επί τόπου να υποβάλλονται μηνύσεις για ψευδείς καταμηνύσεις από τους εγκαλούμενους, προκειμένου να υπάρχει σύλληψη. «Θα πρέπει να δοθεί μια γενική κατεύθυνση – νομίζω ότι κινήθηκε ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– ώστε αυτές οι μηνύσεις να αρχειοθετούνται κατευθείαν και άνευ ειδικής εξετάσεως ως προφανώς αβάσιμες και ψευδείς, και να μένει η μήνυση για την ψευδή καταμήνυση και τη συκοφαντική δυσφήμιση και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα για να κριθούν για τις πράξεις τους και να τελειώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Να τελειώνει η πλάκα

«Είδα ότι υπάρχει μια εξαγγελία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι κάπως θα ρυθμιστεί και το θέμα του αυτοφώρου, το οποίο –κατά τη γνώμη μου- επειδή αυτό παίρνει ένα χαρακτήρα οργανωμένο από τη στιγμή που κυκλοφορεί το υπόδειγμα- θα μπορούσε με μια γενική οδηγία που θα δώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να λήξει αυτό το ζήτημα και να μην έχουμε τίποτα περισσότερο. Είναι προφανέστατα αβάσιμες αυτές οι μηνύσεις», επισήμανε.

Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της απευθείας αρχειοθέτησης των μηνύσεων που υποβάλλουν οι αρνητές κατά των εκπαιδευτικών κλπ και υποστήριξε ότι χωρίς αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μπορεί το ζήτημα να λυθεί από την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα τάχθηκε ακόμα και υπέρ της αυτεπάγγελτης καταμήνυσης των μηνυτών-αρνητών υποστηρίζοντας ότι οι μηνύσεις προκάτ ειδικά κατά των εκπαιδευτικών εμπίπτουν στα «αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης».

«Αν είναι προφανώς ψευδής μια μήνυση και γίνεται με μόνο σκοπό την ταλαιπωρία και τον εκφοβισμό, τότε αυτό δεν είναι δωρεάν, έχει συνέπειες», δήλωσε ο κ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ότι «θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μια κατεύθυνση πως όταν βλέπουν τα αρμόδια όργανα αυτές τις τυποποιημένες μηνήσεις, με το που την καταθέσει κάποιος θα του λένε: “συγγνώμη κύριε, είναι προφανώς αβάσιμη, ψευδής καταμήνυση. Καταμηνύεστε αυτεπαγγέλτως πια, από το όργανο που έχει δεχθεί τη μήνυση και κρατείστε. Εκεί δημιουργείται το αυτόφωρο και τελειώνει η πλάκα».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση