ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Πώς να γίνετε καλύτεροι μάγειρες με 11 απλά βήματα 

H σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Σόχλα Ελ-Γουαλί δίνει συμβουλές

Πώς να γίνετε καλύτεροι μάγειρες με 11 απλά βήματα 

Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι για να μάθετε είτε να μαγειρεύετε, είτε να βελτιώσετε αυτή σας την ικανότητα. Οι βασικότεροι είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, η προσαρμογή της γεύσης στα γούστα σας αλλά και η ακριβής γνώση του τι ακριβώς περιέχει το φαγητό σας.

Κάθε καλός μάγειρας κατακτά πρώτα τα βασικά, όπως το σωστό κράτημα του μαχαιριού και το σωστό αλάτισμα. Μπορεί σε πρώτη φάση να μην ακούγεται συναρπαστικό, αλλά όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Άλλωστε, ακόμα και ένας επαγγελματίας σεφ κάποτε βρισκόταν στο στάδιο που έκοβε τα κρεμμύδια του αργά, ανομοιόμορφα και πιθανότατα με κακό μαχαίρι. Ας δούμε λοιπόν 11 τιπς τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τις μαγειρικές ικανότητες ενός αρχάριου, σύμφωνα με τη σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, Σόχλα Ελ-Γουαλί. 

1. Το πρώτο σας μάθημα; Αυγά
Μπορεί να έχετε φτιάξει πολλά αυγά στη ζωή σας μιας και φαινομενικά αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του γεύματος αυτού, κάθε μία από τις οποίες απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις, οι οποίες βελτιώνουν τη διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα. 

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα τα βραστά αυγά, τα τοποθετούμε σε παγωμένο  μπορούν μετά το βράσιμο να μπουν σε κρύο νερό. Οι αλλαγές θερμοκρασίας βοηθούν το κέλυφος να διαχωριστεί από τα μαγειρεμένα αυγά.

2. Ξεκινήστε με το σωστό εξοπλισμό
Ο σωστός εξοπλισμός της κουζίνας είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για να φτιάχνετε καλό φαγητό, αλλά και για να είναι πιο ευχάριστη η διαδικασία του μαγειρέματος. 

3. Χρησιμοποιείστε μια μεγάλη σανίδα κοπής
Οι μικρές σανίδες κοπής είναι ιδανικές για κόψιμο κρέατος καθώς καθαρίζονται ευκολότερα στο νεροχύτη. Ωστόσο, όταν πρόκειται για άλλα υλικά, καλό είναι να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή σανίδα που χωράει στον πάγκο σας. Αυτό σας επιτρέπει να κόβετε όλα τα υλικά σας και να τα έχετε πάνω στη σανίδα σε τακτοποιημένους σωρούς. 

4. Αγοράστε ένα μαχαίρι που μπορείτε να ακονίσετε
Η μόνη δουλειά ενός μαχαιριού είναι να είναι κοφτερό. Τα περισσότερα μαχαίρια επαγγελματικού επιπέδου απαιτούν σημαντικές δεξιότητες για να ακονιστούν κατάλληλα, και ακόμη και τα πιο ακριβά μαχαίρια τελικά χάνουν σε αποτελεσματικότητα. Δουλέψτε με ένα προσιτό μαχαίρι, σε συνδυασμό με ένα ακονιστήρι μαχαιριών, μέχρι να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στο ακόνισμα.

5. Πάρτε ένα βαρύ τηγάνι
Ένα τηγάνι με βαρύ πάτο διατηρεί και διανέμει καλύτερα τη θερμότητα, περιορίζοντας τα καυτά σημεία και αποτρέποντας μεγάλες πτώσεις της θερμοκρασίας όταν προσθέτετε επιπλέον υλικά. 

6. Χρειάζεστε ένα μεγάλο μπολ
Θα χρειαστείτε άφθονο χώρο για να ανακατέψετε μια μεγάλη σαλάτα ή να αποθηκεύσετε υλικά. Ενα μεγάλο μπολ λοιπόν, κρίνεται απαραίτητο. 

7. Ενα ταψί
Μπορεί να τα κάνει όλα: Ψήσιμο κρέατος και λαχανικών, ψήσιμο μπισκότων και κέικ. Αναζητήστε ένα με κυλινδρική άκρη, η οποία είναι λιγότερο πιθανό να χαλάσει με την πάροδο του χρόνου. 

8. Εστιάστε στα σημάδια και όχι στον χρόνο 
Καλό είναι να χρησιμοποιείτε όλες τις αισθήσεις σας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ασχέτως των χρόνων που δίνει η συνταγή, δίνοντας μεγάλη προσοχή στα οπτικά, ακουστικά και οσφρητικά ερεθίσματα. 

9. Με προσοχή οι παραλλαγές στις συνταγές
Η ακρίβεια είναι ζωτικής σημασίας για συνταγές αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, οι οποίες συχνά δεν δέχονται εύκολα ανταλλαγές. Από την άλλη πλευρά, η αλμυρή μαγειρική μπορεί να έχει παραλλαγές με συστατικά που μαγειρεύονται με παρόμοιο τρόπο.

10. Δοκιμάστε το φαγητό σας
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέοι μάγειρες είναι ότι ξεχνούν να δοκιμάζουν το φαγητό τους. Πρέπει να αλατοπιπερώνετε σταδιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, και να θυμάστε να δοκιμάζετε στην πορεία. 

11. Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με επιμελημένες φωτογραφίες και βίντεο με τέλεια σερβιρισμένα πιάτα που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της χρυσής ώρας. Είναι εύκολο να αποθαρρυνθείτε όταν υπάρχουν τόσα πολλά με τα οποία μπορείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε επιεικέις με τις μαγειρικές σας επιδόσεις. 

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση