ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
To απλό μυστικό για τον πιο αφράτο πουρέ πατάτας
Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία κατά την παρασκευή του αγαπημένου φαγητού
Το να φτιάξετε νόστιμο και αφράτο πουρέ πατάτας είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία κατά την παρασκευή του αγαπημένου φαγητού, όπως το είδος της πατάτας που χρησιμοποιήθηκε, ο χρόνος μαγειρέματος και πώς πολτοποιήθηκαν οι πατάτες.
Παρόλο που όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά για την επιτυχία της συνταγής, ένα πρωτοποριακό κόλπο του σεφ και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής J. Kenji López-Alt υπερισχύει όλων των προηγούμενων παραγόντων. Πρόκειται για ένα απλό μυστικό για αφράτο πουρέ πατάτες με μηδενικό κόστος, που δεν είναι άλλο από το παγωμένο νερό.
Πώς να προετοιμάσετε τις πατάτες για αφράτο πουρέ με ένα γρήγορο μούλιασμα
Εάν έχετε φτιάξει ποτέ πατάτες τηγανιτές από το μηδέν, μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, κατά την οποία μουλιάζετε τις κομμένες πατάτες σε κρύο νερό, για να απομακρυνθεί το υπερβολικό άμυλο. Αυτό κάνει τις πατάτες τηγανιτές τραγανές και χρυσαφένιες, ενώ το εσωτερικό τους παραμένει αφράτο.
Η ίδια τεχνική είναι αποτελεσματική και για τον πουρέ πατάτας. Μουλιάζετε τις πατάτες σε παγωμένο νερό πριν τις μαγειρέψετε. Αυτό απομακρύνει από τις πατάτες τη μεγαλύτερη ποσότητα από το άμυλο που περιέχουν, με αποτέλεσμα έναν πολύ ελαφρύ και αφράτο πουρέ.
Επίσης, είναι σαν να φτιάχνετε ρύζι. Το “μυστικό” για αφράτο ρύζι είναι να ξεπλύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο το άμυλο. Με αυτόν τον τρόπο οι κόκκοι δεν φουσκώνουν και δεν έλκονται μεταξύ τους από το υπερβολικό άμυλο σε κολλώδεις σβόλους. Όπως όταν ξεπλένετε το ρύζι, έτσι και όταν μουλιάζετε τις πατάτες θα δείτε το νερό να γίνεται λευκό από το άμυλο που αποβάλλεται.
Πώς να ξεπλύνετε το άμυλο από τις πατάτες
Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και μια χούφτα παγάκια.
Προσθέστε τις ξεφλουδισμένες πατάτες στο νερό και αφήστε τις να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά ή ιδανικά για μία ώρα.
Στη συνέχεια, αφαιρέστε προσεκτικά τις πατάτες με τα χέρια σας ή με ένα σουρωτήρι από το μπολ, ώστε να μην ανακινηθούν τα άμυλα που είναι συγκεντρωμένα στον πυθμένα του μπολ.
Βράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν ακολουθώντας την αγαπημένη σας συνταγή για πουρέ πατάτας και θα παρατηρήσετε ότι είναι πολύ πιο αφράτες από όταν τις φτιάχνατε, χωρίς να τις μουλιάσετε.
Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα: Αφού στραγγίξετε τις μαγειρεμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι, ξεπλύνετε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για φύγουν τα άμυλα από την επιφάνειά τους. Δεδομένου ότι έτσι οι πατάτες θα κρυώσουν και θα έχουν λίγη υγρασία, επανατοποθετείστε τις στην κατσαρόλα για να εξατμιστεί το επιπλέον νερό.
Ορισμένες επιπλέον συμβουλές για νόστιμο και αφράτο πουρέ πατάτας
Τοποθετείστε τις πατάτες σε κρύο νερό. Οι σβόλοι στον πουρέ πατάτας συνήθως είναι ένα φαινόμενο που συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι οι πατάτες δεν μαγειρεύτηκαν ομοιόμορφα. Όταν τοποθετείτε τις πατάτες σε ζεστό νερό, το εξωτερικό τους μαγειρεύεται γρηγορότερα από το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα τους ανεπιθύμητους σβόλους. Ξεκινήστε τη διαδικασία μαγειρέματος χρησιμοποιώντας κρύο νερό. Οι πατάτες πρέπει να καλύπτονται με νερό κατά τουλάχιστον 2,5 εκατοστά.
Χρησιμοποιήστε μία πρέσα για πουρέ. Να είστε πολύ προσεκτικοί με οποιαδήποτε συνταγή για πουρέ πατάτας που σας λέει να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνετε τις πατάτες κολλώδεις είναι να τις πολτοποιήσετε με μεγάλη δύναμη. Η πρέσα για πουρέ είναι το μόνο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε αφράτο πουρέ πατάτας.
Μην φοβάστε το αλάτι. Όπως και στα ζυμαρικά, είναι δύσκολο να αλατίσετε τις πατάτες αφού μαγειρευτούν. Προσθέστε αλάτι στο νερό μαγειρέματος, καθώς το αλάτισμα μετά το μαγείρεμα θα κάνει αρκετά αλμυρό τον πουρέ πατάτας.