Αντιπυρική περίοδος: Ιστορικότερο χαμηλό ρεκόρ φέτος!

Παρουσία ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου - Ν. Λαγουδάκης: Δεν επιτρέψαμε να γίνει ζημιά στην Κρήτη

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά που όπως έγραψε το Cretalive, βρίσκεται στο νησί, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης.

Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο Candia Maris, μία μόλις μέρα μετά την λήξη της περιόδου για φέτος!

Κατά την διάρκεια του απολογισμού o Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης αναφέρθηκε τόσο στις πυρκαγιές όσο και στις διασώσεις περιπατητών και όχι μόνο που πραγματοποίησε η Υπηρεσία κατά τους θερινούς μήνες.

φέτος αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με τις μοναχικές περιπατητικές διαδρομές διαφόρων τουριστών, προς έκπληξη μου κι από τη Βόρεια Ευρώπη που εκεί οι λαοί είναι πιο πειθαρχημένοι. Το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις" δήλωσε ο ίδιος για το θέμα και συμπλήρωσε "Είχαμε πολλά ατυχήματα. Από τα 85 περιστατικά τα 11 ήταν θανατηφόρα και 74 άτομα τραυματίστηκαν. Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι και να δούμε το θέμα το χειμώνα".

"Έμπαιναν με σαγιονάρες μέσα στα φαράγγια" είπε ο κ. Λαγουδάκης, αναφορικά με τις διασώσεις και πρόσθεσε "Δουλέψαμε και επιμείναμε στο τρίπτυχο: "ενημέρωση, πρόληψη και αποτροπή". Δεν πιστεύουμε στην καταστολή, γιατί εάν πάμε στην καταστολή έχουμε αποτύχει στα παραπάνω".

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο ο Αρχιπύραρχος τόνισε "Η αντιπυρική περίοδος ήταν πολύ δύσκολη. Κουβαλούσαμε το Μάτι" και συνέχισε "Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Και νομίζω ότι είχαμε αποτέλεσμα".

Κατά τον απολογισμό του ο κ. Λαγουδάκης ανέφερε "Συνεργαστήκαμε άψογα με όλες τις δημόσιες Υπηρεσίες. Βρήκαμε καλύτερες θέσεις για τα πυροσβεστικά μας οχήματα. Αυξήσαμε τα περιπολικά πυροσβεστικά μας οχήματα στην ενδοχώρα. Το μεγαλύτερο μέρος του κρητικού πληθυσμού ήταν με το μέρος μας. Πολύ λίγοι έδειξαν παραβατική συμπεριφορά".

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο 17 σημειώθηκαν 25 παραβάσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν 29 αυτόφωρες διαδικασίες.

"Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία διάθεση αντιδικίας με κανέναν. Όμως είμαστ αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους πολίτες που δεν φταίνε σε τίποτα από τις μεμονωμένες παραβατικές συμπεριφορές" επισήμανε ο ίδιος.

"Δεν επιτρέψαμε να γίνει ζημιά στην Κρήτη"

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν φέτος σημειώθηκε ιστορικότερο χαμηλό ρεκόρ από 1998 που η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε τη δασοπυροσβεση, καθώς στην Κρήτη είχαμε συνολικά 738 καμμένα στρέμματα, την στιγμή που το 2018, ανήλθαν σε 14450 στρέμματα στο νησί.

"Πίσω από αυτό το αποτέλεσμα κρύβεται ο κόπος και ο ιδρώτας του απλού πυροσβέστη. Κρύβεται όμως και η συλλογική προσπάθεια, η συνεργασία που είχαμε με όλους. Δούλεψαν όλες οι Υπηρεσίες σαν έναν ελβετικό καλοκουρδισμένο ρολόι. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι!"

Κλείνοντας ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους φορείς για την συνεργασία τονίζοντας πως οι δήμοι έκαναν την μέγιστη προσπάθεια, δίνοντας ωστόσο τα εύσημα στον Δήμο Αγίου Βασιλείου που αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση.

Την ίδια στιγμή είπε πως ο "αγώνας" της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζεται και το χειμώνα ενόψει και των αντίστοιχων καιρικών φαινομένων.

"Ευχαριστούμε όλους για την άψογη συνεργασία που είχαμε. Εθελοντές, εκκλησία, Δήμους, Περιφέρεια, Λιμενικό, Αστυνομία. Το ένα μας μάτι πλέον παραμένει στην αντιπυρική περίοδο. Αλλά ως πρώτη προτεραιότητα έχουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα εν όψει του χειμώνα καθώς και το σχεδιασμό της νέας αντιπυρικής περιόδου, ώστε να είμαστε έτοιμοι το επόμενο καλοκαίρι. Οι Δήμοι έκαναν τη μέγιστη προσπάθεια, ιδιαίτερα ο Δήμος Αγίου Βασιλείου. Καλώ τους υπόλοιπους Δήμους να μιμηθούν το παράδειγμα του και να αναπτύξουν τον εθελοντισμό του".

"Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι ένα ζήτημα ζωής για όλους μας" τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

"Έχουμε να κερδίσουμε πολλά μεγάλα στοιχήματα ακόμα. Ευθύνη μας να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες ετών. Δεν επιτρέπεται να αποτύχουμε. Είμαστε εδώ για να οχυρώσουμε κάθε γωνιά της χώρας" ανέφερε ο ίδιος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και κατέληξε "Ο πήχης είναι ψηλά, αφορά τις ζωές και τις περιουσίες των Πολιτών μας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς".

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης τόνισε "Θα είμαστε συνέχεια στο πλευρό σας. Κύριε γραμματέα, να μην τα λέμε συχνά. Να τα λέμε όπως σήμερα. Είμαστε όλοι συνεργάτες. Να είμαστε όλοι μαζί και θα επιτύχουμε σίγουρα. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε ακόμα καλύτερα".

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν και τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ