Θαλασσινή ωδή από τα πινέλα ενός οικονομολόγου

Η άγνωστη καλλιτεχνική πτυχή του συντοπίτη μας επιστήμονα, όπως μπορεί να εντοπίσει κανείς από τη θεματολογία του καταλόγου των εκτιθέμενων έργων, μορφοποιείται στα τελάρα που η έμπνευσή της εν πολλοίς έρχεται από μια άλλη υψηλή μορφή της ανθρώπινης δημιουργίας, τη λογοτεχνία

Μπορεί όλο αυτόν τον καιρό οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μονοπώλησαν την επικαιρότητα και σε ένα βαθμό να την κατέστησαν μονότονη ή ίσως και βαρετή για πολλούς. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, που διαπερνώνται από μια σημαίνουσα διαφορετικότητα και που συμβάλλουν σ’ ένα διαφορετικό περιεχόμενο και σχήμα της ζωής. Άλλωστε αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της τέχνης έλεγε και ο Σαίξπηρ: Να της δώσει σχήμα. Και ένα τέτοιο διαφορετικό και εξαίσιο περιεχόμενο προσφέρει με την έκθεσή του που ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο 1 Ιουνίου στο βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου, ο γνωστός Hρακλειώτης Αλέξανδρος Μαυρικάκης.

Ο καλλιτέχνης με βασικές σπουδές στα Οικονομικά, γεννήθηκε στο Ηράκλειο, εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις της Αθήνας και της Κρήτης ως ελεύθερος επαγγελματίας και σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς υγείας. Έχει πάρει μαθήματα αγιογραφίας, ενώ η πρώτη ατομική του έκθεση ζωγραφικής έγινε στο «Καφέ Θέατρο» Ηρακλείου. Η παρούσα του έκθεση που περιλαμβάνει μια πλούσια γκάμα από 37 πίνακες από ακρυλικό λάδι και μολύβι, είναι εμπνευσμένη από τη θάλασσα και τα καράβια και γι’ αυτό άλλωστε και ο καλλιτέχνης της έδωσε και τον ομώνυμο τίτλο: «Θάλασσες και καράβια».

Η άγνωστη καλλιτεχνική πτυχή του συντοπίτη μας επιστήμονα, όπως μπορεί να εντοπίσει κανείς από τη θεματολογία του καταλόγου των εκτιθέμενων έργων, μορφοποιείται στα τελάρα που η έμπνευσή της εν πολλοίς έρχεται από μια άλλη υψηλή μορφή της ανθρώπινης δημιουργίας, τη λογοτεχνία. Έτσι μπορεί να δει κανείς έργα που ο μίτος της έμπνευσής του έρχεται από διηγήματα του Αλέξ. Παπαδιαμάντη (Ναυαγίων ναυάγια), του Ανδρ. Καρκαβίτσα (Η Γοργόνα), του Φώτη Κόντογλου και του Νίκου Καββαδία, ή από κείμενα του Γιάννη Σκαρίμπα ή του Κώστα Ουράνη, καθώς και από συνθέσεις της φαντασίας του καλλιτέχνη.

Μυρωδιές από τη θαλασσινή αρμύρα, τις καρίνες και τα καραβόσκοινα στις αποβάθρες, «τις μάταιες γιρλάντες του καπνού που χάνονται στο μακρινό αέρα» όπως λέει και ο Fernando Pessoa στη «Θαλασσινή Ωδή» του, αλλά και κάθε τι που συνδέει το αιώνιο υγρό στοιχείο με την ελληνική πραγματικότητα, μορφοποιούνται σε σχήματα, γραμμές και χρώματα ταξιδεύοντας τον αμφιβληστροειδή και τη φαντασία του επισκέπτη. Μια διαφορετική αξιοσημείωτη νότα πολιτισμού και τέχνης στο Ηράκλειο, την πόλη που ζει και αναπνέει στην ίδια αρχαία και ομηρική θάλασσα που την περιβάλλει, και που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος.

Η έκθεση που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ωράριο επισκέψεων: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο πρωί 09:00 έως 15:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή πρωί 09:00 έως 14:00 και απόγευμα 17:30 έως 21:00.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ