ΚΡΗΤΗ

Μπαράζ δράσεων για να μειωθούν οι πνιγμοί!

Η πλειονότητα των πνιγμών παρατηρείται στις ώρες και σε χώρους, όπου δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

Διόλου ευκαταφρόνητο είναι το ποσοστό των πνιγών που καταγράφεται από την αρχή της σεζόν στην Κρήτη: το 16% σε πανελλαδική κλίμακα δεν προσπερνιέται εύκολα.Προκαλεί ανησυχία.

Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα – έως τις 7 Αυγούστου - το μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα αποδείχθηκε μοιραίο για 167 άτομα. Τα 26 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλόνησο: 12 στο Ηράκλειο, 8 στο Ρέθυμνο, 4 στα Χανιά και 2 στο Λασίθι.

Οι ακριβείς αιτίες των παραπάνω τραγικών περιστατικών αναλύθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς υποδέχθηκε στο γραφείο του ναυαγοσώστες, με τους οποίους έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι σε καθημερινή βάση, αλλά και τα όσα ορίζει ο νομοθέτης σχετικά με το ωράριό τους.

“Τα νούμερα που παρουσιάζουν οι πνιγμοί είναι ανησυχητικά”, σχολίασε ο κ. Βοργιάς και συνέχισε: “Σ’ αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το Εργατικό Κέντρο δεν θα μπορούσε να μείνει απαθές. Πήραμε την πρωτοβουλία, καλέσαμε τους ναυαγοσώστες – και θέλουμε πραγματικά να τους ευχαριστήσουμε γιατί ανταποκρίθηκαν άμεσα- σε μία συνάντηση που αναδείχθηκαν όλα τα προβλήματα”.

Επιπλέον, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έφτιαξε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο θα μοιραστεί τις επόμενες ημέρες: Με μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές σε διάφορες γλώσσες, το ΕΚΗ εφιστά την προσοχή των λουομένων.

“Με απλά λόγια θέλουμε να τους πούμε να προσέχουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους, να ακούνε τις οδηγίες των ναυαγοσωστών, για να τους ευαισθητοποιήσουμε ώστε να μην χαθούν άδικα κι άλλες ανθρώπινες ζωές”, εξήγησε ο κ. Βοργιάς και συμπλήρωσε: “Με τη βοήθεια των Σωματείων που δρουν στον χώρο του τουρισμού, θα μοιράσουμε τα φυλλάδια και θα υπάρξει ενημέρωση των τουριστών. Θα τους πούμε πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν, να
προτιμούν οργανωμένες παραλίες, να απαιτούν παρουσία ναυαγοσώστη στην πισίνα και τη θάλασσα στην οποία πηγαίνουν, γιατί πραγματικά κάτι τέτοιο θα σώσει ζωές”.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των πνιγμών παρατηρείται στις ώρες και σε χώρους, όπου δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

“Σε γενικές γραμμές ο κόσμος είναι συνεργάσιμος”

Ο Αιμίλιος Παναγιωτάκης για δεύτερη χρονιά κρατά το σωσίβιο και προσπαθεί να προστατεύσει τις ζωές των μικρών και των μεγάλων, σε παραλία της Αμμουδάρας.

“Η σεζόν διαρκεί κάπου στους τέσσερις μήνες και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να πάει και πέντε”, μας λέει. “Σε γενικές γραμμές ο κόσμος είναι συνεργάσιμος, απλά πρέπει να τους κάνεις κάποιες υποδείξεις, να τους δώσεις οδηγίες μία, και δύο και τρεις φορές”, προσθέτει.

Το βάρος της προσοχής του νεαρού ναυαγοσώστη και των συναδέλφων του πέφτει κυρίως στις ευπαθείς ομάδες: “Στα παιδιά και στους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας. Ειδικά για τα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να τα προσέχουν συνεχώς, να είναι διαρκώς από πάνω τους”.

Σε μέρες που η θάλασσα δεν είναι πολύ καλή, οι οδηγίες του Αιμίλιου είναι “συνήθως να μην αφήνουμε τα παιδιά να μπαίνουν μέσα στο νερό. Γιατί το κάθε παιδί δεν έχει τη δύναμη να παλέψει με το κύμα και να βγει έξω αν χρειαστεί”.

Εφέτος, μέχρι στιγμής δεν του έτυχε κάποιο σοβαρό περιστατικό. “Δεν αφήνουμε τους τουρίστες να πάνε πολύ βαθιά. Οι τουρίστες δεν ξέρουν τις θάλασσες μας και τα ρεύματα. Πέρυσι, είχαμε αρκετά περιστατικά κυρίως στο Ρέθυμνο, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών και ρευμάτων δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα. Τα ρεύματα εδώ στην Κρήτη είναι πάρα πολύ δυνατά. Και σε μέρες που φυσάει πολύ και δυνατά, μπορεί κάποιος που μπαίνει στο νερό να μην μπορεί να βγει στη στεριά, ύστερα!”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση