Σταύρος Θεοδωράκης: Το μέλλον της χώρας δεν είναι ο δικομματισμός

"Δεν παραχωρούμε τις απόψεις μας" υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού - Μίλησε για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αφήνοντας αιχμές και κατά Δανέλλη.

"Στόχος μας είναι η Ευρωπαϊκή αναγέννηση. Να αλλάξουμε την Ευρώπη" υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ηράκλειο, όπου μαζί με τον Γιώργο Γραμματικάκη παρουσίασαν δύο νέους υποψηφίους ευρωβουλευτές του Ποταμιού από την Κρήτη.

Οι υποψήφιοι είναι η 30χρονη Μαρία Δαμανάκη δικηγόρος ,μέλος TEDxHeraclion και ο 33χρονος Κωνσταντίνος Καλαφατάκης γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη: "Το Ποτάμι από την ίδρυση του συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις αν έχουν να κάτι για να αλλάξει τη χώρα"
"Το μέλλον της χώρας δεν είναι ο δικομματισμός" υπογράμμισε και ανέφερε: "Δεν παραχωρούμε το σύνολο των απόψεων μας ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη ΝΔ. Είπα και προηγουμένως ότι τα Πανεπιστήμια μας πρέπει να απαλλαγούν από τα βαρίδια των κομμάτων. Για αυτό ζητήσαμε την απόσυρση των κομματικών νεολαιών. Δεν τολμούν όμως να το κάνουν τα κόμματα. Δεν παραχωρούμε την ατζέντα μας. Θεωρούμε ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να την υπηρετήσει. Χάσαμε κάποιες ευκαιρίες για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μία από αυτές είναι τα μη κρατικά Πανεπιστήμια".

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι "τα μεγάλα κόμματα με βάση τα παζάρια τους αποφασίζουν που θα δώσουν ασυλία" και συνέχισε λέγοντας:
"Εμείς προτείναμε τη δημιουργία ενός δικαστικού συμβουλίου που θα αποφασίζουν για το ποιος βουλευτής θα έχει ασυλία. Αυτό είναι το απόλυτο λογικό. Οι βουλευτές δεν είναι διαφορετική κάστα. Δεν έγινε δεκτή η πρόταση μας".
Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής ΠτΔ επεσήμανε: "Προτείναμε τη δημιουργία ενός σώματος 355 εκλεκτόρων (οι 300 είναι βουλευτές), με τους δημάρχους των 21 μεγαλύτερων πόλεων και τους Περιφερειάρχες της χώρες. Εκεί θα πηγαίνει η εκλογή αν δεν έβγαινε από την Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Οι προτάσεις μας πατάνε στην κοινωνία, τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις Σκουρλετη για την τοπική αυτοδιοίκηση δυναμιτίζουν το κλίμα. "Μαζέψαμε δέκα δημάρχους, συζητήσαμε και κάναμε μια πρόταση. Η μεγάλη μου απογοήτευση στη Βουλή είναι μία: η απάντηση που λαμβάνω στο Κοινοβούλιο από εκπροσώπους των δύο μεγαλων -σε ποσοστά- κομμάτων μόλις καταθέσω μια πρόταση, είναι "εμένα που με συμφέρει αυτό;".

Βολές και κατά Δανέλλη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε "πλήγμα για τη Δημοκρατία να επιλέγονται βουλευτές με τη σημαία ενός κόμματος και μετά να αλλάζουν σημαία"!

Αφήνοντας αιχμές και κατά του Ηρακλειώτη βουλευτή Σπύρου Δανέλλη επεσήμανε: "Δεν έχει δικαίωμα κανείς βουλευτής την εντολή εκλογής που έχει λάβει. Δεν είμαστε αντίθετοι στις μετακινήσεις. Αλλά αυτό αφορά τα στελέχη και βουλευτες που ειναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες, παραδίδοντας την έδρα τους. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι πληγή για τη Δημοκρατία μας".

Μίλησε για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα επισημαίνοντας:

"Πρωτοφανής δημοκρατική διαδικασία η απόφαση έξι βουλευτών, που προέρχονται από άλλα κόμματα, να έχουν προαποφασίσει ότι θα ψηφίσουν όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.Όλα αυτά βάλουν τον θεσμό της εκπροσώπησης και αφήνουν τους πολίτες ξεκρέμαστους"

"Είμαστε εδώ για μία άλλη αρχή του Ποταμιού" υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης και τόνισε:

"Το Ποτάμι πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχουν κάποιες ζωντανές αξίες, απαραίτητες για την κοινωνία. Τα τελευταία γεγονότα δοκιμασαν κι ευτέλισαν τις αξίες του Ποταμιου, χωρίς να φταίμε. Είμαι εδώ και κηρύξω την αρχή μίας νέας αρχής του Ποταμιου, που το ανέβασαν στην εκτίμηση της κοινωνίας.
Υπάρχει η ανάγκη να δούμε τα πράγματα με έναν άλλο τρόπο, με μια καινούργια ματιά.
Πολλές από τις θέσεις μας με τον Μίλτο Κύρκο ήταν ριζοσπαστικές. Πάρτε παράδειγμα ότι υποστηρίξαμε με πάθος τη συνέχιση των ενταξιακών προοπτικών της Τουρκίας.
Είμαι σε αυτή τη μάχη του Ποταμιου, είναι η πιο κρίσιμη για την Ελλάδα. Να στηρίξετε την πορεία αξιών, δύναμης κι ελπίδας του Ποταμιου".


Από την πλευρά της η υποψήφια ευρωβουλευτής και δικηγόρος Μαρία Δαμανάκη τόνισε: "Μπήκα στο Ποτάμι για να προκαλέσουμε ρήγμα στο παλιό πολιτικό σύστημα. Το Ποτάμι άφησε ζωτικό χώρο έκφρασης στους νέους ανθρώπους.

Συμμετέχω στις ευρωεκλογές για τρεις λόγους:

1) για να αντιμετωπίσουμε δίκαια την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη, με στήριξη των προσφύγων

2)Γιατί δεν πιστεύω σε μία Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Η Ελλάδα και η Κρήτη πρέπει να στηριχθούν, με ανάδειξη των προϊόντων μας, ενίσχυση των ανώτατων ιδρυμάτων μας

3)Γιατί κανείς δεν πρέπει να στέκεται άπραγος απέναντι στον φασισμό. Ο σκεπτικισμός σήμερα αφορά τη Δημοκρατία".

Η κ. Δαμανάκη κατέληξε λέγοντας: "Η Πολιτική δεν είναι μαραθώνιος, ειναι 100αρι κι ως τέτοιο πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Σας καλώ να τρέξουμε όλοι μαζί αυτό το 100αρι. Γιατί όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο περισσότερο θα ακουστεί η φωνή μας"

Τέλος ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και γιατρός Κωνσταντίνος Καλαφατακης ανέφερε:
"Από πολύ μικρός πίστευα ότι ο τρόπος που προσεγγίζεις την πολιτική, θα πρέπει να είναι ο ίδιος με τις αρχές που διαπνέεσαι στην επιστήμη. Οι αρχές αυτές μπορούν να περάσουν στην επιστήμη.

Με το που ξεκίνησε το Ποτάμι ένιωσα κατευθείαν την ανάγκη να στηρίξω την προσπάθειά του. Ο χώρος του Ποταμιου είναι πολύ ζωντανός, δεν στερευει, μεγαλώνει".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ