No profile pic

Αυγόφετες με σιρόπι ή με μέλι!

Μια λιχουδιά από τα παλιά, όταν με απλά υλικά οι γιαγιάδες μας, σχεδόν με ο,τι περίσσευε στην κουζίνα έφτιαχναν νοστιμιές που αντέχουν στο χρόνο. Το μπαγιάτικο ψωμί φρεσκαριζόταν με γάλα, νοστίμευε στο αυγό, τηγανιζόταν στο λάδι και βυθιζόταν στο γλυκό σιρόπι. Με λίγη κανέλα στο σερβίρισμα γινόταν ένα πρώτης τάξεως γλυκάκι, ιδανικό για μετά το φαγητό ή για τις υπογλυκαιμίες. Είναι, σχεδόν, ανατριχιαστικό το πώς μια μπουκιά σε γυρίζει αστραπιαία τόσα χρόνια πίσω. Αυτές οι αυγοφετες με το σιρόπι… αυτές οι πολύτιμες παρασπονδίες που μας κάνουν να νιώθουμε ξανά παιδιά στην αγκαλιά της γιαγιάς μας !

Υλικά

6 φέτες λευκού ψωμιού (καλύτερα 2-3 ημερών) 250 ml φρέσκο γάλα, αγελαδινό ή κατσικίσιο 2 μεγάλα αυγά ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

μέλι ή σιρόπι κανέλα

Για το σιρόπι

250 ml νερό 250 γρ. ζάχαρη 1 ξύλο κανέλας 1 φέτα πορτοκάλι 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φέτα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, και μετά από 2 λεπτά, το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα ευρύχωρο, βαθύ σκεύος αδειάζουμε το γάλα.

Σε ένα άλλο, επίσης ευρύχωρο, χτυπάμε καλά τα αυγά. Βυθίζουμε λίγες λίγες τις φέτες του ψωμιού στο γάλα, τις αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να απορροφήσουν αρκετό και τις βουτάμε μετά στο αυγό. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμο βάζουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού που είναι βουτηγμένες πρώτα στο γάλα και μετά στο αυγό.

Αφήνουμε να τηγανιστούν από τη μια πλευρά και γυρίζουμε και από την άλλη. Μόλις ροδίσουν καλά και από τις δύο μεριές, τις βγάζουμε και τις βουτάμε κατευθείαν στο σιρόπι για μισό λεπτό. Βάζουμε τις αυγόφετες σε μια πιατέλα, τις πασπαλίζουμε με κανέλα. Μπορούμε να τις φάμε αμέσως, ζεστές, είναι όμως εξίσου απολαυστικές να τις βάλουμε στο ψυγείο και να τις φάμε δροσερές δροσερές. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση