Το chilli con carne είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φαγητά του Μεξικού. Το βρίσκεις πολύ συχνά στους καταλόγους των Tex Mex εστιατορίων στην Ελλάδα και μάλλον ο κόσμος εδώ το αγαπά. Το chilli con carne του foodurismo.com είναι ένα παρεΐστικο, πικάντικο φαΐ, που θέλει γύρω του καλούς φίλους, “βουνά” νάτσος και τορτίγιας, “πυροσβεστικό” γιαούρτι, μπύρες ή μαργαρίτες και κουβέντα. Είπα λοιπόν να σας προτρέψω να φτιάξετε ένα… μεζεδάκι μεξικάνικο που ταιριάζει “γάντι” στην εποχή που διανύουμε. Μαζέψτε λίγους και “διαλεκτούς” φίλους, μαγειρέψτε, φτιάξτε μαργαρίτες, παγώστε μπύρες και σκεφτείτε θετικά. Τα άσχημα και τα δύσκολα δεν κρατούν πολύ!
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος μια φορά περασμένος από τη μηχανή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο 4 σκελίδες σκόρδο 1 πράσινη πιπεριά 1 κόκκινη πιπεριά 1 κίτρινη πιπεριά 2 μικρές καυτερές πιπεριές (και περισσότερες αν αντέχετε) 200 γρ. χυμός ντομάτας ή ντοματάκια 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ½ κ.γ. κύμινο 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 1 κ.σ ξερή ρίγανη αλάτι 1 κομμάτι σοκολάτας (όσο ο αντίχειρας) 400 γρ. κόκκινα φασόλια βρασμένα (1 κουτί) φρέσκος κόλιανδρος (μια χούφτα ψιλοκομμένο) 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο λίγο νερό (½ φλιτζάνι του τσαγιού) Creme fraiche ή γιαούρτι στραγγιστό και τσένταρ για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε τον κιμά (χωρίς το ελαιόλαδο) και αρχίζουμε να τον “σπάμε” με μια ξύλινη κουτάλα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε κι αυτό. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το κύμινο, τη ρίγανη και την πάπρικα και φέρνουμε άλλη μια “γύρα” να μπερδευτούν τα αρώματα. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις γλυκές πιπεριές και τις ρίχνουμε στον κιμά και ανακατεύουμε ξανά. Ο κιμάς πρέπει να καβουρδιστεί ελαφρά (όχι όμως να καεί) για να μην γίνει σαν βραστός. Οπότε έχει μπόλικο ανακάτεμα. Αφαιρούμε από τις καυτερές πιπεριές τα σπόρια, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε κι αυτές στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας ή τα ντοματάκια και τον πελτέ, προσθέτουμε και το -λίγο- νερό και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε και τη μισή ποσότητα του κόλιανδρου και τον ρίχνουμε κι αυτόν στο μείγμα του κιμά. Τον υπόλοιπο τον προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος για να διατηρηθεί πιο ζωντανό το άρωμά του. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, ίσα να βράζει το φαγητό, και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για τουλάχιστον 1,5 ώρα. Αφού περάσει αυτή η 1,5 ώρα προσθέτουμε τα φασόλια και τη σοκολάτα ψιλοκομμένη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 20-30 λεπτά ακόμα. Μην σας φαίνεται υπερβολικός ο χρόνος μαγειρέματος. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται τόσο πολύ μαγείρεμα για να ετοιμαστεί αλλά για να δέσει η σάλτσα του κιμά, να βγάλει όλη τη γεύση το μείγμα, να απορροφήσει τα υγρά και να μείνει μόνο με το λάδι και το σάλτσα του, να γίνει η αψάδα της πιπεριάς έντονη και η γεύση να γίνει βαθιά και μεστή. Δώστε του λοιπόν λίγο χρόνο παραπάνω, αξίζει. Επίσης, μη φοβηθείτε να βάλετε σοκολάτα σε φαγητό ! Κάντε το ! Η σοκολάτα δίνει πιο βαθιά γεύση, άλλωστε είναι τόσο μικρή η ποσότητα που δεν διακρίνετε η γεύση της. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ψιλοκόβουμε και τον υπόλοιπο φρέσκο κόλιανδρο, ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα. Το chilli con carne του foodurismo είναι έτοιμο να φαγωθεί μαζί με γιαούρτι ή creme fraiche και τριμμένο τσένταρ συνοδεία νάτσος ή ψημένης τορτίγιας. Επίσης, μπορείτε να σερβίρετε το chilli con carne με λευκό ρύζι ή να κάνετε μπουρίτος μαζί με ντομάτα, μαρούλι και γουακαμόλε.