Τον Ιούνιο το Προεδρικό Διάταγμα για το Τμήμα Τουρισμού στο Ρέθυμνο

Απάντηση του Κ. Γαβρόγλου προς το Γιάννη Κεφαλογιάννη

Την δέσμευση ότι τον προσεχή Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη λειτουργία  ξενόγλωσσου τμήματος τουριστικών σπουδών στο Ρέθυμνο έδωσε  ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Με αφορμή τη θεσμοθέτηση δύο νέων τμημάτων τουρισμού σε Χίο και Πειραιά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε την Κυβέρνηση για την αδράνεια και την ολιγωρία που έχει επιδείξει το Υπουργείο Παιδείας στην προώθηση του σχετικού προεδρικού διατάγματος που ρυθμίζει τους όρους λειτουργίας του. Για την εξέλιξη αυτή ο Βουλευτής Ρεθύμνου ενημέρωσε σχετικά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη:

«Προχωρείτε στην ίδρυση Τμημάτων Τουριστικών Σπουδών σε δύο Πανεπιστήμια: Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Χίο. Εγώ θα πω πως καλώς πράττετε. Η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος έχει άμεση σχέση με την  εκπαίδευση. Και μόνο τη διεθνή εμπειρία να κοιτάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ξεχάσατε όμως κάτι κύριε Υπουργέ. Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας –ΠΑΣΟΚ, με τον νόμο 4316/2014, επί υπουργίας του κ. Λοβέρδου, είχε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση δύο τμημάτων τουριστικών σπουδών.  Το ένα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο.

Τα τμήματα αυτά μαζί με ένα αντίστοιχο του Πανεπιστήμιου της Θράκης για την προώθηση των ελληνικών σπουδών είχαν μια ιδιαιτερότητα: Ήταν αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα που απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές, εκτός Ε.Ε. 

Συνέδεαν επιπλέον τη λειτουργία τους με την καταβολή διδάκτρων. Μπορούσαν δηλαδή, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, σε ένα βαθμό να αυτοχρηματοδοτούνται,  να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργία τους χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να προσθέτουν πόρους στα Πανεπιστήμια.

Το κυριότερο όμως, είναι ότι η όλη φιλοσοφία της λειτουργίας τους είχε ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο: να γίνουν η προμετωπίδα – η βιτρίνα αν το θέλετε-  της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών των Βαλκανίων και της ευρύτερης Μεσογείου -κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο και εν πολλοίς υλοποιημένο στόχο γειτονικών μας χωρών.

Και  βέβαια ποιος καλύτερος τομέας από για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, από τον Τουρισμό, το συγκριτικό πλεονέκτημα και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας;

Τον Μάιο του 2015, στο πρώτο νομοσχέδιο που η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ. είχε δώσει προς διαβούλευση, προβλεπόταν η κατάργηση τους.

Το γεγονός ότι η διάταξη αυτή αποσύρθηκε οφείλεται αποκλειστικά στην αντίδραση των πολιτών και των φορέων των τοπικών κοινωνιών αλλά και στην αντίδραση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, 28 από τους οποίους κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Στην απάντηση που μας έδωσε η τότε ηγεσία του Υπουργείου,  αναφέρθηκε ότι η ευθύνη για τη μη υλοποίηση αυτών των τμημάτων ανήκει στην προηγούμενη ηγεσία – δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- η οποία δεν προχώρησε στην έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων.

Κάτι που βέβαια δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική καθότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε ένα μήνα πριν από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών που ο ΣΥΡΙΖΑ τότε προκάλεσε.

Το αυτονόητο ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το εξής: αν η προηγούμενη κυβέρνηση επέδειξε ολιγωρία και μέσα σε ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου δεν προχώρησε τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, πως ακριβώς θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε τη στάση της σημερινής κυβέρνησης η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα;

Και το δεύτερο, επίσης αυτονόητο ερώτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί, κατά τρόπο μάλιστα ευθύ, προς τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου και Θράκης  και τις τοπικές κοινωνίες είναι: ‘

Τα θέλετε τελικώς αυτά τα τμήματα κύριε Υπουργέ;

Πιστεύετε στην αναγκαιότητα ίδρυσης τους; Πιστεύετε στην αναγκαιότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών  τμημάτων τα οποία θα προσελκύσουν φοιτητές από το εξωτερικό, θα βοηθήσουν τα οικονομικά των Πανεπιστημίων και θα αναβαθμίσουν το ρόλο και το κύρος τους; Και αν ναι γιατί δεν προχωρείτε στην υλοποίηση τους.  Θα ήθελα από εσάς σήμερα κάποιες καθαρές απαντήσεις».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ