ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Τις ΑΠΕ αγκαλιάζουν οι πολίτες
Τι δείχνουν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας - Η Κρήτη ανοίγει τον δρόμο για την καθαρή ενέργεια
SHARE:
Στην επικαιρότητα συνήθως υπερτονίζονται οι πράξεις ανορθολογισμού και οι ψεκασμένες αντιλήψεις. Λογικό, βέβαια, τη στιγμή που είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, υποτιμούνται οι τάσεις της λογικής που είναι κυρίαρχες στην κοινή γνώμη. Το γεγονός αυτό διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Έτσι φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε πως η κοινωνία είναι δέσμια του αναχρονισμού. Αλλά και ότι αρνείται να αποδεχθεί τις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αρκεί μια μικρή περιθωριακή και ετερόκλητη ομάδα για να αμφισβητήσει την εξέλιξη και την πρόοδο. Οι αντιδράσεις διαφόρων διαφωνούντων μεγεθύνονται. Το χειρότερο, διάφοροι εκπρόσωποι, αιρετοί και άλλοι, για λόγους απλώς και μόνο ψηφοθηρικούς τούς παρέχουν πολιτική κάλυψη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνα που στρέφονται εναντίον της αιολικής ενέργειας. Αν και όσοι αντιδρούν αποδεικνύονται ελάχιστοι, εντούτοις στέκονται τροχοπέδη για τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα της πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή κυρίου Πάνου Κοσμόπουλου, η οποία αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ. Οι ερωτηθέντες, στο σύνολό τους 1124 άτομα, τις αποδέχονται σχεδόν καθολικά.
Μάλιστα, οι 9 στους 10 πιστεύουν ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια έχει σημαντικό όφελος για την οικονομία της χώρας, μιας και θα την αποδεσμεύσει από τις εισαγωγές καυσίμων. Επιπλέον το 65,10% θεωρεί πως η απεξάρτηση από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα περιορίσει κατά πολύ τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Ξεχωριστό δε ενδιαφέρον έχει ότι το 56,79% υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ δεν καταστρέφουν ούτε αλλοιώνουν την αισθητική καθώς και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Κρήτη έχει να προσδοκά πολλά αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και δεν είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Ή οι αξιόλογες επιστημονικές και ερευνητικές της υποδομές. Σ’ αυτά προστίθεται η δυνατότητά της να περάσει πρώτη στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η καθαρή ενέργεια είναι το μεγάλο της όπλο. Το νησί μας κάλλιστα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τώρα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει έργα απολιγνιτοποίησης.
Οι πολιτικές δυνάμεις -συμπολίτευση και αντιπολίτευση- καλούνται να έχουν τη δική τους συνδρομή και συμβολή στην προώθηση αυτού του στόχου, μιας και τον επικαλούνται όλες. Το ίδιο, ασφαλώς, οφείλουν να κάνουν και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, δίχως να είναι ευάλωτοι σε ψηφοθηρικές πρακτικές.
Το πρώτο και σημαντικό έργο που δρομολογήθηκε στην Κρήτη είναι ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου. Μια πράσινη επένδυση 280 εκατομμυρίων ευρώ. Όλος ο επιστημονικός κόσμος που γνωρίζει καλά τα ενεργειακά ζητήματα, το χαρακτηρίζει καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο.
Η άρνηση κάποιων στη Σητεία να το αποδεχτούν, επικαλούμενοι ανύπαρκτους κινδύνους, δεν ανταποκρίνεται σε στοιχειώδη επιστημονικά δεδομένα. Μάλλον πηγάζει από ελλιπή ενημέρωση, αλλά και από ιδεοληπτικές εμμονές και φοβικά σύνδρομα.
Αν κάτι μας διδάσκει η πανδημία είναι να ακούμε και να ακολουθούμε τον επιστημονικό λόγο. Αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, όσοι επιδίδονται σε άγονες σκιαμαχίες και σε αμφισβητήσεις να κοιτάξουν με ποιο τρόπο η περιοχή τους θα προσελκύσει επενδύσεις σε όλους τους καίριους τομείς από τον πρωτογενή τομέα, μέχρι τον τουρισμό και την ενέργεια.