ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Η κακοκαιρία, οι καταστροφές και οι ευθύνες
Ειδικά σε περιοχές όπου η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη έχει αλλάξει ριζικά το γεωμορφολογικό χαρακτήρα τους.
SHARE:
Ήταν τα τρία χρόνια πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλου του δημοσίου τομέα και φυσικά της αυτοδιοίκησης, έρχονται και οι φυσικές καταστροφές για να υπενθυμίσουν σε όλους, την αδυναμία του ανθρώπινου παράγοντα απέναντι στη φύση.
Γιατί όταν ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ύστερα από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στο Ηράκλειο και την Ανατολική Κρήτη, που έπληξαν ιδιαίτερα το Δήμο Μαλεβιζίου, δηλώνει πως «Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα ήταν ικανό να σταματήσει μία τέτοια καταστροφή» τονίζοντας μάλιστα πως η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Αγία Πελαγία «ήταν ένα αντίστροφο τσουνάμι, με κατεύθυνση από τη στεριά προς τη θάλασσα», τότε είναι τουλάχιστον άδικο πρακτικές και παθογένειες δεκαετιών να χρεώνονται σε μια δημοτική αρχή μόλις 2,5 χρόνων.
Και επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται, η Αγία Πελαγία αλλά και οι άλλες περιοχές που επλήγησαν πριν μια εβδομάδα αλλά και πέρυσι η Χερσόνησος, είναι περιοχές όπου η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη έχει αλλάξει ριζικά το γεωμορφολογικό χαρακτήρα τους. Οι χάρτες μάλιστα που υπάρχουν αποδεικνύουν ότι ειδικά στην Αγία Πελαγία τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα ακόμη και τα όσα προκάλεσε η θεομηνία πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.
Ιδιαίτερα μια δημοτική αρχή που ανέλαβε το 2019, μπορεί άραγε να θεωρηθεί υπόλογη για τις υποδομές και το σχεδιασμό μιας περιοχής που μετρά μια πορεία ανάπτυξης (χωρίς σχεδιασμό) από τη δεκαετία του 1970;
Όλοι αυτοί που υψώνουν το δάχτυλο, δείχνοντας τη δημοτική αρχή είναι άραγε δίκαιο να προσάπτουν αμαρτίες παλαιού τύπου σε ανθρώπους που καλούνται σήμερα να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά για να κλείσουν γρήγορα οι πληγές;
Στην ουσία των πραγμάτων ο Δήμος Μαλεβιζίου, από τις πρώτες ώρες της εξέλιξης του φαινομένου κινήθηκε με θεσμικότητα, σοβαρότητα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν. Ερωτήματα που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν, ούτε και από τους ειδικούς επιστήμονες, όπως είναι οι μετεωρολόγοι, οι γεωλόγοι και οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις φυσικές καταστροφές.
Η δημοτική αρχή κλήθηκε να απαντήσει σε ζητήματα που αφορούσαν έργα υποδομών που ούτε μελέτησε, ούτε υλοποίησε κατά την παρούσα θητεία. Μάλιστα, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά του Δήμου δεν τέθηκαν ζητήματα ευθυνών αναφορικά με έργα προηγούμενων ετών. Θα ήταν θετικότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή να μην μηδενίζονται πράγματα και καταστάσεις, όταν μάλιστα, από το 2019, στο Δήμο Μαλεβιζίου αντιμετωπίζονται μεγάλες προκλήσεις.
Οι χρηματοδοτήσεις που καταφθάνουν συνεχώς και ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση των δημοτικών τελών, η εξαίρεση των Ελληνοπεραμάτων από την παραχώρηση στο ΟΛΗ και οι εντάξεις έργων, δίνουν την εικόνα ότι μια περιοχή με προβλήματα αλλά και αναπτυξιακή προοπτική, όπως το Μαλεβίζι, μπορεί να κοιτάζει και να προχωρά μπροστά.
Μπροστά λοιπόν σε μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή ο μηδενισμός και η μικροπολιτικές δεν χρησιμεύουν πουθενά. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν.