ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Ο καυγάς Κεγκέρογλου - Μαριλίζας και η οικοδομή του Παφίλη

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο

No profile pic

Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησε ο τρόπος που αναφέρθηκε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά των κομμάτων, μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια.

«Το Κίνημα Αλλαγής, όχι μόνο δεν απεμπολεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, αλλά τις έχει αναλάβει. Γι΄ αυτό στο πλαίσιο του πολιτικού σχήματος με το οποίο κατήλθαμε στις πριηγούμενες εκλογές, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, και που με βάση αυτό, έχουμε την χρηματοδότηση από το κράτος, το σύνολο του ποσού, από την κρατική ενίσχυση που κατευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, πηγαίνει έναντι των δανειακών οφειλών μας», είπε εκ προοιμίου ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει και αποδεικνύει την πολιτική μας βούληση, σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο παρελθόν».

Ο κ. Κεγκέρογλου πρόσθεσε όμως: «Επειδή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλάει μόνο για την υποχρέωση των κομμάτων αλλά και για την υποχρέωση των βουλευτών - εμείς οι βουλευτές ούτως ή άλλως συμμετέχουμε στα οικονομικά του Κινήματος Αλλαγής, σε αντιστάθμισμα της κρατικής χρηματοδότησης που πηγαίνει έναντι των δανείων - όμως οι περισσότεροι βουλευτές του σήμερα, του Κινήματος Αλλαγής, δεν έχουν σχέση με την περίοδο που ελήφθησαν τα δάνεια. Σοβαρά τώρα, είδα την πρόταση νόμου. Και είδα να την υπογράφει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου; Ο κ. Ραγκούσης; Οι δύο γραμματείς της περιόδου υπερχρέωσης του ΠΑΣΟΚ; Και λέει η κ. Ξενογιαννακοπούλου ότι για τα δικά μου λάθη, της περιόδου μου και του κ. Ραγκούση, θα πληρώσει ο Μουλκιώτης, ο Πάνας, ο Πουλάς, ο Φραγγίδης. Όλοι όσοι δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη την περίοδο. Σοβαρά; Που είναι η ηθική σας κυρία Ξενογιαννακοπούλου προσωπικά; Σοβαρά κυρία Ξενογιαννακοπούλου; Σοβαρά; Και βέβαια να πληρώσουν όλοι όσοι απέκτησαν όνομα με το ΠΑΣΟΚ και μετά το πούλησαν δεξιά και αριστερά! Έχουμε, εκτός του κ. Ραγκούση, την κ. Ξενογιαννακοπούλου, έχουμε Κουρουμπλή, Μωραϊτη, Τζάκρη, Σπίρτζη. Αλλά και αυτός που κατέβηκε από το βήμα ο κ. Παπαηλιού, απέκτησε όνομα ως γενικός γραμματέας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σοβαρά; Υπογράφετε τέτοια πρόταση; Ο Σίμος Κεδίκογλου που αγκαλιάσατε τελευταία κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύεται και από τη χρεωστική καρτέλα. Τον συνοδεύει τα χρέος που του αναλογεί! Και βέβαια έχουμε και τους αντίστοιχους από τη Νέα Δημοκρατία, για να μην ξεχνιόμαστε! Χρυσοχοϊδης και λοιπούς. Αλλά και ο Οικονόμου, έφυγε, λέει από το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ήθελε να ψηφίσει μνημόνια. Και από τότε έχει ψηφίσει τέσσερα-πέντε! Έχει πάρει φόρα! Ο κατάλογος είναι μακρύς. Αυτό που περιμένουν οι πολίτες είναι μια καλύτερη μέρα και αυτή δεν μπορεί να έρθει αν δεν σταματήσει η υποχώρηση της πολιτικής στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά και στις σκοπιμότητες. Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει τον αγώνα, για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες».

Τα όσα είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου προκάλεσαν την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο κ. Κεγκέρογλου συνηθίζει να μιλάει με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Εγώ δεν θα μιλήσω με αυτό τον τρόπο και δεν έχω μιλήσει ποτέ ούτε για συναδέλφους ούτε για πρώην συντρόφους. Δύο πράγματα όμως, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν είχαμε ποτέ ευθύνη για τα οικονομικά και το ξέρει ο κ. Κεγκέρογλου. Δημιουργεί απλώς εντυπώσεις και το ξέρει πάρα πολύ καλά. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο επί αυτού και δεν συνηθίζω να μιλάω αρνητικά για ένα κόμμα που στο κάτω κάτω το υπηρέτησαν από 17 χρονών», είπε ο Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «Διαγράφηκα και έφυγα από το ΠΑΣΟΚ το 2012, και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο που μιλάμε σήμερα για το εργασιακό νομοσχέδιο. Παραιτήθηκα από αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τα ευρωπαϊκά θέματα, επειδή διαφώνησα με το 2ο μνημόνιο. 'Αρα δεν ανέχομαι από κανέναν να κάνει κριτική στην πολιτική μου πορεία. Διαγράφτηκα. Έφυγα έξι χρόνια από την πολιτική, δεν είμαι γυρολόγος και πήγα το 2018 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συστρατεύθηκα, επειδή πιστεύω ακριβώς ότι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική συμμαχία, αυτή τη στιγμή δημιουργείται μια ελπίδα προοδευτική για τη χώρα. Όλα τα άλλα τα επιστρέφω στον κ. Κεγκέρογλου».

Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στον τρόπο που προσέγγισε ο Βασίλης Κεγκέρογλου την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα της υπερχρέωσης του κόμματος της ΝΔ. «Δεν μπορούν τα κόμματα του 2% της Siemens να μιλάνε έτσι μπροστά στην ελληνική κοινωνία! Δεν μπορούνε! Είναι βαριά η ευθύνη, τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος προς στιγμή διεκόπη από τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου. «Δεν μπορείτε να διακόπτετε έτσι. Το έκανε έτσι απέναντι στον κ. Τσίπρα, ο κ. Τασούλας! Μην επαναλαμβάνετε αυτήν την πρακτική της φίμωσης!», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης που ζήτησε από τον Χαράλαμπο Αθανασίου να μην παραβιάζει τη δεοντολογία και τον ρόλο του, ως πρόεδρος.

«Αν εφαρμόζαμε κατά γράμμα τον Κανονισμό, δεν θα είχατε τον λόγο. Στα νομοσχέδια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, εκτός από την ώρα που έχει, δικαιούται άπαξ να μιλήσει ενδιάμεσα. Στην πράξη το έχουμε αφήσει όμως. Επί προσωπικού δεν έχετε τον λόγο, σας τον δίνω ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο», είπε ο προεδρεύων Χ. Αθανασίου.

«Υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα, εδώ και χρόνια, σε σχέση με την ασυλία που είχαν τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μέσα στο πλαίσιο του δικομματισμού της διαπλοκής που μας χρεοκόπησε ως χώρα! Και είναι ενδεικτικό ότι και τα δύο αυτά κόμματα είναι υπερχρεωμένα. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα! Είναι πολιτικό! Θα έπρεπε, μετά από τόσα χρόνια, να υπάρχει ντροπή λίγο και να προσπαθήσετε να αποστασιοποιηθείτε. Όταν ο κ. Τσουκάτος είχε μιλήσει για το 2% της Siemens, για τα μαύρα ταμεία. Και οι δύο σας την ίδια πρακτική είχατε! Χρεοκοπήσατε μια χώρα! Δεν μπορείτε λοιπόν σήμερα να προσπερνάτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό αποτελεί φτύσιμο στον ελληνικό λαό, αυτή η στάση σας!», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Η έννοια της συμμετοχής των βουλευτών στις υποχρεώσεις αυτών των κομμάτων έναντι των τραπεζών, είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν και οι βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται με βάση αυτή την πολιτική ταυτότητα! Βγέστε και αποστασιοποιηθείτε! Κάντε την αυτοκριτική σας! Και τότε δεν χρωστάτε τίποτα! Τι να κάνουμε όμως! Όσο μιλάτε στο όνομα εκείνων των ημερών έχετε και τις υποχρεώσεις».

Νωρίτερα, στο θέμα είχε αναφερθεί και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Καλώ, όμως, όλα τα κόμματα και βεβαίως και το κυβερνών κόμμα να φέρουν στην Ολομέλεια και να υπερψηφίσουμε όλοι/ες μαζί την πρόταση νόμου που κατετέθη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή και άλλες προτάσεις ή προσεγγίσεις, εάν υπάρχουν από τα άλλα κόμματα, έτσι ώστε διαφανώς και βλέποντας προς το μέλλον να γνωρίζει η κοινωνία που τώρα υφίσταται ό,τι υφίσταται - και όχι μόνο από τον πτωχευτικό αλλά και από τις δύο κρίσεις που έχουν οδηγήσει σε πολλαπλές φτωχοποιήσεις - το πώς τα πολιτικά κόμματα και δη τα κυβερνητικά χειρίζονται, διαχειρίζονται ή δεν χειρίζονται και υπονομεύουν τη γενικότερη εθνική προσπάθεια πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας μέσω των απλήρωτων δανείων», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Θ. Παφίλης: «Δουλέψτε 78 ώρες για μια βδομάδα στη ΛΑΡΚΟ και στην οικοδομή, προτού ψηφίσετε»

Μια εβδομάδα εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, μια εβδομάδα στην οξυγονοκόλληση στα καράβια και μια στα καλουπώματα στην οικοδομή, προέτρεψε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Τι σημαίνει «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»; Σημαίνει κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, δηλαδή κατάργηση και του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης. Αυτό δεν σημαίνει η ευελιξία που λέτε; Ότι «ξεχάστε το σταθερό ωράριο, ξεχάστε αυτά που ξέρατε, τώρα στον ζυγό από το πρωί μέχρι το βράδυ». Τι άλλο λέει αυτό το «τέρας»; Μέχρι δεκατρείς ώρες δουλειά, μέχρι εβδομήντα οκτώ ώρες την εβδομάδα, δώδεκα συνεχείς μέρες χωρίς ανάπαυση. Αυτό είναι πρόοδος;», είπε ο Θανάσης Παφίλης απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα ψηφίσει τις νέες ρυθμίσεις για την εργασία και πρόσθεσε: «Δεν ντρέπεστε; Τι ξεφτίλα είναι αυτή; Εβδομήντα οκτώ ώρες; Να πάτε να δουλέψετε εσείς. Θα σας πάρουμε μία φορά και θα σας βάλουμε μέσα στη ΛΑΡΚΟ να δουλέψετε μια βδομάδα εβδομήντα οκτώ ώρες. Οι μισοί θα πεθάνετε μόνο και μόνο από αυτά που θα αναπνέετε και από αυτά που θα βλέπετε. Να πάτε να δουλέψετε στα καράβια, εκεί που οξυγονοκολλούν στο τρίτο αμπάρι, να ανεβείτε να καλουπώσετε στον έβδομο όροφο και να δουλεύετε εβδομήντα οκτώ ώρες την εβδομάδα για να δούμε τι καλά που θα περάσετε! Αυτή είναι η πρόοδος του καπιταλισμού της Νέας Δημοκρατίας και άλλων που υποστηρίζουν το σύστημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως 101 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του οκτάωρου στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας. Το οκτάωρο είναι όντως παρωχημένο, «7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο είναι το καινούργιο», ανέφερε, όμως, αντί για αυτό καθιερώνεται η 12ωρη εργασία. Όπως εξήγησε, αυτοί που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί που εμποδίζουν την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι επιστροφή στο 1900, είπε ο Θανάσης Παφίλης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση