ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Σάλος από την πολτοποίηση βιβλίων εκδοτικού οίκου!
Μετά τον θάνατο του Σ. Γαβριηλίδη οι τόμοι που βρίσκονταν στις αποθήκες των εκδόσεων κατασχέθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες και έγιναν ... πολτός
SHARE:
Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στον πνευματικό κόσμο της χώρας, και όχι μόνο, οι καταγγελίες συγγραφέων και ποιητών στα social media για μια ενέργεια που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Τα βιβλία που βρίσκονταν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη, μετά τον θάνατο του εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη κατασχέθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες του εκλιπόντος και ... πολτοποιήθηκαν!
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν λογοτέχνες οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την ενέργεια αυτή, προκειμένου να διασώσουν κάποια από τα αντίτυπα των βιβλίων τους, που αποτελούν και πνευματική τους ιδιοκτησία.
"Αν αφαιρέσεις την ποίηση μένει ο πολτός"
Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Σχισμένος σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Πόσα χρήματα άξιζαν οι λέξεις; Πώς να μετρήσουμε σε χρήματα την ποίηση; Αδύνατον. Ενώ ο πολτός έχει συγκεκριμένη τιμή στην αγορά. Και οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το ανεκτίμητο αλλά για το τιμολόγιο. Απέδειξαν έτσι ότι δεν είναι χαρτί και κόλλα το βιβλίο, αλλά λέξεις. Το χαρτί και η κόλλα παρέμειναν. Οι λέξεις χάθηκαν, πάνε, τις έφαγαν οι μηχανές. Αν αφαιρέσεις την ποίηση μένει ο πολτός».
Για "τραπεζικό έγκλημα" έκανε λόγο στη δική του ανάρτηση ο συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης ο οποίος επισήμανε:
«Προφανώς, ανάμεσα στα άλλα βιβλία πολτοποίησαν τον Πέτρο Μάρκαρη, τον Θοδωρή Καλλιφατίδη, τον Αργύρη Χιόνη, τη Σαπφώ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, τον Σαρλ Μποντλέρ, τον Αρτούρ Ρεμπό και, ανάμεσά τους, τις εξαιρετικές μου φίλες Τέτη Παγκάλου και Ιωάννα Τόμπρα, το τελευταίο βιβλίο της οποίας τυπώθηκε μεν, αλλά δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει παρά μόνο σε ελάχιστα αντίτυπα, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Σάμη Γαβριηλίδη. Έκαψαν ποίηση, έκαψαν πεζογραφία, έκαψαν δοκίμια, έκαψαν τη μνήμη, την ευαισθησία και την τυπογραφία».
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πώς βάσει της κείμενης νομοθεσίας τα προϊόντα εταιρείας που τελεί υπό καθεστώς διάλυσης καταστρέφονται ενώ απαγορεύεται δια νόμου η δωρεά τους.