ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας ζεστό και ασφαλή στο κρύο

Με το πολύ κρύο, στο χιόνι ή τον παγετό, οι συνθήκες μπορεί να γίνουν ακόμη και επικίνδυνες, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους τετράποδους φίλους μας

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας ζεστό και ασφαλή στο κρύο

Το να περνάει κανείς χρόνο έξω με τον σκύλο του την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μπορεί να είναι υπέροχο.

Τον χειμώνα, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν και, με το πολύ κρύο, στο χιόνι ή τον παγετό, οι συνθήκες μπορεί να γίνουν ακόμη και επικίνδυνες, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους τετράποδους φίλους μας.

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του μοναδικές προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες σκύλων, καθώς οι σκύλοι εξακολουθούν να χρειάζονται δραστηριότητα και κοινωνικοποίηση όλες τις εποχές. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι σχεδόν 50% λιγότερο πιθανό να βγάλουν βόλτα με τα σκυλιά τους όταν ο καιρός είναι κρύος. Η γνώση βασικών στοιχείων ασφάλειας για τον χειμώνα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για το σκυλί σας, επισημαίνει ο Erik Christian Olstad, επίκουρος καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Διαφορές φυλής και ηλικίας

Δεν έχουν όλοι οι σκύλοι την ίδια αντοχή στο κρύο. Ένας σκύλος με κοντό τρίχωμα, όπως τα τσιουάουα, είναι πολύ πιο επιρρεπής στους κινδύνους του κρύου καιρού από έναν γεροδεμένο σκύλο με παχύ τρίχωμα. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου, ένα χάσκι μπορεί να είναι μια χαρά, ενώ ένα τσιουάουα θα τρέμει και θα κινδυνεύει από υποθερμία.

Επιπλέον, εάν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει τον ζεστό καιρό, θα χρειαστεί χρόνο για να συνηθίσει το κρύο, ακόμα κι αν έχει πλούσιο τρίχωμα.

Η ηλικία επηρεάζει κι αυτή την αντοχή στο κρύο. Τα κουτάβια και οι ηλικιωμένοι σκύλοι δεν μπορούν να αντέξουν το κρύο στον ίδιο βαθμό με τους υπόλοιπους, αλλά κάθε σκύλος είναι μοναδικός. Μπορεί να έχει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή σωματικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικό στο κρύο.

Πότε κρυώνει πολύ ο σκύλος μου;

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πότε ο σκύλος τους κρυώνει πολύ.

Άλλα σκυλιά τρέμουν και μερικά μπορεί να διαμαρτύρονται ή να γκρινιάζουν. Κάποια μπορεί να μη θέλουν να ακουμπήσουν τα πόδια τους στο κρύο έδαφος, να προσπαθούν να βρουν μέρος να τρυπώσουν ή να βρουν ζεστασιά στο περιβάλλον τους όταν νιώθουν άβολα.

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να πάθουν κρυοπαγήματα. Και, όπως και στους ανθρώπους, τα σημάδια μπορεί να μη φανούν αμέσως. Τα πιο κοινά σημεία για κρυοπαγήματα σε σκύλους είναι τα αυτιά τους και η άκρη της ουράς τους. Μερικά από τα πρώτα σημάδια κρυοπαγήματος είναι η αλλαγή του χρώματος του δέρματος (προς το άσπρο ή το μοβ, το γκρι ή ακόμα και το μαύρο), η ερυθρότητα και οι φουσκάλες στο δέρμα, το πρήξιμο, ο πόνος στο συγκεκριμένο σημείο ή η εξέλκωση.

Σημάδι υποθερμίας, όμως, είναι και η νωθρότητα ή ο λήθαργος και, εάν τα παρατηρήσετε, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Ένας καλός κανόνας, σε γενικές γραμμές, είναι ότι αν κάνει πολύ κρύο για εσάς, κάνει πολύ κρύο και για τον σκύλο σας.

Ένα πουλόβερ ή ένα μπουφάν και καλύμματα για τα πόδια του σκύλου σας μπορεί να του προσφέρουν προστασία από το κρύο και να τον κρατήσουν άνετο. Οι κτηνίατροι συνιστούν επίσης να παρακολουθείτε στενά τον σκύλο σας και να περιορίζετε τον χρόνο έξω όταν η θερμοκρασία πλησιάζει στο μηδέν ή πέφτει κάτω από αυτό.

Κίνδυνοι από το αλάτι στον δρόμο

Το αλάτι στους δρόμους και τα πεζοδρόμια μπορεί επίσης να βλάψει τα σκυλιά. Όταν τα σκυλιά περπατούν πάνω στο αλάτι, οι αιχμηρές, τραχιές άκρες των κρυστάλλων του αλατιού μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα στα πόδια τους.

Τα σκυλιά, επίσης, γλείφουν συχνά τα πόδια τους όταν είναι βρώμικα, βρεγμένα ή ερεθισμένα και, αν καταπιούν αλάτι, μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικές διαταραχές, αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις ή και να κινδυνεύσουν με θάνατο. Ακόμη και μικρές ποσότητες καθαρού αλατιού μπορούν να διαταράξουν κρίσιμες λειτουργίες του σώματος στους σκύλους.

Αφού, λοιπόν, βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας, ξεπλύνετε τα πόδια ή τα πατουσάκια του. Μπορείτε επίσης να κουρέψετε τη γούνα στα πόδια τους για να αποτρέψετε τη συσσώρευση χιονιού ή αλατιού στη γούνα. Η εφαρμογή ενός λεπτού στρώματος βαζελίνης ή βάλσαμου για τα πόδια στο μαξιλαράκια των ποδιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του κατοικιδίου σας από ερεθισμούς.

Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι να περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατό τον χρόνο που περνούν έξω. Δοκιμάστε κάποιες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, όπως κρυφτό με λιχουδιές χαμηλές σε θερμίδες και άλλα παιχνίδια που θα κρατήσουν τον φίλο σας απασχολημένο.

Αν και ο χειμώνας παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, μπορεί να είναι μια ευχάριστη και πολύ υγιής περίοδος για εσάς και τον σκύλο σύντροφό σας.

Πηγή:iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση