"Σας...έκαψε ο Βαρουφάκης"!

Για την πρώην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας δεν έχει νόημα να κατηγορούν οι χώρες του Νότου τη Γερμανία

Είναι δύσκολο να είσαι φτωχός ή ο φτωχότερος στο κλαμπ των πλουσίων. Σημασία, όμως, έχει να παραμείνεις μέλος του κλαμπ. Εξάλλου, κανένας δεν ανάγκασε χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα, να ενταχθούν στην Ευρωζώνη. «Οταν μπήκαμε, αποδεχθήκαμε τους κανόνες», λέει στη συνέντευξή της στην «Καθημερινη» η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, προσθέτοντας ότι τα μετριοπαθή ευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να δημιουργούν «ρεαλιστικές προσδοκίες» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να καταλαβαίνει και να υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν συμφωνώ με καμία πρωτοβουλία που να τονίζει τη διαφορά του ευρωπαϊκού Νότου με τον Βορρά, δεν καταλαβαίνω τη λογική αυτών των συναντήσεων», σχολιάζει η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, η επίσκεψη της οποίας στην Αθήνα για την εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Καραμανλή και το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ συνέπεσε με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που διοργάνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, όπως σημειώνει, ο τρόπος για να κάνει κανείς τη φωνή του να ακουστεί είναι να αποδεχθεί ότι «όλοι εμείς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ζώνης του Ευρώ θέλαμε να μπούμε, κανένας δεν μας ανάγκασε. Και όταν μπήκαμε, αποδεχθήκαμε τους κανόνες». Οι κανόνες, συνεχίζει, έχουν σχεδιαστεί για να «μας προστατεύσουν όλους και απεδείχθη ότι είναι πολύ ευέλικτοι».

Για την πρώην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας (2013-2015) δεν έχει νόημα να κατηγορούν οι χώρες του Νότου τη Γερμανία. «Είναι το ίδιο με την ιδιοκτησία του προγράμματος. Πρέπει να καταλάβουμε τις δυσκολίες και τις αδυναμίες μας και να δουλεύουμε για να τις λύνουμε. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να παραπονεθούμε για την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ηταν εκεί όταν τους χρειαστήκαμε. Οι αγορές δεν ήταν. Αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν προσφέρει τα προγράμματα στήριξης, η λιτότητα θα ήταν πολύ χειρότερη».

Αναπληρώτρια υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο και υπουργός Οικονομικών μέχρι τις εκλογές του 2015, όταν ο συνασπισμός του Κοέλιο κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, η Αλμπουκέρκε έχει βιώσει το ελληνικό δράμα από κοντά και ως αυτόπτης μάρτυρας των συνεδριάσεων του Eurogroup. «Συνάντησα πέντε ή έξι Ελληνες υπουργούς Οικονομικών. Υπήρχε μια περίοδος που τα πράγματα βελτιώνονταν, η ύφεση επιβραδυνόταν και υπήρχε μια ελπίδα. Ομως, ξαφνικά έγιναν εκλογές και όλα ανατράπηκαν. Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση και ο Γιάνης Βαρουφάκης διαχειρίστηκαν την κατάσταση, το τι και το πώς ειπώθηκε, προκάλεσε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις την αξιοπιστία σου και πολύ εύκολο να την καταστρέψεις», λέει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ