Ο Μπαιντεν ελέω εκλογών... θυμήθηκε το "Μπαιντενόπουλος"!

Αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς του με την Ελλάδα

Η καθιερωμένη δεξίωση στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα, με αφορμή την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε τους ομογενείς προσκεκλημένους του σε ένα εγκάρδιο κλίμα και με μία ζεστή ομιλία, στη διάρκεια της οποίας δεν παρέλειψε να θυμίσει για μια ακόμα φορά τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, κάτι το οποίο επισήμανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που μίλησε για τις κοινές καταβολές και τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

Μάλιστα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς του με την Ελλάδα, στάθηκε και στο «ελληνικό» του επώνυμο... «Μπαϊντενόπουλος».

Την χώρα μας εκπροσώπησε η πρέσβης στην Ουάσιγκτον Κατερίνα Νασίκα, την Κύπρο ο πρέσβης Ευάγγελος Σάββας, ενώ παραβρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης στον οποίο μάλιστα ο Πρόεδρος Μπαιντεν έκανε ειδική αναφορά λέγοντας ότι τον εμπιστεύθηκε στέλνοντας τον στην Αθήνα όπου και κάνει εξαιρετική δουλειά.

Το "παρών" έδωσαν επίσης μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος:

«...Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. 203 χρόνια. Γιορτάζουμε τους δεσμούς, και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα εδώ είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί από το χώρο των επιστημών, της δημοσιογραφίας, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι από το χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Άνθρωποι από όλη τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη που είναι εδώ και είναι υπέροχη φίλη όλα αυτά τα χρόνια όπως και ο Τζορτζ Τσούνης. Εδώ είναι και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ που κάθεται εδώ μπροστά και είναι επίσης Ελληνοαμερικανός. Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι είστε ο λόγος που είμαι εδώ. Και σ’ αυτό εδώ το κοινό υπάρχουν φίλοι μια ζωής.

Πολλές από τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα είναι οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν επίσης οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι μας. Όπως το να φέρεσαι σε όλους με αξιοπρέπεια. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει, Τζόι, η ζωή είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα μισθό. Είναι αξιοπρέπεια, είναι σεβασμός, είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να του λες, όλα θα πάνε καλά. Να φέρεσαι σε κάθε έναν με αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Να μην ξεχνάς ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύεις και πόσο ονειρεύεσαι να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες.

Και η υπερηφάνεια. Αυτή η υπερηφάνεια που έχουμε κοινή για την κοινή μας χώρα. Αυτήν γιορτάζομε σήμερα. Η σημερινή ημέρα είναι για τη φιλία. Ο Αριστοτέλης έλεγε o φίλος είναι μία κοινή ψυχή μοιρασμένη σε δύο σώματα. Και αυτό είμαστε. Φίλοι. Για μένα αυτό αντικατοπτρίζει τη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι η ψυχή είναι η ζωή, η αναπνοή, η ουσία του ποιοι είμαστε. Η Αμερική είναι η μόνη χώρα πάνω στη γη που χτίστηκε πάνω σ’ αυτή την ιδέα. Δεν βασιζόμαστε στην γεωγραφία, βασιζόμαστε σ’ αυτή την ιδέα.

Όλοι δικαιούμαστε να μας συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και με σεβασμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η δημοκρατία είναι το όχημα που μπορεί να κάνει όλα αυτά να συμβούν. Και όλοι ξέρουμε πού γεννήθηκε αυτή η ιδέα, πού γεννήθηκε η δημοκρατία. Μερικοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές σ’ αυτή τη γη συνέλαβαν αυτή την ιδέα, «εμείς οι άνθρωποι». Δήμος και Δημοκρατία. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο που η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο.

Οι πατέρες του αμερικανικού έθνους μελέτησαν τους αρχαίους Έλληνες στοχαστές, η επανάστασή μας του 1776 άντλησε έμπνευση από αυτούς. 45 χρόνια αργότερα οι Έλληνες πατριώτες πάλεψαν για τη δική τους ανεξαρτησία. Γι’ αυτό η επέτειος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και για την Αμερική. Οι χώρες μας συνδέονται. Μοιραζόμαστε αξίες, μοιραζόμαστε έμπνευση, μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι «όλα είναι δυνατά».

Μιλούσα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και με ρώτησε «μπορείς να δώσεις έναν ορισμό της Αμερικής;». Και του είπα το ίδιο που θα του έλεγα αν μου ζητούσε να ορίσω τι είναι Ελλάδα. Και του απάντησα με μία λέξη και το εννοώ ειλικρινά. «Δυνατότητες».

Πιστεύουμε ότι όλα είναι δυνατά, αν εμείς ο λαός, ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό καλό. Οι δεσμοί ανάμεσά μας έχουν ρίζες στην ιστορία. Μα είναι ακόμα πιο ζωντανοί σήμερα, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα. Σήμερα κρατάμε αυτούς τους δεσμούς ζωντανούς. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ. Δεν αρκεί να κληρονομήσουμε τη Δημοκρατία. Πρέπει να γίνουμε οι υπερασπιστές της.

Πρέπει κάθε γενιά να κάνει πρωταθλητισμό. Εμείς πρέπει να κάνουμε πρωταθλητισμό. Και αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ.

Γι’ αυτό σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε την ελευθερία, σας ευχαριστώ για την δέσμευσή σας που κάνει πραγματικότητα στην εποχή μας τα ιδανικά που όλα αυτά τα χρόνια ενώνουν τις δυο χώρες μας Και είθε οι δυο χώρες μας να ζουν δημοκρατικά..."

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ