Οι παπαγάλοι και η... βιντεοκλήση

Newsroom
Newsroom

Στους παπαγάλους αρέσει να επικοινωνούν μεταξύ τους με βιντεοκλήση

Οι παπαγάλοι με την υψηλή νοημοσύνη τους και τις χαριτωμένες μιμήσεις τους, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στις μέρες μας.

Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη φύση πετούν ελεύθεροι παρέα με άλλα πουλιά, οι παπαγάλοι συχνά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα τους περιβάλλοντα. Έτσι, συχνά εμφανίζουν προβληματικές – και συχνά αυτοκαταστροφικές – συμπεριφορές που προκύπτουν από το έντονο στρες της αιχμαλωσίας και από την έλλειψη της σωστής κοινωνικοποίησης και των επαρκών νοητικών ερεθισμάτων. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, όμως, φαίνεται ότι οι βιντεοκλήσεις με άλλα πουλιά μέσω Facebook Messenger, τους βοηθούν να ανακτήσουν την κοινωνικότητά τους.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Ilyena Hirskyj-Douglas, δήλωσε:

“Στη φύση, ζουν σε σμήνη και κοινωνικοποιούνται μεταξύ τους συνεχώς. Ως κατοικίδια, συνήθως τους έχουμε μόνους τους, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει να αναπτύξουν αρνητικές συμπεριφορές όπως το να πηγαίνουν πάνω-κάτω σε υπερβολικό βαθμό ή να τραβούν τα φτερά τους”.

Οι ερευνητές από το Northeastern University, το MIT, και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ξεκίνησαν πρόσφατα να μελετούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παπαγάλων που συνομιλούσαν σε βιντεοκλήσεις. Μέσα σε τρεις μήνες, οι ερευνητές εκπαίδευσαν 18 παπαγάλους και τους κηδεμόνες τους ώστε να χρησιμοποιούν οθόνες αφής σε tablet και smartphones.

Κουδουνάκια και βιντεοκλήσεις

Αρχικά, τα πτηνά εκπαιδεύτηκαν ώστε να συνδέουν τις βιντεοκλήσεις με ένα κουδουνάκι. Κάθε φορά που άκουγαν το κουδουνάκι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, λάμβαναν μια λιχουδιά. Ταυτόχρονα, οι κηδεμόνες εκπαιδεύτηκαν να σταματούν την κλήση κάθε φορά που ο παπαγάλος τους φαινόταν αγχωμένος. Αφού εκπαιδεύτηκαν, τα πουλιά αφέθηκαν ελεύθερα να χτυπούν το κουδουνάκι όποτε ήθελαν. Όταν το έκαναν αυτό, οι κηδεμόνες τους άνοιγαν την εφαρμογή Facebook Messenger και συνδέονταν με άλλα πουλιά που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα σόκαραν ερευνητές και κηδεμόνες. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι κηδεμόνες υποστήριξαν ότι οι βιντεοκλήσεις βελτίωσαν τη διάθεση των πουλιών, κάποια από τα οποία φάνηκε να αποκτούν νέες δεξιότητες παρατηρώντας τα άλλα. Δύο πτηνά, ένα cockatoo με το όνομα Ellie, και ένας Αφρικανικός Γκρι παπαγάλος, ο Cookie, εξακολουθούν να επικοινωνούν σχεδόν έναν χρόνο μετά.

Η έρευνα χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Για τις πρώτες 10 εβδομάδες, οι κηδεμόνες έλαβαν οδηγίες σχετικά με το πώς θα μάθαιναν στα πτηνά τους να χειρίζονται οθόνες αφής. Οι παπαγάλοι είναι ιδανικοί υποψήφιοι για να χειριστούν τέτοιες συσκευές λόγω της υψηλής τους νοημοσύνης, της εξαιρετικής οράσής τους, και των ευλύγιστων γλωσσών τους. Στη συνέχεια, όλα τα πτηνά συμμετείχαν σε συναντήσεις γνωριμίας με καθένα πτηνό τουλάχιστον δύο φορές. Με τη βοήθεια λιχουδιών, τα πτηνά εκπαιδεύτηκαν ώστε να χτυπούν ένα κουδουνάκι για να δείχνουν στον κηδεμόνα τους ότι θέλουν να κάνουν κλήση.

Στη δεύτερη φάση της έρευνας, οι λιχουδιές αφαιρέθηκαν για να παρατηρήσουν οι ερευνητές αν τα πτηνά θα συνέχιζαν να δείχνουν ενδιαφέρον στις κλήσεις χωρίς την επιβράβευση. Όλα τα πτηνά συνέχισαν να χτυπούν το κουδούνι, και οι ερευνητές τους ξεκινούσαν κλήση με το πτηνό που επέλεγε ο κάθε παπαγάλος από φωτογραφίες. Από τη στιγμή που έβλεπαν το πτηνό στην άλλη μεριά της κλήσης, οι παπαγάλοι πηδούσαν προς την οθόνη, κουνούσαν το κεφάλι τους, και άφηναν κραυγές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήχοι που έβγαζαν οι παπαγάλοι ενδέχεται να μοιάζουν με αυτούς που βγάζουν όταν κοινωνικοποιούνται στη φύση.

Παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις πτηνών που φαινόταν να μιμούνται το ένα τη συμπεριφορά του άλλου. Κάποια ξεκινούσαν να καθαρίζονται αφού έβλεπαν ένα άλλο πτηνό να το κάνει. Άλλες φορές, τα πτηνά τραγουδούσαν μαζί. Σε ένα βίντεο, ένας πολύχρωμος παπαγάλος φαινόταν να περιμένει με ανυπομονησία να συνδεθεί η κλήση. Όταν εμφανίστηκε ένα λευκό πουλί στην οθόνη, το πολύχρωμο πτηνό κούνησε έντονα το κεφάλι του και κελάηδησε με ενθουσιασμό. Σε μια άλλη περίπτωση, ένα macaw που συναντήθηκε με ένα άλλο macaw, φώναξε “Γεια! Έλα εδώ!” Όταν το δεύτερο πτηνό έφευγε από την οθόνη, το πρώτο χτυπούσε ξανά το καμπανάκι.

Οι παπαγάλοι προτιμούν τις live βιντεοκλήσεις από τα έτοιμα βίντεο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι παπαγάλοι που συμμετείχαν στην έρευνα έμοιαζαν να ενδιαφέρονται σημαντικά λιγότερο για βιντεοκλήσεις με προ-μαγνητοφωνημένα βίντεο απ’ ότι για live κλήσεις με άλλα πουλιά. Μια σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, έδειξε ότι η πραγματική επικοινωνία με άλλα πτηνά έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ευημερία και στη διάθεση των παπαγάλων.

Συνολικά, τα πτηνά που έλαβαν μέρος στην έρευνα πέρασαν 561 λεπτά να μιλούν live με άλλα πτηνά, και μόλις 142 λεπτά να αλληλεπιδρούν με προ-μαγνητοφωνημένα βίντεο. Οι κηδεμόνες των πτηνών ενίσχυσαν αυτή την πεποίθηση λέγοντας ότι τα κατοικίδιά τους έμοιαζαν να ασχολούνται πολύ περισσότερο με τα πτηνά που βρίσκονταν live στην άλλη μεριά της κάμερας.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα στο μέλλον σχετικά με τη βελτίωση της κοινωνικοποίησης των παπαγάλων. Όλοι οι κηδεμόνες δήλωσαν ότι, στο τέλος, το συγκεκριμένο εγχείρημα άξιζε τον κόπο. Το 71,4% δήλωσε ότι τα πτηνά είχαν μια πολύ θετική εμπειρία, και κανένας κηδεμόνας δεν περιέγραψε την εμπειρία ως αρνητική. Μάλιστα, μια κηδεμόνας υποστήριξε ότι το κατοικίδιό της “ξαναγεννιόταν κατά τη διάρκεια των κλήσεων”.

Πηγή: topetmou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ