Υλικά
390 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ βούτυρο
350 γρ ζάχαρη λευκή
1 κ.σ. λεμόνι ξύσμα
20 γρ λεμόνι xυμό
6 αυγά
250 γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη
80 γρ βούτυρο
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. μέλι
1 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Σε ένα μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το βούτυρο και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο με το αλεύρι προσθέτουμε όλη τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Όσο ανακατεύουμε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τα ασπράδια και τους κρόκους αυγών. Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια των αβγών και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Μόλις αφρατέψει το μείγμα προσθέτουμε και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε το μείγμα με το γιαούρτι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, ελάχιστο αλάτι. Στη συνέχεια, βάζουμε όλο το μίγμα μέσα στη φόρμα του κέικ. Ψήνουμε στους 175°C για 50-60 λεπτά. Όταν ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα για 10 λεπτά.
Για την επικάλυψη: Μέσα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το βούτυρο με τη ζάχαρη-κατά προτίμηση καστανή ζάχαρη- ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι. Μόλις λιώσουν τα υλικά ρίχνουμε το φιλέ αμυγδάλου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά, λίγο πριν ξεκινήσει ο βρασμός. Όπως είναι ζεστό το ρίχνουμε κατευθείαν στο κέικ.