ΚΡΗΤΗ

Στο "μικροσκόπιο" της Περιφέρειας η εξάπλωση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων

Στην συνεδρίαση της Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας

No profile pic

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους τον τελευταίο καιρό και σε παραλίες του νησιού.

Όπως τόνισε η Νότα Περιστερακη, από το ΕΛΚΕΘΕ: "Έχει πάρει μεγάλη έκταση αυτό το θέμα και υπάρχει κινδυνολογια, ενώ δεν θα έπρεπε. Δεν είναι και τόσο σοβαρό, όσον αφορά το περιστατικό που έγινε. Ωστόσο, ο λαγοκεφαλος συνεχίζει να αφορά την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον. Εμείς ενημερώνουμε τις αρχές και βλέπουμε τι πρέπει να γίνει. Η κ. Κοζυρακη μας είπε ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει με τον τρόπο που μπορεί. Θα έχει κάποια συνάντηση με την Διαχειριστική Αρχή από την οποία θα ζητήσει να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για να μελετηθεί περισσότερο το θέμα. Συζητήσαμε επίσης με την κ. Κοζυρακη το θέμα της αποζημίωσης των αλιεων για τις ζημιές που παθαίνουν από τον λαγοκεφαλο. Εμείς εδώ και πολλά χρόνια έχουμε στείλει ειδική έκθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξουμε ότι αυτό το είδος είναι επικίνδυνο και για την αλιεία αλλά και για τον άνθρωπο, δημιουργεί ζημιές και προβλήματα. Ήδη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα τέτοιο είδος, οπότε με βάση αυτό μπορούν να δοθούν και κάποιες αποζημιώσεις από την Ε. Ε. Έχουμε ήδη υποβάλλει μια πρόταση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για την αξιοποίηση του λαγοκεφαλου και την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας".

Ο Αλέξανδρος Στεφανακης, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικου Επιμελητηριου Ελλάδος σημείωσε μεταξά άλλων πως: "εδώ κι ένα χρόνο αναδεικνύουμε το πρόβλημα των εισβολικων ειδων, που είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικο πρόβλημα. Είναι ένα μοντέλο μέσα από το οποίο μπορούμε να μελετήσουμε τις επιπτώσεις και τις επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, να φτιαχτεί ένα κεντρικό σχέδιο δράσης που θα λάβει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα οι δράσεις και οι πόροι που θα καθοριστούν να έχουν έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό και να υπάρξουν λύσεις. Είμαστε περίπου έτοιμοι για να φτιάξουμε την ομάδα εργασίας και να καταθέσουμε αυτό το σχέδιο δράσης προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να ξέρουμε με ποιο τρόπο θα δουλέψουμε για το πρόβλημα αυτό".

"Το θέμα των εισβολικών ειδών μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταβολής του κλίματος και την άνοδο της θερμοκρασίας στις θάλασσες. Συντέλεσε σε αυτό και η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουεζ που διευκόλυνε την είσοδο αυτών των ειδών στο μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον" δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και πρόσθεσε "Και ήδη ορισμένα από αυτά τα είδη δημιουργούν προβλήματα στα οικοσυστήματα που διαβιούν. Διαταράσσουν τις ισορροπίες. Ένα από αυτά τα είδη είναι και ο λαγοκέφαλος, που τα τελευταία χρόνια έχει βρει πολύ ιδανικές συνθήκες για να τραφεί και να πολλαπλασιαστεί, με συνέπεια να πιέζει αλλά είδη, να επιδρά πάνω στο περιβάλλον και όπως είδαμε πρόσφατα να είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους. Πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες. Πρέπει να καταγραφεί το πρόβλημα και οι ακριβείς συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του είδους και να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση