Παρουσιάστηκε η...νέα Πλατεία Ελευθερίας!

Συνέντευξη Τύπου στη Λότζια παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου

Συνέντευξη Τύπου για την βιοκλιματική αναβάθμιση της Πλατείας Ελευθερίας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης στη Λότζια.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός έκανε λόγο για νέες φυτεύσεις, βελτίωση της προσβασιμότητας και δημιουργία υδάτινων στοιχείων. «Με την κατάθεση της μελέτης για την Πλατεία Ελευθερίας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί (Πάρκο Γεωργιάδη, Ανάπλαση Σταυρού της Πόλεως, Αναβάθμιση Ενετικών Τειχών κ.ά.) κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας για το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου. Επιλέγουμε την δημόσια διαβούλευση επειδή , όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, εμείς όταν μιλάμε για συμμετοχική διακυβέρνηση, το εννοούμε. Παράλληλα θέλουμε ο κόσμος να νοιαστεί ξανά για την Πλατεία, διότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο χώρος είναι ότι οι Ηρακλειώτες δεν τον αγάπησαν ποτέ», σημείωσε ο κ. Λαμπρινός

Η δημόσια διαβούλευση ξεκινά την Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο αλλά και τις δικές τους προτάσεις στο email: [email protected]

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασακης, στην ουσία η μελέτη της τεχνικής Υπηρεσίας παρεμβαίνει στις διαχρονικές ελλείψεις της πλατείας. "Προσπαθήσαμε να μην ανατρέψουμε τα βασικά στοιχεία της πρώτης ιδέας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού", είπε ο κ. Αναστασάκης. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν θα έχουν τρομακτικό κόστος, όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Όπως είπε, το ζητούμενο για την δημοτική αρχή είναι "η αποκατάσταση της σχέσης της κοινωνίας με την Πλατεία".

Υπογράμμισε ακόμη ότι θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων στο δυτικό τμήμα, θα αναδειχθεί περισσότερο το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη και του Νίκου Καζαντζάκη. Θα δημιουργηθεί ένα συντριβάνι, εύκολο στη συντήρηση, θα αντικατασταθεί μεταξύ άλλων και ο φωτισμός. Επιπλέον, θα ενοποιηθεί η διαδρομή της πλατείας προς το Πάρκο και θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια υλικά με την Δικαιοσύνης και την Ίδης. Όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος χώρος πρασίνου θα δημιουργηθεί και στο άγαλμα του Νίκου Καζαντζάκη και ξεκαθάρισε ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι δημόσιος και ο προϋπολογισμός της μελέτης θα είναι το λιγότερο 3 εκατομμύρια ευρώ. "Την Πλατεία δεν την αγαπά ο κόσμος. Η πλατεία πρέπει να συμφιλιωθεί με την κοινή γνώμη. Δεν πάμε σε ριζική ανατροπή" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχελάκης, αρχιτέκτονας και διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, επισήμανε ότι "ήταν προτιμότερο να κάνουμε μία μελέτη προς την κατεύθυνση του εξωραϊσμού και της ενεργειακής αναβάθμισης της πλατείας. Θα αλλάξουμε ένα προς ένα όλα τα σημεία της πλατείας που ενοχλούν". Όπως υποστήριξε, υπάρχει επικοινωνία και με τους καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν την αύξηση του πρασίνου.

Το πράσινο θα ενισχυθεί, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Μιχελακης η διάσχιση της πλατείας δεν είναι και η πιο ευχάριστη για το κοινό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Κρίθηκε αναγκαία η αντικατάσταση του σκουριασμένου αστικού εξοπλισμού, των σπασμένων πλακών, του φωτισμού, αλλά και η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης.

Δείτε εδώ το ερωτηματολόγιο:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ