ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ

Γέμιση για γαλοπούλα σε 3 παραλλαγές

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Γέμιση για γαλοπούλα σε 3 παραλλαγές

Η συνταγή για τη γαλοπούλα είναι μία. Οι προτάσεις του olivemagazine για τη γέμιση 3 διαφορετικές για να διαλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο. Υπολογίστε πως η καθεμία έχει χρόνο προετοιμασίας γύρω στα 30 λεπτά. Όσο για το χρόνο ψησίματος, αυτόν τον καθορίζει το ψήσιμο της γαλοπούλας. Μαζί της θα ψηθεί κι η γέμιση.

 


Υλικά

  •     1 γαλοπούλα (3-4 κιλά περίπου)
  •     2 λεμόνια
  •     1 πορτοκάλι
  •     αλάτι, πιπέρι
  •     1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  •     1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  •     2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα

 

 

Για τη γέμιση Α

  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. κάστανα ψημένα και ψιλοκομμένα
  • 1 μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες ή κυβάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδα ξανθή
  • 1 πορτοκάλι σαγκουίνι κομμένο σε φετούλες ή κυβάκια
  • 2-3 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 80γρ. φιλέ αμυγδάλου

 

Για τη γέμιση Β

  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
  • 200γρ. κάστανα ψημένα και ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρη σταφίδα Κορινθιακή
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση Γ

  • 150γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σελινόριζα (400γρ. περίπου)
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι καρύδια
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 1 φλιτζάνι κρασί

Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση της επιλογής σας.
Βήμα 2
Πλένετε καλά τη γαλοπούλα και, αφού στύψετε τα λεμόνια, την περιχύνετε με το μισό χυμό και αρχίζετε να την τρίβετε με τις λεμονόκουπες. Την αλατοπιπερώνετε καλά μέσα έξω.
Βήμα 3
Ύστερα ανακατεύετε σ’ ένα μπολ τη μουστάρδα με το λιωμένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Μ’ ένα πινέλο ή με τα δάχτυλα την αλείφετε παντού μ’ αυτό το μίγμα.
Βήμα 4
Γεμίζετε την κοιλιά της με τη γέμιση της επιλογής σας και ύστερα κλείνετε το άνοιγμα μ’ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε γάστρα και την περιχύνετε πρώτα με τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού, μετά με το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βήμα 5
Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε τη γαλοπούλα στους 170°C για 3 ώρες. Ενδιάμεσα ελέγχετε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε στη γάστρα λίγο νερό. Ύστερα από 3 ώρες ξεσκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180°C μέχρι να αποκτήσει η γαλοπούλα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.

Φωτογραφία από -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση