No profile pic

Αν σας αρέσει αυτό το γλυκό κουταλιού, πραγματικά αξίζει τον κόπο να το φτιάξετε. Το γλυκό κεράσι, εκτός από ότι μπορείτε να το φάτε μόνο του, ως έχει αλλά είναι εξαιρετική συνοδεία σε γιαούρτι, σε παγωτό, σε cheesecake. Ακόμα και το σιρόπι του, που σχεδόν πάντα περισσεύει στο βάζο, είναι τέλειο για να γαρνίρετε γλυκά, παγωτά και να το χρησιμοποιήσετε σε παρασκευές κέικ αντικαθιστώντας ένα μέρος της ζάχαρης.

ΥΛΙΚΑ

4 κιλά κεράσια 3 κιλά ζάχαρη βανίλια (εκχύλισμα ή πάστα ή άρωμα) χυμός 1 λεμονιού γλυκο κερασι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα κεράσια, πλένουμε τα φρούτα και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα κουκούτσια τα αφαιρείτε με το ειδικό εργαλείο, ”ξεκουκουτσωτής κερασιών” φαντάζομαι θα είναι το όνομα του… Αυτό το “γκατζετάκι” το βρίσκετε σε καταστήματα με είδη σπιτιού ακόμη και στις λαϊκές αγορές.

Η διαδικασία να αφαιρέσετε τα κουκούτσια δεν είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα που θα κληθείτε να κάνετε στη ζωή σας αλλά οκ, αφιερώστε λίγη ώρα, κι αν μάλιστα βρείτε και παρέα για βοήθεια είστε μια χαρά. Μαζέψτε τα κουκούτσια που βγάζετε σε ένα μπολ γιατί μετά θα σας χρειαστούν.

Τα απύρηνα κεράσια τα ρίχνετε σε μια μεγάλη, ευρύχωρη κατσαρόλα,εκεί όπου θα τα βράσετε. Βάζετε κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις, δηλαδή βάζετε το ⅓ των κερασιών στην κατσαρόλα, το καλύπτετε με ένα κιλό ζάχαρη και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα κεράσια και να τα καλύψετε με το τρίτο κιλό ζάχαρης. Ενδιάμεσα, ρίξτε και την βανίλια.

Ρίξτε στο μπολ με τα κουκούτσια μισό φλιτζάνι νερό, ανακατέψτε λίγο και σουρώστε το “κοκκινωπό” νεράκι μέσα στην κατσαρόλα με τα κεράσια. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε τα κεράσια με τη ζάχαρη για 10-12 ώρες. Αφού περάσουν οι 12 ώρες, φτάνει η ώρα του βρασίματος. Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση τα κεράσια, μετά χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς αρκετά, ίσα που να βράζουν, όχι να κοχλάζουν.

Θα δείτε ότι με τον βρασμό βγαίνει αρκετός αφρός, αυτόν πρέπει να τον αφαιρέσετε με ένα κουτάλι. Αφήνετε τα κεράσια να βράσουν για 15 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το γλυκό τουλάχιστον 12 ώρες στον πάγκο της κουζίνας. Μετά από 12 ώρες ξαναβράζετε το γλυκό για άλλα 15 λεπτά.

Όταν κλείσετε το μάτι της κουζίνας, ρίχνετε στα κεράσια το χυμό του λεμονιού, ανακινείτε την κατσαρόλα ελαφρά και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς. Το βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα και το βάζετε στο ψυγείο ή σε ντουλάπι. Για να αποστειρώσετε τα βάζα, ανάψτε τον φούρνο της κουζίνας στους 120 βαθμούς με αέρα και ακουμπήστε τα γυάλινα βάζα στη σχάρα και αφήστε τα για 10 περίπου λεπτά. Είναι έτοιμα, αποστειρωμένα. Για να βεβαιωθείτε ότι το γλυκό έχει δέσει, κάντε το τεστ με την σταγόνα του σιροπιού. Αφού κρυώσει το σιρόπι κάπως, πάρτε μια μικρή ποσότητα με ένα κουταλάκι και ρίξτε μια σταγόνα πάνω στο νύχι σας ή στην ανάποδη πλευρά ενός άλλου κουταλιού (όπως βλέπετε στη φωτό). Αν σχηματιστεί μια σταγόνα που στέκεται και δεν “τρέχει” το γλυκό σας είναι έτοιμο.

Συνήθως, σε μένα τουλάχιστον, το σιρόπι δεν δένει μόνο με τους δύο βρασμούς. Επειδή όμως δεν πρέπει να βράσουμε πάρα πολύ τα φρούτα, μετά και τον δεύτερο βρασμό αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα τα κεράσια από την κατσαρόλα με το σιρόπι, τα αφήνω σε ένα σουρωτήρι και βράζω μόνο του το σιρόπι για περίπου 20-25 λεπτά, ή όσο χρειάζεται μέχρι να έχετε μια “σφριγηλή” και σταθερή σταγόνα σιροπιού. Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο foodurismo.com

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση