Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, οι προοδευτικές δυνάμεις και το παράδειγμα του Ηρακλείου

Τα πρώτα βήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών- θα γίνει υπουργός ο Δανέλλης;

Αφού έκλεισε και τυπικά η διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, με την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ τώρα η κυβέρνηση έχει ένα ακόμη βουνό να ανέβει. Στο εσωτερικό μέτωπο πρέπει να αλλάξει το κλίμα με στόχο οι απώλειες στη Βόρεια Ελλάδα να ελαχιστοποιηθούν, αλλά και ευρύτερα να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να κλείσει η ψαλίδα από τη Ν.Δ., που, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, παραμένει σταθερή. Έτσι πρέπει άμεσα να πάνε στον αναγκαίο ανασχηματισμό, που αφενός θα καλύψει τις κενές θέσεις, ειδικά σε επίπεδο υφυπουργών, αφετέρου θα δώσει ένα στίγμα των πολιτικών προθέσεων του πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα θα...ελευθερώσει τους δύο υποψηφίους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο αντιστοίχως, που καλούνται άμεσα να καλύψουν μεγάλη απόσταση - αν και υπάρχει σενάριο που θέλει τις αρμοδιότητές του Ηλιόπουλου να περνούν στην κ. Αχτσιόγλου, που έτσι και αλλιώς θεωρείται από τα «δυνατά χαρτιά» του κυβερνώντος κόμματος. Η θέση της κ. Νοτοπούλου είναι πολύ πιο κομβική. Οχι μόνο γιατί ουσιαστικά είναι θέση υπουργού, αλλά και γιατί αφορά ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, τη Μακεδονία, που το κυβερνών κόμμα έχει εκλογικό πρόβλημα μετά τις Πρέσπες. Με δεδομένο αυτό, η επιλογή του κ. Τσίπρα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένη και να εκπέμψει ισχυρά μηνύματα ανάκαμψης «από τη βάση». Κατά πληροφορίες υπάρχει σκέψη τη θέση της να καλύψει ένας από τους τρεις βουλευτές της Πιερίας, έναν νομό όπου έχει εντοπιστεί εκλογική καθίζηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές του νομού είναι η κ. Ελισσάβετ Σκουφά, εκπαιδευτικός αλλά και ο Χάρης Τζαμακλής, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Η πρόσφατη, πάντως, αναφορά της κ. Νοτοπούλου πως φεύγει από το υπουργείο «τέλος Φεβρουαρίου», μεταφέρει τις εξελίξεις ακριβώς στο τέλος του μήνα. Μάλλον σε αυτή τη φάση έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπουργοποίησης βουλευτών που στήριξαν τις Πρέσπες, όπως για παράδειγμα ο κ. Δανέλλης ή ο κ. Θεοχαρόπουλος. Οι συνθήκες, άλλωστε, κατά κοινή ομολογία δεν έχουν ωριμάσει, ώστε όλα αυτά τα στελέχη που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανήκουν στην «ευρύτερη Κεντροαριστερά», να προσχωρήσουν άμεσα στο κυβερνών κόμμα.

Το επόμενο βήμα είναι η «προοδευτική συμμαχία» στον δρόμο προς τις εκλογές. Στο Μαξίμου δεν έχει διαφύγει την προσοχή πως οι εκδηλώσεις που έχουν επίκεντρο αυτή τη λογική –Μέγαρο Μουσικής και Ηράκλειο – έχουν περισσότερο κόσμο από τις αμιγώς κομματικές, ακόμα και αν σε αυτές κεντρικοί ομιλητές είναι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάλυση που κάνουν οι κυβερνητικοί είναι πως το εγχείρημα είναι πολιτικά «κάτι νέο», με αποτέλεσμα να προσελκύει και ως εκ τούτου το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την πραγμάτωσή του. Δεν είναι τυχαίο πως στις 4 Μαρτίου θα βρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, για να λάβει μέρος σε εκδήλωση προώθησης της «προοδευτικής συνεργασίας» ενόψει ευρωεκλογών.

Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι ο ίδιος ο κ. Μπούλμαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Λούκα Κατσέλη, ενώ στον σχεδιασμό, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα, είναι να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στα αξιοσημείωτα είναι πως πιθανότατα θα συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ