Αγάπες, λουλούδια και...S-400

Τέτοιος εναγκαλισμός Πούτιν με Ερντογάν...


Τι να πει πια κανένας για τον σφιχρό εναγκαλισμό Ρωσίας- Τουρκίας; Έχουν πια...τερματίσει τις αγάπες ο Πούτιν με τον Ερντογάν! Τι αγάπες, τι λουλούδια...τι S-400 , τι πυρηνικά εργοστάσια...Τι κι αν πριν λίγο καιρό ο ο Ερντογάν του έριχνε αεροπλάνα, τον απειλούσε...

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις εκλογές της 18ης Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε  στην Αγκυρα, όπου τον περίμενε ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν. Και με τι παράτες!

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες κήρυξαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, στο Ακούγιου της επαρχίας της Μερσίνης. Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, που έγινε στο αχανές συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου του Ερντογάν, στην Αγκυρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και ότι ο σταθμός θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια εντός του 2023. Αυτό είναι που επιθυμεί διακαώς και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει περιλάβει τον σταθμό του Ακούγιου στο «Οραμα 2023», ένα σύνολο αναπτυξιακών και εθνικών στόχων ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του νεότερου τουρκικού κράτους, υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές διατυπώνουν ζωηρές αμφιβολίες για την τήρηση του πιεστικού χρονοδιαγράμματος. Από το 2010, που ανατέθηκε στη Ρωσία η κατασκευή του σταθμού, το μεγάλο αυτό έργο, προϋπολογισμού 20 δισ. δολαρίων, έχει προσκρούσει σε σειρά καθυστερήσεων. Το καλοκαίρι του 2017, η Rosatom συμφώνησε να πουλήσει το 49% των μετοχών του έργου σε τρεις τουρκικές εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο έχουν αποσυρθεί, με αποτέλεσμα η ρωσική εταιρεία να βρίσκεται σε αναζήτηση συνεταίρων. Ο σταθμός του Ακούγιου θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθεμία των οποίων θα λειτουργεί με ισχύ 1.200 MW και προβλέπεται να καλύψει το 10% των αναγκών της Τουρκίας.

Στις θεαματικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεχωριστή θέση κατέχει και η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, η οποία αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, προκαλώντας εκνευρισμό στο ΝΑΤΟ. Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την παράδοση των S-400 «βασική προτεραιότητα» αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ