Λαζάνια με σπανάκι, πράσα και τυριά

Newsroom
Newsroom

Τα λαζάνια αυτά τα έφτιαξε η κυρία Μαρία, προσκυνήτρια στο Σινά, για να ευχαριστήσει τους πατέρες για τη φιλοξενία τους.

Δείτε τη συνταγή για λαχταριστά λαζάνια με σπανάκι, πράσα και τυριά.

20' προετοιμασία

1 ώρα και 30' μαγείρεμα

30' αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα ντομάτας

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με σπανάκι, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε έντονα και γρήγορα το σπανάκι μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.
  3. Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέτουμε τα πράσα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με το σπανάκι.
  7. Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί, τη φέτα και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Σάλτσα ντομάτας

  1. Στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε (χωρίς να τη σκουπίσουμε), ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, την κρέμα γάλακτος και το μπαχάρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  2. Ταυτόχρονα ξύνουμε τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσουν τα (νόστιμα) καμένα υπολείμματα από το σοτάρισμα των λαχανικών.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις κάτω αντιστάσεις.
  2. Σε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. απλώνουμε μία λεπτή στρώση σάλτσας και καλύπτουμε με μία στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί, σπάμε κάποια λαζάνια σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν και να καλύψουν τη σάλτσα.
  3. Από πάνω απλώνουμε μία στρώση γέμιση, επαναλαμβάνουμε με μία στρώση λαζάνια και καλύπτουμε με σάλτσα.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τελειώνοντας με σάλτσα. Ίσως να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λαζάνια.
  5. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη παρμεζάνα.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  7. Γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του φαγητού.
  8. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά, να κρυώσει λίγο και να σταθεί, και σερβίρουμε, τα λαζάνια της προσκυνήτριας, κόβοντας σε κομμάτια.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ