Τελικά μπορεί να μην πήρε η Ελλάδα φρεγάτες τύπου FDI/Belharra από τη Γαλλία, αλλά ετοιμάζεται να πάρει τα εντυπωσιακά μαχητικά τύπου Rafale. Η συμφωνία για τις φρεγάτες που δεν επιτεύχθηκε- αλλά παραμένει ανοιχτή!- φάνηκε αρχικά ότι βαραίνει το κλίμα, αλλά σύντομα άλλαξε. Στο παρασκήνιο, έγινε επιτυχής επαναπροσέγγιση της Ελλάδας από τη γαλλική πλευρά, με την πολύτιμη διαμεσολαβητική προσπάθεια των Κυπρίων, για την επίτευξη διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας .
Και κινούμεθα μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, που θα υπογραφεί πιθανότατα στις 10 Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα σκοπεύει να παραγγείλει 12 μαχητικά τύπου Rafale. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές αυτό αποτελεί μια προσπάθεια αλλαγής των ισορροπιών σε επίπεδο αμυντικής υπεροχής στο Αιγαίο, υπέρ της Ελλάδας, τουλάχιστον προσωρινά.
«Η απόκτηση από την Αθήνα των γαλλικών μαχητικών θα είναι μια ένδειξη καλής θελήσεως της Ελλάδας, ύστερα από το προσωρινό πάγωμα της παραγγελίας των φρεγατών, ώστε να διαλυθεί και η παραμικρή υποψία δυσαρέσκειας που μπορεί να επήλθε στη γαλλική πλευρά από αυτή την ιστορία», υποστηρίζουν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι. Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και για τα Rafale. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, η αγορά συμφέρει την Ελλάδα, καθώς η συντήρηση των αεροσκαφών και η εκπαίδευση των πιλότων θα είναι γρήγορες και όχι δαπανηρές. Οι πιλότοι που θα επιλεγούν θα έχουν την εμπειρία των Mirage 2000-5 και θα γνωρίζουν τη γαλλική τεχνογνωσία, όπως και τους πυραύλους MICA. Παράλληλα, συζητείται και η ενίσχυση της ελληνικής άμυνας με την αποστολή γαλλικών δυνάμεων, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως έγινε στις 12 Αυγούστου, όταν, μετά τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία έστειλε δύο Rafale σε βάση στην Κύπρο