ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Ενεργειακή κρίση: Αυτά είναι τα τέσσερα συχνότερα λάθη με το καλοριφέρ που κοστίζουν
Τι να προσέξετε
Το κόστος λειτουργίας των καλοριφέρ φέτος αναμένεται να είναι υψηλότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση των τιμών.
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, η αναζήτηση τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας όσον αφορά τη θέρμανση γίνεται ζωτικής σημασίας.
Ίσως αυτό που δεν γνωρίζατε είναι πως υπάρχουν μερικά λάθη που πολλοί από εμάς κάνουμε όσον αφορά τη θέρμανση και τη λειτουργία του καλοριφέρ και μας κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ σε καύσιμα.
Δείτε τα τέσσερα συχνότερα:
Κακή μόνωση
Η κακή μόνωση του σπιτιού μπορεί να συμβάλει στην απώλεια της θέρμανσης που τόσο ακριβά πληρώνουμε, επομένως είναι σημαντικό να στεγανοποιούμε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας, καθώς και να απομονώνουμε τα δωμάτια που δε ζεσταίνουμε και δε χρησιμοποιούμε.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Express, μπορούμε εύκολα να ενισχύσουμε τη μόνωση του σπιτιού μας κλείνοντας τις κουρτίνες και να γλιτώσουμε με αυτόν τον τρόπο έως και 14% στα έξοδα της θέρμανσης.
Λάθος διαρρύθμιση των επίπλων
Δεν πρέπει να σκεπάζουμε με καλύμματα τα θερμαντικά σώματα, ούτε και να μπλοκάρουμε το καλοριφέρ με μεγάλα έπιπλα (βλ. καναπές), καθώς με αυτό τον τρόπο θα παγιδεύσουμε τη θερμότητα, μειώνοντας την απόδοση.
Δεν υπάρχουν θερμοστατικές βαλβίδες
Οι θερμοστατικές βαλβίδες τοποθετούνται σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού, ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά.
Με αυτό τον τρόπο το κάθε καλοριφέρ θα είναι ανεξάρτητο και θα απομονώνεται αυτόματα μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, κάτι που μπορεί να μας γλιτώσει μεγάλες ποσότητες καυσίμων.
Δεν έχετε εγκαταστήσει προγραμματιζόμενο θερμοστάτη
Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης σας επιτρέπει να καθορίσετε εκ των προτέρων διαφορετικές θερμοκρασίες για διαφορετικές ώρες της ημέρας, επομένως θα απαλλαγείτε από το φόβο του να ξεχάσετε τη θέρμανση ανοιχτή όταν λείπετε από το σπίτι.