ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Γιατί να μην βλέπεις τηλεόραση πάνω από μία ώρα την ημέρα
Περισσότερες από 1 στις 10 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν μειώναμε τον χρόνο που βλέπουμε τηλεόραση σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.
Πέρα από το μυαλό μας, που γίνεται… πουρές, η τηλεόραση βλάπτει σημαντικά τη σωματική μας υγεία. Βέβαια, αυτό δεν συνδέεται τόσο με την ποιότητα του προϊόντος, όσο με τις ώρες που περνάμε ακίνητοι μπροστά στην οθόνη.
Όπως αναφέρει δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, 1 στους 3 ενήλικες πολίτες των κρατών-μελών της δεν καλύπτουν τον συνιστώμενο χρόνο φυσικής δραστηριότητας. Μάλιστα, τα ποσοστά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα στις γυναίκες και στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Σαν να μην έφτανε η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, έχουμε και την καθιστική ζωή, που αποτελεί ξεχωριστό επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν γυμναζόμαστε μία ώρα κάθε μέρα, έχει μεγάλη σημασία το τι κάνουμε τις υπόλοιπες 23 ώρες.
«Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Μόνο στην Ευρώπη σημειώνονται περισσότεροι από 4 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν στο 49% του συνόλου των θανάτων στις γυναίκες και στο 40% του συνόλου των θανάτων στους άντρες. Στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας εκτιμάται ότι 83,4 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα», αναφέρει σε κείμενό του στην Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Κωνσταντίνος Τσιούφης.
Πόσες ώρες βλέπεις τηλεόραση;
Το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να προληφθεί, εάν βλέπαμε τηλεόραση λιγότερο από μία ώρα κάθε μέρα, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, υποθέτοντας ότι υπάρχει αιτιολογική σύνδεση ανάμεσα στα δύο.
Οι επιστήμονες από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 370.000 Βρετανούς, ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank. Η ομάδα διενέργησε τα λεγόμενα τεστ εκτίμησης πολυγονιδιακού κινδύνου, υπολογίζοντας τον γενετικό κίνδυνο κάθε ατόμου να αναπτύξει στεφανιαία νόσο, με βάση 300 γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις πιθανότητές εμφάνισής της. Τα άτομα με υψηλότερα σκορ διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αφού οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τον παραπάνω γενετικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καθώς και παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία, το φύλο, η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια παρακολούθησης τηλεόρασης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.
Τα άτομα που παρακολουθούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε σύγκριση με αυτά, τα άτομα με δύο έως τρεις ώρες τηλεθέασης ημερησίως είχαν περίπου 6% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ όσοι έβλεπαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόραση είχαν 16% χαμηλότερο.
«Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η έρευνά μας υποστηρίζει ότι ο περιορισμός του χρόνου τηλεθέασης θα μπορούσε να είναι μια εύκολη αλλαγή για τον περιορισμό του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Ιδίως για άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση», δήλωσε ο Δρ Youngwon Kim, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Πώς συνδέονται τηλεόραση και στεφανιαία νόσος
Πώς μπορεί να εξηγηθεί η σύνδεση ανάμεσα στη στεφανιαία νόσο και την παρακολούθηση τηλεόρασης; Όπως αναφέρει η ομάδα, συνήθως βλέπουμε τηλεόραση μετά το δείπνο (αποτελεί συνήθως το πιο θερμιδικό μας γεύμα), γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων. Επίσης, οι άνθρωποι συχνά τσιμπολογούν περισσότερο όταν παρακολουθούν τηλεόραση σε σύγκριση π.χ. με όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο. Τέλος, η παρακολούθηση τηλεόρασης σημαίνει συνήθως πολύωρη ακινησία, ενώ ακόμα και όταν καθόμαστε στον υπολογιστή μπορεί να διακόψουμε τη δραστηριότητά μας για να κάνουμε κάτι άλλο.