ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ
Αθερινόλακκος, Λινοπεράματα, Ξυλοκαμάρα - Οι μαύρες τρύπες της Κρήτης
Τα άλματα της Βρετανίας στην Πράσινη Ενέργεια
SHARE:
Δε χρειάζονται οξυμένα πολιτικά αντανακλαστικά για να αντιληφθεί κάποιος την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
‘Οποιο τομέα και αν κοιτάξεις εύκολα διαπιστώνεις την παραγωγική, οικονομική ,τεχνολογική και αναπτυξιακή υστέρηση μας. Το γιατί είναι απλό: Οφείλεται στις αγκυλώσεις και στους αναχρονισμούς, στις πελατειακές αντιλήψεις και στις ψηφοθηρικές πρακτικές ενός απαρχαιομένου κομματικού συστήματος .
Μένοντας προσκολλημένο στο παρελθόν χρόνια τώρα μπορεί και μπλοκάρει την ελληνική κοινωνία και τους φορείς της ,ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης.
Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι την ώρα που εμείς θα έπρεπε να ασχολούμαστε με την υπέρβαση των μεγάλων εκκρεμοτήτων μας, το ενδιαφέρον της κομματικής τάξης στρέφεται γύρω από το Λιγνάδη και τον Κουφοντίνα. Ο πολιτικός ανταγωνισμός εξαντλείται στα ζητήματα αυτά .Και μετά αναρωτιόμαστε για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των διαφόρων εκπροσώπων μας.
Από την άλλη τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και της οικονομίας αντιμετωπίζονται με το γνωστό ρεπερτόριο: Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και περισσότερες προσλήψεις .Είτε μιλούν για την πανδημία και τη δημόσια υγεία .Είτε αναφέρονται στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Ή ακόμη στο περιβάλλον και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Έτσι βλέπουμε για άλλη μια φορά η αναπροσαρμογή μας στη νέα πραγματικότητα να μετατίθεται στο διηνεκές .Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα .Το αποτέλεσμα είναι η εναρμόνιση μας με τον αναπτυγμένο κόσμο να παραμένει ζητούμενο.
Τη στενάχωρη και μελαγχολική αυτή διαπίστωση, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής, μαθαίνοντας τα άλματα της Μεγάλης Βρετανίας στην πράσινη ενέργεια. Τι άλλο μπορείς να αισθανθείς όταν πληροφορείσαι πως η παραγωγή Πράσινης Ενέργειας υπερέβη το 2020 για πρώτη φορά τη παραγωγή από υδρογονάνθρακες και γενικώς από ρυπογόνα καύσιμα.
Αλλά και όταν ανακαλύπτουμε ότι η Αιολική Ενέργεια παρήγαγε πέρυσι το ¼ του ηλεκτρισμού στη Βρετανία . Την ίδια δε περίοδο μαθαίνουμε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κάτω από τις 100 τεραβατώρες για πρώτη φορά μετά το 1960 .
Οι θετικές αυτές εξελίξεις δείχνουν ποιες κοινωνίες βλέπουν μπροστά προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα . Αλλά και ποιες μένουν καθηλωμένες στο χθές, εξαιτίας μικρών μειοψηφιών που στέκονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας. Το χειρότερο είναι ότι αυτές εγκλωβίζουν στα δίχτυα τους κάποιους αξιωματούχους της Αυτοδιοίκησης και των κομμάτων.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη τοy IMPERIAL COLLEGE ,με τον τίτλο «Αποθήκευση μεγάλης διάρκειας για σύστημα μηδενικών εκπομπών στη Μεγάλη Βρετανία»
Η μελέτη τονίζει τη σημασία των νέων, υπό κατασκευή αντλησιοταμιευτικών της Σκωτίας, συνολικής ισχύος 4.500 ΜW τα οποία θα προσφέρουν εξοικονόμηση στο ενεργειακό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα το όφελος θα είναι περί τα 800 εκατ. ετησίως, μέχρι το 2050,εξασφαλίζοντας απεξάρτηση από ρυπογόνα καύσιμα .Αλλά και ένα σύστημα μηδενικών ρύπων.
Εδώ στην Κρήτη που όλοι μας γνωριζόμαστε καλά , ξέρουμε τι εκπροσωπούν και τι πρεσβεύουν όσοι διατυμπανίζουν «Καθαρά Βουνά Χωρίς Αιολικά», εν μέσω μάλιστα πανδημίας .Σεβόμαστε τις ενστάσεις τους αν και αποπνέουν παρελθόν .
Ωστόσο οι ίδιοι οφείλουν να καταλάβουν ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι ζωτική προτεραιότητα για την Κρήτη και τους πολίτες της. Καμία κομματική και αυτοδιοικητική ανοχή δε μπορεί να αποτρέψει τη στροφή του νησιού μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Άλλωστε γνωρίζουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει στο περιβάλλον και στη ζωή μας οι ρυπογόνες μονάδες οι οποίες λειτουργούν με μαζούτ και πετρέλαιο, στον Αθερινόλακο Σητείας, στα Λινοπεράματα Ηράκλειου και στην Ξυλοκαμάρα Χανίων.
Η αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια δεν αντιμετωπίζεται με στρουθοκαμηλισμούς και αθεμελίωτες ενστάσεις. Αντιθέτως καθιστά αναγκαία τη συστράτευση όλων προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί με πρώτο εκείνο του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου. Έργο που θα προσδώσει στην Κρήτη καινοτόμο και πρωτοποριακό ρόλο στην Πράσινη Ανάπτυξη με καθαρή ενέργεια.