ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Ξεχωρίζουν και τα κρητικά τυριά!
Το Taste Atlas τοποθετεί 13 ελληνικά τυριά ανάμεσα στα κορυφαία 50 του κόσμου.
SHARE:
Με την εξαιρετικά τιμητική διάκριση να βρίσκονται στα 50 κορυφαία τυριά του κόσμου τιμήθηκαν δεκατρία ελληνικά προϊόντα -μεταξύ αυτών και τυριά που παρασκευάζονται στην Κρήτη- με τρία εξ αυτών, μάλιστα, να βρίσκονται στο top5 της λίστας.
Το Taste Atlas, ένα γαστρονομικό site που στόχο έχει την καταγραφή, διατήρηση και ανάπτυξη των τοπικών γεύσεων και των εστιατορίων που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα ανά τον κόσμο, τοποθετεί 13 ελληνικά τυριά ανάμεσα στα κορυφαία 50 του κόσμου.
Σύμφωνα με το athensvoice.gr στην κορυφαία πεντάδα βρίσκεται το καλαθάκι Λήμνου ως δεύτερο πίσω από τη βραζιλιάνικη κανάστρα, ακολουθεί η γραβιέρα Νάξου στην τρίτη θέση, με το μετσοβόνε το ομώνυμο τυρί του Μετσόβου να είναι πέμπτο.
Ακόμη, στα κορυφαία 11 συγκαταλέγονται το κεφαλοτύρι (Νο10) και η γραβιέρα Κρήτης (Νο11), ενώ αρκετά ψηλά στη λίστα φιγουράρουν το γαλοτύρι (Νο15), το Σαν Μιχάλη (Νο16), η κεφαλογραβιέρα (Νο19) και η κοπανιστή (Νο21).
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις σε σχέση με παραδοσιακές χώρες του τυριού όπως είναι η Ιταλία, που έχει 12 δικά της στην πρώτη 50άδα, αλλά και τη Γαλλία, που ακολουθεί με μόλις έξι.
Κεντρική φωτογραφία από Alexey Klen από το Pixabay