ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Μοσχαράκι κοκκινιστό με λευκά φασόλια και κοφτό μακαρονάκι
Ένα πλούσιο, θρεπτικό μοσχαράκι με λευκά φασόλια και κοφτό μακαρονάκι που γίνεται λουκούμι στο φούρνο. Μπαίνει στη μέση του τραπεζιού όπως το γιουβέτσι και δεν μένει τίποτα από τη νοστιμιά.
SHARE:
Υλικά
250 γρ. μικρά λευκά φασόλια
½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαράκι χτένι σπάλας, σε μερίδες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνη
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
500 ml ζωμό κρέατος ψυγείου ή σπιτικό, ζεστό
200 γρ. κοφτό μακαρονάκι
200 ml κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει βάζουμε λίγα κομμάτια κρέατος και τα ροδοκοκκινίζουμε καλά από όλες τις μεριές. Τα μεταφέρουμε με μια τσιμπίδα σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια μέχρι να τελειώσουν.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του ρίχνουμε μέσα ξανά το κρέας και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τα φασόλια, τα ντοματάκια, τη δάφνη, την κανέλα, την πάπρικα, αλατοπίπερο και τον μισό ζωμό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C/αέρα. Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα ταψί, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί το ζυμαρικό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό σε πιάτα πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Tips
Το χτένι σπάλας (υπακάνθιος τένοντας) βρίσκεται στα δύο μπροστινά τεταρτημόρια του μόσχου, πάνω στη ρακέτα από την έξω πλευρά. Εχει μια εσωτερική λεπτή στρώση κολλαγόνου που το κάνει ιδιαίτερα μαλακό. Γίνεται υπέροχο κοκκινιστό, λεμονάτο, κρασάτο, στιφάδο ή γιουβέτσι. Η τιμή του είναι λίγο υψηλότερη από το υπόλοιπο μοσχάρι επειδή η ποσότητά του είναι μικρή (2-3 κιλά).