ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής

Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη σχετική έρευνα

Ελέφαντας Ελέφαντες
Photo Credits: @Pexels

Οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι τα μεγαλύτερα χερσαία ζώα της Γης τα οποία είναι πολύ έξυπνα και πολύ κοινωνικά για αυτό και από τα πιο συμπαθή στον άνθρωπο ζώα. Η μεγαλύτερη σχετική μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για την ανησυχητική μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων στην Αφρική τα τελευταία πενήντα έτη.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της κατάστασης των δύο ειδών αφρικανικών ελεφάντων – του ελέφαντα της σαβάνας και του ελέφαντα του δάσους – χρησιμοποιώντας δεδομένα από έρευνες πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν σε 475 τοποθεσίες σε 37 χώρες από το 1964 έως το 2016.

Οι πληθυσμοί των ελεφάντων της σαβάνας μειώθηκαν κατά περίπου 70% κατά μέσο όρο στις τοποθεσίες που ερευνήθηκαν και οι πληθυσμοί των δασικών ελεφάντων μειώθηκαν κατά περίπου 90% κατά μέσο όρο στις περιοχές της έρευνας, με κύρια αιτία τη λαθροθηρία και την απώλεια οικοτόπων. Συνολικά, σημειώθηκε μείωση πληθυσμού κατά 77% κατά μέσο όρο στις διάφορες τοποθεσίες που ερευνήθηκαν, καλύπτοντας και τα δύο είδη.

Οι ελέφαντες εξαφανίστηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες, ενώ οι πληθυσμοί τους αυξήθηκαν σε άλλα μέρη χάρη στις προσπάθειες διατήρησης.
«Πολλοί από τους χαμένους πληθυσμούς δεν θα επιστρέψουν και πολλοί πληθυσμοί χαμηλής πυκνότητας αντιμετωπίζουν συνεχείς πιέσεις. Πιθανότατα θα χάσουμε περισσότερους πληθυσμούς στο μέλλον», δήλωσε ο Τζορτζ Βιτερμάιερ, καθηγητής διατήρησης της άγριας ζωής στο Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της οικολογικής οργάνωσης Save the Elephants, που βοήθησε στην υλοποίησης της μελέτης.

Η λαθροθηρία συνήθως περιλαμβάνει ανθρώπους που σκοτώνουν ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους, οι οποίοι πωλούνται παράνομα σε μια διεθνή μαύρη αγορά που οδηγείται κυρίως από τη ζήτηση ελεφαντόδοντου στην Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας. Η αγροτική επέκταση είναι ο κορυφαίος παράγοντας απώλειας οικοτόπων.

Ο πληθυσμός των ελεφάντων του δάσους υπολογίζεται ότι είναι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των ελεφάντων της σαβάνας. Η λαθροθηρία έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους ελέφαντες του δάσους και έχει ρημάξει πληθυσμούς και των δύο ειδών στη βόρεια και ανατολική Αφρική.
«Έχουμε χάσει έναν αριθμό πληθυσμών ελεφάντων σε πολλές χώρες, αλλά η περιοχή του βόρειου Σαχέλ της Αφρικής – για παράδειγμα στο Μάλι, το Τσαντ και τη Νιγηρία – έχει πληγεί ιδιαίτερα. Η υψηλή πίεση και η περιορισμένη προστασία οδήγησαν στην εξολόθρευση πληθυσμών» ανέφερε ο Βίτερμάιερ.

Αλλά στη Νότια Αφρική, οι πληθυσμοί των ελεφάντων αυξήθηκαν στο 42% των περιοχών που ερευνήθηκαν. «Έχουμε δει πραγματική επιτυχία σε πολλά μέρη σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά ιδιαίτερα στη νότια Αφρική, με ισχυρή αύξηση πληθυσμού στη Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια. Για πληθυσμούς που παρουσιάζουν θετικές τάσεις, είχαμε ενεργή διαχείριση από τις κυβερνήσεις ή εκτός ομάδες που έχουν αναλάβει διαχειριστικό ρόλο» είπε ο Βιτερμάιερ.

Η μελέτη δεν παρακολούθησε έναν πληθυσμό σε ολόκληρη την ήπειρο, επειδή οι διάφορες έρευνες χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθοδολογίες σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια για την εκτίμηση της τοπικής πυκνότητας πληθυσμού ελεφάντων, καθιστώντας αδύνατη την ενοποιημένη καταμέτρηση κεφαλών. Αντίθετα, αξιολόγησε τις τάσεις του πληθυσμού σε καθεμία από τις τοποθεσίες που ερευνήθηκαν.

Μια εκτίμηση πληθυσμού από οικολόγους που διεξήχθη χωριστά από αυτήν τη μελέτη ανέφερε ότι το 2016, τελευταίο έτος δεδομένων της μελέτης, ο πληθυσμός των ελεφάντων και των δύο ειδών μαζί είναι κάπου ανάμεσα σε 415.000 και 540.000 ελέφαντες. Αυτή παραμένει η πιο πρόσφατη συνολική εκτίμηση σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Η απώλεια μεγάλων θηλαστικών είναι ένα σημαντικό οικολογικό ζήτημα για την Αφρική και τον πλανήτη», δήλωσε ο οικολόγος Ντέιβ Μπαλφούρ οικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Αφρικανικής Οικολογικής Διατήρησης στο Πανεπιστήμιο Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση