"Πονοκέφαλος" οι τιμές στα σταφύλια - Οι ελπίδες στην “ξανθιά αρχόντισσα”

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Σανίδα σωτηρίας για τους αμπελουργούς, ίσως αποδειχθεί η σταφιδοποίηση της σουλτανίνας, που είναι και η κρυφή τους ελπίδα για να... ρεφάρουν.

Του Αντώνη Παντινάκη

Δύσκολη προμηνύεται η χρονιά για τους αμπελουργούς της Κρήτης! Οι τιμές στο επιτραπέζιο σταφύλι είναι πάρα πολύ χαμηλές, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιθετική πολιτική των Ισπανών, που διαθέτουν στην αγορά μεγάλες και δελεαστικές (όσον αφορά το κόστος τους) ποσότητες απ’ τους καρπούς των αμπελιών τους.

Το σκληρό ανταγωνιστικό παιχνίδι των Ιβήρων έχει επίδραση και στις τάξεις των εξαγωγέων...

“Πραγματικά, οι αμπελουργοί δεν θα βγάλουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα! Οι τιμές στα πρώιμα είναι από 50 έως 80 λεπτά το ταβάνι. Είναι τιμές οριακές για τον παραγωγό, είναι τιμές κόστους και είναι κάτι το καταστροφικό για το εξαιρετικό επιτραπέζιο σταφύλι που βγάζει ο νομός Ηρακλείου και ειδικά το βόρειο μέτωπο του νομού”, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, συμμεριζόμενος ωστόσο “και το πρόβλημα που έχουν οι εξαγωγείς, οι οποίοι διαθέτουν ποσότητες σταφυλιών σε χαμηλές τιμές στο εξωτερικό, γιατί οι Ισπανοί με τις όψιμες ποικιλίες τους έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά της Ευρώπης και όχι μόνο”.

Ο κ. Χιλετζάκης ευελπιστεί “οι τιμές αυτές να ανέβουν τις επόμενες μέρες, έστω στα σκεπαστά αμπέλια”. Εάν κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, από 60 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό, επιτυχία θα είναι, εδώ που έχουμε φτάσει...

Μπορεί να σώσει την παρτίδα η “ξανθιά αρχόντισσα”;

Σανίδα σωτηρίας για τους αμπελουργούς, ίσως αποδειχθεί η σταφιδοποίηση της σουλτανίνας, που είναι και η κρυφή τους ελπίδα για να... ρεφάρουν. Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ αισιοδοξεί: “Μπορούμε να ισοφαρίσουμε τη χασούρα. Ένας αμπελουργός που το 50% των σταφυλιών του είναι εξαγώγιμα και το άλλο 50% έχει κάποια ζημιογόνα αίτια όπως ήταν η ανεμοθύελλα κι όλα αυτά που έπληξαν τον κλάδο το 2019, μπορεί να τα σταφιδοποιήσει, να φτιάξει μία καλή ποιότητα – ένα δυάρι και να πάρει τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνε όταν θα έκοβε σε πολύ χαμηλή τιμή επιτραπέζιο σταφύλι.

Το καλό της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σαν σταφίδα. Εάν υπάρχει σωστός σχεδιασμός από το κράτος και στη νέα προγραμματική περίοδο μπει η λέξη “σταφίδα, η ξανθιά αρχόντισσα”, για την υπερτροφή αυτή, τότε θα έχουμε λαμπρό μέλλον όσον αφορά τη σουλτανίνα γιατί χρειάζεται ένας σωστός σχεδιασμός για να μπορέσουμε και να παράξουμε αλλά και να την απορροφήσει η αγορά”.

Ο κ. Χιλετζάκης μας έφερε ως παράδειγμα την Τουρκία: “Πριν από 30 χρόνια, ο νομός Ηρακλείου έβγαζε 100 χιλιάδες τόνους σταφίδα, ενώ οι γείτονές μας οι Τούρκοι έβγαζαν 30.000 τόνους. Σήμερα, η Τουρκία παράγει 330.000 τόνους σταφίδα και τους εξάγει όλους, τη στιγμή που όλη η Ελλάδα μαζί με την μαύρη την κορινθιακή, παράγει 30.000 τόνους. Καταλαβαίνετε ότι η αγορά της σταφίδας δεν έχει χαθεί. Τη ζητάνε οι αγορές, απλώς εμείς λόγω της φυλλοξήρας και της λάθος στρατηγικής και πολιτικής που είχε παρθεί, δεν στηρίχθηκε το προϊόν και χάθηκε”.

Οι τιμές της σταφίδας αναμένεται να βγουν επίσημα τις επόμενες ημέρες. Ιδιώτες, επεξεργαστές και τυποποιητές έχουν δώσει ήδη ανεπίσημα κάποιες τιμές για την σταφίδα. Τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να βγουν τις επόμενες ημέρες...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ