ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου κατά Κώστα Πλεύρη

Με αφορμή τον ναζιστικό χαιρετισμό του μέσα στην δικαστική αίθουσα

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου κατά Κώστα Πλεύρη

Την έντονη αντίδραση της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου προκάλεσε η εικόνα του ναζιστικού χαιρετισμού από τον Κώστα Πλεύρη, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, στην διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. 

Στην σχετική ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Συλλόγου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι "τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, αφίστανται του δικηγορικού λειτουργήματος και ήθους, αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη και είναι συλλήβδην καταδικαστέες".

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται

"Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου με τη με ημερομηνία 14-10-2022 ομόφωνη απόφαση του καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά του δικηγόρου Αθηνών Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος κατά την διάρκεια της συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών στις 29-09-2022 και στις 07-10-2022 (στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών), και ενώ ασκούσε τα καθήκοντα του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων στην κατ’ έφεση δίκη των μελών της «Χρυσής Αυγής» απεύθυνε χαιρετισμό με προτεταμένο το δεξί του χέρι κατά τα ναζιστικά πρότυπα.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Άλλωστε, ο δικηγόρος είναι από τη φύση του λειτουργήματός του υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και έχει καθήκον να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως προκύπτει από τα άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων καθώς και το Προοίμιο και τα άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, αφίστανται του δικηγορικού λειτουργήματος και ήθους, αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη και είναι συλλήβδην καταδικαστέες. Είναι δε επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζονται, όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Δικηγόρων, εφόσον δε η σχετική πράξη τελείται κατά τη διάρκεια της δίκης, το Δικαστήριο οφείλει να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο".


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση