ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Μπορεί η οδοντόκρεμα να λήξει;

Ποια η αποτελεσματικότητά της

Μπορεί η οδοντόκρεμα να λήξει;

Αν και δεν είναι τόσο απαραίτητη όσο η πράξη του πραγματικού βουρτσίσματος των δοντιών σας, η οδοντόκρεμα εξακολουθεί να είναι ένα χρήσιμο και συνιστώμενο από τους οδοντιάτρους συστατικό μιας ποιοτικής ρουτίνας στοματικής φροντίδας. Κάτι που οφείλεται στο ότι περιέχει πολλά ισχυρά και ευεργετικά συστατικά.

Σύμφωνα με το Healthline, η οδοντόκρεμα συνήθως παρασκευάζεται με συστατικά όπως φθόριο και λειαντικά, παράγοντες κατά της ευαισθησίας, αντιμικροβιακά, υπεροξείδιο, υγραντικό, γεύση και παράγοντες πύκνωσης, πολλά από τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό και την προστασία των δοντιών σας.

Τα συστατικά της οδοντόκρεμας και ο ρόλος τους για τη στοματική υγιεινή

Το φθόριο, όμως, είναι το κύριο ενεργό συστατικό στις περισσότερες μάρκες οδοντόκρεμας. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τερηδόνας και να υποστηρίξει το υγιές σμάλτο των δοντιών, ενώ τα λειαντικά και τα αντιμικροβιακά βοηθούν στην πρόληψη και την απομάκρυνση της συσσώρευσης πλάκας, η οποία είναι αυτή που προκαλεί τερηδόνα.

Το υπεροξείδιο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν λεκέδων στα δόντια σας, ενώ οι παράγοντες κατά της ευαισθησίας μπορούν να βοηθήσουν να γίνουν τα δόντια σας λιγότερο ευαίσθητα. Τι συμβαίνει με αυτά τα ενεργά συστατικά, όμως, όταν λήγει η οδοντόκρεμα;

Τα συστατικά της οδοντόκρεμας μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου

Πολλά από τα βασικά συστατικά της οδοντόκρεμας μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό και οι οδοντόκρεμες έχουν ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με το Bustle, η οδοντόκρεμα που παρασκευάζεται με φθόριο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, ενώ η οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 12 μήνες. Εάν η οδοντόκρεμά σας έχει αποχρωματιστεί, έχει λιγότερη γεύση ή έχει στεγνώσει, το πιθανότερο είναι ότι έχει λήξει και πρέπει να αντικατασταθεί.

Και ενώ η χρήση ληγμένης οδοντόκρεμας δεν θα σας βλάψει, είναι γενικά λιγότερο αποτελεσματική από την οδοντόκρεμα που δεν έχει λήξει ακόμα, ενώ η συνέχιση της χρήσης λιγότερο αποτελεσματικής οδοντόκρεμας σε καθημερινή βάση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

«Το φθόριο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο υποτίθεται ότι είναι [όταν έχει λήξει], καθιστώντας έτσι τα δόντια σας πιο ευάλωτα σε επιθέσεις από βακτήρια [που μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλότητες]», δήλωσε στο Bustle η Dr. Sharon Huang, οδοντίατρος και ιδρύτρια του Les Belles NYC.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση