ΕΛΛAΔΑ
Αλέξης Γρηγορόπουλος: 14 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη μαύρη επέτειο
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επέτειο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου
Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.
Η σφαίρα από το όπλο του ειδικού φρουρού ήταν αρκετή για να κόψει το νήμα της ζωής του Αλέξη ξεκινώντας ένα κύμα εξέγερσης και μια βδομάδα συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επέτειο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου
Μέτρα όμοια με τα μέτρα για το Πολυτεχνείου θα τεθούν σε ισχύ και σήμερα. Στις 9 το πρωί θα κλείσει το μετρό Πανεπιστήμιο ενώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια.
Το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας που δεν θα ξεχάσει κανείς
Ήταν Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο κόσμος γιόρταζε στα μπαρ ονομαστικές εορτές προσωπικές ή φίλων, όπως και η παρέα του Αλέξη που προτίμησε για τη βραδιά τα Εξάρχεια. Μια φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, στάθηκε αρκετή για να χάσει τη ζωή του, στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.
Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών. Ανάμεσά τους ήταν και ο συνομήλικος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός.
Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε άπνου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Το χρονικό της οργής
Η μοιραία σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος όπως και οι φίλοι του.
Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο της Ελλάδας, στην αρχή με συγκεχυμένες πληροφορίες, με αρκετή παραπληροφόρηση και στη συνέχεια με συγκεκριμένη οργή.
Χιλιάδες βγήκαν αμέσως και εντελώς αυθόρμητα στους δρόμους εναντίον της αστυνομικής βίας. Λεπτά μετά τη δολοφονία στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου, ξέσπασαν οι πρώτες οδομαχίες έξω από τα πανεπιστήμια. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που τυλίγεται στις φλόγες, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εβδομάδας ταραχών.
Η επόμενη μέρα ξεκινά με μεγαλύτερες ταραχές. Ογκώδεις διαδηλώσεις διοργανώνονται νωρίς το μεσημέρι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.
Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως αναφέρει το sansimera. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.
Η κηδεία του Αλέξη
Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Ένας από τους ανθρώπους που μεταφέρουν στους ώμους τους το φέρετρο του Αλέξη, ήταν ο Νίκος Ρωμανός, ο φίλος του που τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του.
Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαύλισε την ένταση και σημειώθηκαν επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός έβγαλε το υπηρεσιακό όπλο του και πυροβόλησε στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν πλέον λόγο για «εξέγερση».
Οι καταθέσεις των ειδικών φρουρών
Στις 10 Δεκεμβρίου και οι δύο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφού παρέδωσαν απολογητικά υπομνήματα. Ο Κορκονέας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο και ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, ευρισκόμενος, μαζί με τον συνάδελφό του σε καθεστώς φόβου, καθώς -όπως είπε είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες από ομάδα τριάντα αναρχικών.
Στις 18 Δεκεμβρίου κατατέθηκε στον ανακριτή το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν «στοιχεία απολύτως συμβατά με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή – ανένδοτη επιφάνεια με το πλαϊνό τμήμα της και στη συνέχεια εποστρακισμού της από την επιφάνεια αυτή».
Στις 14 Ιανουαρίου 2009 παραδόθηκε στον ανακριτή η έκθεση της βλητικής αυτοψίας. Οι πραγματογνώμονες δέχθηκαν ότι η σφαίρα εποστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα και στη συνέχεια έπληξε το θύμα.
Αντίθετα, οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Γρηγορόπουλου δεν δέχτηκαν τον εποστρακισμό της σφαίρας, ισχυριζόμενοι ότι «πρόκειται για μία πολυσυζητημένη λέξη, για την οποία έχει αναπτυχθεί φιλολογία και παραφιλολογία, η οποία στην ουσία δεν προσδιορίζει τίποτα».
Στις 24 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών διέταξε την παραπομπή των δύο ειδικών φρουρών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, προκειμένου να δικαστούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Κορκονέας και για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Σαραλιώτης.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια.
Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Ο Κορκονέας και ο πρότερος «σύννομος βίος»
Τον Ιούλιο του 2019 ωστόσο, και με το επιχείρημα του πρότερου σύννομου βίου, «έσπασαν» τα ισόβια, για τον Κορκονέα. Και τον Ιούνιο του 2022, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά (των Δικαστών Εφετών), αναγνωρίστηκε τελικά ο το ελαφρυντικό.
Η απόφαση του ΜΟΕ Λαμίας προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου που κάνει λόγο για παραγκωνισμό της στο δικαστήριο. Οι συνήγοροι της οικογένειας έκαναν λόγο για κακοστημένη δίκη καταγγέλλοντας όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και περιγράφοντας ως προδιαγεγραμμένο κατά απαίτησης της υπεράσπισης Κορκονέα το αποτέλεσμα για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου στο δολοφόνο που τον οδηγεί εκτός φυλακής.