Βραδιά τιμής και μνήμης για τον γιατρό Ιωάννη Χριστάκη

"Ποτέ δεν είχε πολλά χρήματα ο πατέρας μου. Είχε πολλά πλούτη όμως στην καρδιά του"​

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου η βραδιά τιμής και μνήμης αφιερωμένη στο γιατρό Ιωάννη Γ. Χριστάκη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Παγκρητική Ένωση Αμερικής , το Κληροδότημα της Παγκρητικής για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Σύλλογος Ηρακλείου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά: "Έχει ιδιαίτερη σημασία να τιμούμε την αριστεία. Μας δείχνει τη σχέση των Κρητών της Αμερικής με τον τόπο τους. Κι ότι πέρα από εδώ υπάρχει άλλη μία Κρήτη, με συνεχή παρουσία και αγάπη για το νησί μας". 

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη ανέφερε:

"Πέρα από τις τιμές, η αποψινή εκδήλωση είναι ένα μάθημα, μια υπενθύμιση, για όλους εμας, για το τι μπορεί να κάνει καθένας μας στον τόπο του".

Η αντιδήμαρχος Ηρακλείου μίλησε με πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την προσωπικότητα του Γιάννη Χριστακη, "του μεγάλου ανθρωπιστή γιατρού". Η κ. Πλεύρη παρατήρησε με τη σειρά της ότι "ο απόδημος Ελληνισμός διατηρεί σχέσεις με τη γενέθλια γη", ενώ σημείωσε οτι "αποδίδουμε τα της αριστείας στην αριστεία".

Για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Κρητικού, μίλησε η Προέδρος του Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, κ. Άννα Γιαννούλια η οποία τόνισε: "Σπάνιος άνθρωπος ο Γιάννης Χριστακης, προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του και αγωνίσθηκε για την δίκαιη λύση του Κυπριακού"

Η ίδια επέδωσε τιμητική πλακέτα στον πρώην Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής για τα ΑΕΙ της Κρήτης, κ. Μιχάλη Καραταράκη,  ο οποίος τόνισε: "Έκανα όσα μου υπαγόρευσε η συνείδηση μου ως Κρητικός και Ηρακλειώτης".


Το βραβείο απονέμεται στον καλύτερο νεοεισαγόμενο φοιτητή, ο οποίος αποφοίτησε από Λύκειο του Νομού Λασιθίου και εισήχθη με τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων σε τμήμα του Πανεπιστημίου ή του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το βραβείο είναι ετήσιο, δίδεται σε φοιτητές των δύο Ιδρυμάτων εναλλάξ και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 1500 δολαρίων, που προέρχεται από το εισόδημα εισφορών των μελών του Τμήματος Σικάγου και των περιχώρων, καθώς και φίλων του Ι. Χριστάκη από την Κρήτη και την Αμερική και από μια αναμνηστική Περγαμηνή.

Το Βραβείο απονεμήθηκε φέτος από το Κληροδότημα (ΠαΚ) της PAA στους φοιτητές:

Γεώργιο Χαμηλάκη, ο οποίος συγκέντρωσε 19240 μόρια στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το έτος 2017 και Άννα Ατζαράκη, η οποία συγκέντρωσε 19200 μόρια στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το έτος 2018.

Οι παραπάνω φοιτητές πληρούν τις προϋποθέσεις, αφού αποφοίτησαν από Λύκεια του Νομού Λασιθίου, πέτυχαν την είσοδό τους στις Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα υψηλότερα μόρια και έχουν ήδη γραφτεί σε αυτές.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική από τους: Γιώργο Τσαντάκη, Κλεάνθη Ατσαλάκη, Κωστή Ατσαλάκη.

Το «Βραβείο ιατρού Ιωάννου Γ. Χριστάκη», τιμά τη μνήμη του Ιωάννου Χριστάκη, και στοχεύει να συμβάλει στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου φοιτητών στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε απονομή του «Βραβείου ιατρού Ιωάννη Γ. Χριστάκη» που έχει θεσπίσει από το 2001, η επιτροπή κληροδοτήματος της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής. 


Ως κεντρικός ομιλητής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής κ. Οδυσσέας  Ζώρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: 
"Φωτεινό σημείο οι υποτροφίες Χριστακη. Υπογραμμίζουν οτι απευθύνεστε σε ένα Πανεπιστήμιο αριστείας, όπως το δικό μας. Η ιατρική γνώση διπλασιάζεται κάθε χρόνο με μεγάλη ταχύτητα. Υποχρέωση μας να κάνουμε πιο σύγχρονο, πιο ελκυστικό, πιο ανοιχτό, πιο αποδοτικό το Πανεπιστημιό μας. Η ιατρική εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η εξέλιξη της πρέπει να είναι έξω από κάθε ιδεοληψία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ιατρικές σχολές χωρίς στεγανά, με τη συνεργασία μέσω διαδικτύου με σχολές από όλο τον κόσμο".

"Επιτακτική ανάγκη, οι ιατρικές σχολές σε όλη την Ελλάδα να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους στις νέες ανάγκες", τόνισε ο Πρύτανης και ανέφερε ότι η ιατρική του μέλλοντος θα είναι η "ιατρική της προσομοίωσης"

"Λιγότερος ατομισμός, περισσότερη αλληλεγγύη και σεβασμός", ήταν η συμβουλή του στους φοιτητές που βραβεύονται. 

"Ποτέ δεν είχε πολλά χρήματα ο πατέρας μου. Είχε πολλά πλούτη όμως στην καρδιά του. Δεν ξεχώριζε τους ανθρώπους" ανέφερε ο γιος του Γιάννη Χριστακη. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ