ΕΛΛAΔΑ
Ανησυχία για 9 ανεμβολίαστες εγκύους στο νοσοκομείο– Οι 3 διασωληνωμένες
Σέρρες: Περισσότεροι θάνατοι ανά εκατομμύριο από Αττική και Κρήτη
SHARE:
Ασφυκτική είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Θεσσαλονίκη. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 9 ανεμβολίαστες λεχώνες, ενώ οι τρεις από αυτές είναι διασωληνωμένες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN μία ακόμη έγκυος ήταν διασωληνωμένη μέχρι την Παρασκευή, αλλά τελικά αποσωληνώθηκε γιατί βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας της.
Τα πρώτα θετικά σημάδια
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια πρώτα, θετικά σημάδια στη Θεσσαλονίκη. Το ιικό φορτίο στα αστικά απόβλητα της πόλης εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένο. Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 01/12 και της Πέμπτης 02/12 είναι:
- Oριακά μειωμένη (-10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 29/10 και της Τρίτης 30/10.
- Mειωμένη (-28%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/11 και Πέμπτης 25/11.
«Είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι αυτή η μείωση του ιικού φορτίου μετά από καιρό, η οποία όμως θα πρέπει να ερμηνευτεί με σύνεση, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της πόλης είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και η βελτίωσή της δεν αναμένεται να επέλθει από την μία στιγμή στην άλλη. Πολύ περισσότερο όταν η αναμενόμενη κινητικότητα και κοινωνικότητα των Χριστουγέννων θα αυξήσουν τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής διασποράς του ιού. Η σημαντική αύξηση των εμβολιασμών παραμένει αυτή την περίοδο το πιο θετικό στοιχείο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Σέρρες: Περισσότεροι θάνατοι ανά εκατομμύριο από Αττική και Κρήτη
Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα στις Σέρρες λόγω κορωνοϊού, με την περιοχή να καταγράφει 6 φορές περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο από την Κρήτη και 2,5 φορές από την Αθήνα, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι μαζί με άλλες κοντινές περιφέρειες είναι γύρω στις 3.200 νεκροί ανά εκατ. σε όλη την πανδημία. «Δηλαδή 5 με 6 φόρες πάνω από την Κρήτη ανά εκατομμύριο σε θανάτους και 2,5 φόρες πάνω από την Αττική ανά εκατομμύριο». «Γιατί; Γιατί δεν εμβολιάζονται είναι απλό» τόνισε. «Δυστυχώς μέσα στα Χριστούγεννα θα πάμε με υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους» πρόσθεσε ακόμη.
«Θέλω να πιστεύω ότι το ταβάνι των διασωληνωμένων θα είναι το 750, και όχι πάνω από 800, ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ 75 και 95… Θέλω να πιστεύω ότι στις πιο πολλές μέρες δε θα υπερβούμε τον τριψήφιο αριθμό» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Ο καθηγητής δήλωσε πάντως ότι αυτή την εβδομάδα ήδη έχει ξεκινήσει η επιπέδωση και η ελαφρά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, δηλαδή θα πάμε γύρω 500 με 600 κρούσματα κατά μ.ο λιγότερα από την προηγούμενη, ελπίζω αυτό να διατηρηθεί, και να μην είναι κάτι πρόσκαιρο, τα μοντέλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί. «Αναμένεται μετά από 2 εβδομάδες σχετική σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των θανάτων και των διασωληνωμένων» πρόσθεσε. Ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε πως «αυτή τη στιγμή περνάμε την κορύφωση που είχαμε δυο εβδομάδες νωρίτερα λόγω της χρονοκαθυστέρησης (μολύνσεων, επώασης – τεστ)».
Παγώνη: Ο κορωνοϊός θα μείνει εδώ, αλλά δεν θα είναι τόσο επιθετικός
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι δείκτες που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα είναι θάνατοι και ΜΕΘ, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. «Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληρότητα 98% Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια. Είναι λίγα τα κρεβάτια» τόνισε.
Ερωτηθείσα πάντως για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, σημείωσε ότι η ιατρική είναι βήμα – βήμα, και θα προχωρήσουμε βάσει των μελετών.
Τέλος διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Johnson η τρίτη δόση είναι στους 2 μήνες, με τα υπόλοιπα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) στους 3 μήνες. Οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο οπωσδήποτε, υπογράμμισε, ίσα - ίσα είναι πιο επιρρεπείς στις ιώσεις, τις λοιμώξεις και στον ιό που είδατε την επιθετικότητά του.