ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Τα τέσσερα μεγαλύτερα λάθη μαγειρικής που κάνετε στο σπίτι
Η μαγειρική θέλει προσπάθεια, συνεχή ενημέρωση και, φυσικά, αγάπη και μεράκι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν γεννήθηκε επαγγελματίας σεφ. Η μαγειρική θέλει προσπάθεια, συνεχή ενημέρωση και, φυσικά, αγάπη και μεράκι.
Ποια είναι, όμως, τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε στην κουζίνα και δεν σας βοηθούν να εξελιχθείτε μαγειρικά; Πάρτε μια ιδέα παρακάτω, καθώς και για τον τρόπο που μπορείτε να τα αποφύγετε! Κι όλα αυτά για να έχετε νόστιμα και εύγευστα πιάτα που θα εντυπωσιάσουν τους πάντες!
Δεν αλατίζετε το νερό των ζυμαρικών σας (ή καθώς μαγειρεύετε γενικά)
Τα ζυμαρικά αποτελούν το αγαπημένο φαγητό και μια εύκολη λύση αρκετών από εμάς. Αλλά κατά τη διαδικασία του μαγειρέματός τους για εκατοστή φορά, πιάσατε ποτέ τον εαυτό σας να αναρωτιέται γιατί η σπιτική σας καρμπονάρα δεν έχει ποτέ την ίδια γεύση ενός εστιατορίου;
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι α) μαγειρεύετε υπερβολικά τα ζυμαρικά, αντί να σταματάτε όταν έχουν φτάσει στην ιδανική al dente υφή, και β) δεν αλατίζετε έντονα το νερό των ζυμαρικών. Τα ζυμαρικά απορροφούν νερό καθώς μαγειρεύονται, οπότε πρέπει να προσθέσετε πολύ αλάτι στο νερό για να πάρουν τη γεύση του. Έξτρα tip: Η προσθήκη λαδιού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος -αντί μόνο στο τέλος- είναι το κλειδί για τη σωστή προετοιμασία οποιουδήποτε πιάτου.
Χρησιμοποιείτε αποξηραμένα (ή χειρότερα, παλιά) βότανα
Οι πιθανότητες είναι ότι όλα τα μπαχαρικά στο ντουλάπι της κουζίνας σας έχουν λήξει. Αν και δεν πρόκειται να σας αρρωστήσουν όπως άλλα ληγμένα ευπαθή προϊόντα, τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά χάνουν πολύ από τη γεύση τους με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινήστε αντικαθιστώντας τη ρίγανη και το βασιλικό σε σκόνη που έχουν παλιώσει με πιο φρέσκα, πιο γευστικά εναλλακτικά.
Στη συνέχεια, προτού προμηθευτείτε νέα βάζα αποξηραμένου μαϊντανού ή ρίγανης, αγοράστε από το σούπερ μάρκετ φρέσκα βότανα. Λίγος, μόνο, φρέσκος κόλιανδρος ή βασιλικός μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς ένα πιάτο -τα αποξηραμένα και παλιά αντίστοιχά τους δεν θα κάνουν τίποτα (εκτός αν η προσθήκη πικρών γεύσεων μετράει).
Δεν χρησιμοποιείτε κοφτερό μαχαίρι
Σκεφτείτε το μαχαίρι που χρησιμοποιείτε ως τον προσωπικό σας sous chef στην κουζίνα. Είτε κόβετε σε κύβους ένα κρεμμύδι, είτε ψιλοκόβετε σκόρδο, είτε σπάτε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, το μαχαίρι που χρησιμοποιείτε κάνει τη διαφορά. Η διατήρησή του σε καλή, κοφτερή κατάσταση δεν πρόκειται απλώς να σας εξοικονομήσει χρόνο και κόπο, αλλά και να σας κάνει καλύτερους μάγειρες. Είναι, επίσης, σημαντικά ασφαλέστερο να κόβετε με μια κοφτερή λεπίδα σε σχέση με μια όχι και τόσο αποτελεσματική.
Δεν δοκιμάζετε καθώς μαγειρεύετε
Σκεφτείτε την προετοιμασία του φαγητού ως μια διαδικασία -ακόμη και ως διάλογο- που απαιτεί συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκειά της. Γιατί; Γιατί όσο κι αν θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι κάθε συνταγή που δημοσιεύεται είναι τέλεια, οι χρόνοι μαγειρέματος και οι ποσότητες των συστατικών απαιτούν προσθήκες και αφαιρέσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την προσαρμογή ενός πιάτου στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Για να μην αναφέρουμε μεταβλητές όπως ο φούρνος σας που είναι πάντα καυτός, το λάδι καρύδας που χρησιμοποιήσατε αντί για βούτυρο, το πόσο καλά ή όχι μαγειρεμένο θέλει κάθε μέλος της οικογένειας το κρέας του και ούτω καθεξής. Η γευσιγνωσία -και πάλι, το καρύκευμα- καθώς ετοιμάζετε ένα γεύμα είναι ζωτικής σημασίας για να πετύχετε τα γευστικά αποτελέσματα που επιθυμείτε.
Πηγή: newsbeast.gr / Φωτογραφία από Oliver Menyhart από το Pixabay