Αλ. Τσίπρας: Κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης από τα Χανιά

Ξεκίνησε η διήμερη περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Κρήτη - "Η Κρήτη είναι το κάστρο της Δημοκρατίας" είπε στις Μουρνιές

Με πρώτο σταθμό το Κολυμπάρι του Δήμου Πλατανιά ξεκίνησε σήμερα, τη διήμερη περιοδεία του στη δυτική Κρήτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Παρουσία των βουλευτών Χανίων και Ρεθύμνου, Παύλου Πολάκη και Ανδρέα Ξανθού, των πρώην βουλευτών Χανίων Γιώργου Σταθάκη, Βάλιας Βαγιωνάκη, Αντώνη Μπαλωμενάκη, του πολιτευτή Μιχάλη Χαιρετάκη, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δεκάδων πολιτών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη «να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία και με ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να ξαναβρεθεί η χώρα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και να κυβερνηθεί όχι σε συνθήκες πίεσης όπως το 2015-2019 αλλά σε συνθήκες πλέον κανονικότητας, που εμείς την αποκαταστήσαμε».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι η 2η περιοδεία που κάνω στο πλαίσιο των εξορμήσεων για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας στην πορεία προς το συνέδριο που θέλουμε να κάνουμε, που θέλουμε να είναι ένα συνέδριο τομής, ένα συνέδριο μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης».

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε ότι, «κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια να συναντήσουμε τον κόσμο που οκτώ χρόνια τώρα μας στηρίζει, δίνει τις μάχες στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, μάχες πολλές φορές ιστορικής σημασίας, με νίκες μεγάλες και με ήττες -έτσι είναι η ζωή έχει και νίκες έχει και ήττες, έχει ανηφόρες έχει και κατηφόρες- να συναντήσουμε αυτόν τον κόσμο και να του πούμε ότι "κοίτα να δεις, εμείς δεν θέλουμε να είσαι απλά ψηφοφόρος και χειροκροτητής στις συγκεντρώσεις, θέλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη, να συγκροτήσουμε μια μεγάλη, πλειοψηφική παράταξη, της προόδου, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς"».

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε, «δεν είναι απλό πράγμα στις μέρες μας, αλλά αξίζει τον κόπο να το κάνουμε, γιατί θέλουμε τα μέλη της παράταξης, τα μέλη του νέου ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μερίδιο και δικαίωμα και στις αποφάσεις. Η μεγάλη εμπειρία που αποκτήσαμε από τη διακυβέρνηση θέλουμε να μετατραπεί σε σοφία και σε σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Αργά ή γρήγορα θα φανούν οι μεγάλες διαφορές και οι συγκρίσεις θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για εμάς και αρνητικές για τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να πω πολλά γι' αυτά. Τις πρώτες 100 μέρες ήδη βλέπετε διαφορές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με πολίτες ενώ αντήλλαξε απόψεις με το δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη για την πορεία του «Κλεισθένη».


Ακολουθεί η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα:

Λοιπόν, θέλω κατ’ αρχάς να σας πω ότι δεν ήρθα για να μιλήσω εγώ πολύ, αλλά να ακούσω εσάς. Και σε όλες αυτές τις περιοδείες θέλω να ακούω περισσότερο, παρά να μιλάω. Θέλω μόνο να σας πω έτσι δυο εισαγωγικές κουβέντες.

Είναι η δεύτερη περιοδεία που κάνω στο πλαίσιο των εξορμήσεων για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας στην πορεία προς το Συνέδριο που θέλουμε να κάνουμε, που θέλουμε να είναι όμως ένα συνέδριο τομής, ένα συνέδριο μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης. Και σε αυτή την πορεία έχουμε βάλει έναν υψηλό στόχο. Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μια εποχή όπου δεν είναι όπως στις παλιές δεκαετίες η σχέση των πολιτών με τα κόμματα, εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε αυτή τη σχέση, να την κάνουμε πιο ουσιαστική. Κάνουμε λοιπόν μια μεγάλη καμπάνια να συναντήσουμε τον κόσμο που 8 χρόνια τώρα μας στηρίζει, δίνει τις μάχες στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, μάχες πολλές φορές ιστορικής σημασίας, με νίκες μεγάλες και με ήττες –έτσι είναι η ζωή, έχει και νίκες, έχει και ήττες, έχει και ανηφόρες, έχει και κατηφόρες- να συναντήσουμε αυτόν τον κόσμο και να του πούμε, κοίτα να δεις, εμείς δεν θέλουμε απλά να είσαι ψηφοφόρος και χειροκροτητής στις συγκεντρώσεις, θέλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη να συγκροτήσουμε μια μεγάλη πλειοψηφική, μια μεγάλη παράταξη της προόδου, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς.

Αυτό θέλουμε να συγκροτήσουμε Δεν είναι απλό πράγμα στις μέρες μας, αλλά αξίζει τον κόπο να το κάνουμε. Και αξίζει τον κόπο να το κάνουμε διότι θέλουμε τα μέλη της παράταξης, τα μέλη του νέου ΣΥΡΙΖΑ να έχουν μερίδιο και δικαίωμα και στις αποφάσεις.

Η εμπειρία η μεγάλη που αποκτήσαμε από τη διακυβέρνηση θέλουμε να μετατραπεί σε σοφία και σε σχέδιο για την επόμενη μέρα. Αργά ή γρήγορα θα φανούν οι μεγάλες διαφορές και οι συγκρίσεις θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για μας και αρνητικές για τη σημερινή κυβέρνηση.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά γι αυτά. Στις πρώτες 100 ημέρες ήδη βλέπετε διαφορές. Αυτό όμως που θέλουμε εμείς είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία –κάθε εμπόδιο για καλό, λέει ο λαός μας- για να μπορέσουμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία και με ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να ξαναβρεθεί η χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να κυβερνηθεί, όχι σε συνθήκες πίεσης όπως το ΄15-΄19, αλλά σε συνθήκες πλέον κανονικότητας, που εμείς την αποκαταστήσαμε, και όχι να κυβερνηθεί για ένα μικρό διάστημα. Ο στόχος μας είναι η Ελλάδα να μπει σε μια μακρά πορεία προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και κυρίως να πορευτεί για πολλά χρόνια σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Να ξαναμπεί δηλαδή στη σωστή πλευρά της ιστορίας –εκεί που ήταν πάντα, εκεί που της αξίζει- και στις διεθνείς εξελίξεις που βλέπουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο σε μια Ευρώπη η οποία παίρνει λάθος κατεύθυνση σήμερα.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Και σ’ αυτόν τον στόχο κάνουμε δυο πράγματα.

Το πρώτο είναι, σας καλούμε όλους να γίνετε μέλη, με πολύ εύκολο τρόπο, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες. Όσοι από σας τις γνωρίζουν, πολλοί από σας, θέλοντας και μη, έχετε κοινωνοί αυτών των τεχνολογιών. Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας της πληροφορίας και της γνώσης.

Καλά, μην το παρακάνετε, όπως ο Πολάκης που παίρνει το πληκτρολόγιο και κάθε βράδυ γίνεται της κακομοίρας, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι λίγο – πολύ επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, κουβεντιάζουμε, κάνουμε και πολιτική ακόμα μέσα από το διαδίκτυο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πόσο, δε, μάλλον όταν εμάς ειδικά τα συστημικά Μέσα μας έχουν και στην απέξω. Αυτό παράσημο είναι για εμάς, γιατί δεν χαριστήκαμε σε κανέναν για να μας κάνουν τώρα αντίδωρα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες.

Το πρώτο, λοιπόν, που σας ζητάμε και σας καλούμε μάλλον – το κάλεσμα είναι πλατύ – όλος ο κόσμος που μας στηρίζει να είναι συμμέτοχος στη νέα πορεία και στις αποφάσεις που θα πάρουμε για την επόμενη μέρα.

Το δεύτερο πράγμα είναι να κάτσουμε και να κουβεντιάσουμε. Και να κερδίσουμε και εμείς από την σοφία των λαϊκών ανθρώπων, γιατί εγώ πολύ έχω κουραστεί να συζητάω πίσω από κλειστές πόρτες μόνο με στελέχη. Θέλω να μιλήσω με τον απλό κόσμο. Γιατί πιστεύω ότι πολλές φορές ο απλός κόσμος λέει μεγαλύτερες σοφίες από τις επεξεργασμένες σοφίες. Εκεί βρίσκεις πραγματικά την αλήθεια. Και θέλω να ακούσω και την κριτική σας και τη γνώμη σας, και τα λάθη που πιστεύετε ότι κάναμε και τα σωστά που πιστεύετε ότι κάναμε. Για να πολλαπλασιάσουμε τα σωστά και να μηδενίσουμε τα λάθη.

Πιστεύω πολύ στην πορεία αυτή που χαράσσουμε τώρα, για τον λόγο κυρίως ότι η χώρα αυτή έχει μια μακρά παράδοση προοδευτική και δημοκρατική. Έχει μια πλειοψηφία προοδευτική και δημοκρατική. Δεν μιλάω για την Κρήτη -η Κρήτη το έχει αποδείξει αυτό και δεν θα γυρίσει ποτέ, το ξέρετε αυτό. Αλλά και η χώρα. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, αρκεί εμείς να δουλέψουμε με επιμονή και υπομονή – χρειάζεται και η υπομονή – πολύ σύντομα αυτό θα είναι εύγλωττο, θα είναι εμφανές στην καθημερινή συνάντησή μας με τους ανθρώπους, θα συζητιέται στα καφενεία, θα συζητιέται στους χώρους τους μαζικούς. Και όταν κάτι αρχίζει να γίνεται μια κοινωνική πραγματικότητα, αυτό δεν θα είναι εύκολο να το εμποδίσει κανείς, καμιά διαπλοκή και κανένας συσχετισμός αρνητικός επικοινωνιακός ή ό,τι άλλο.

Άρα, λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι, όπως η Αχαΐα την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και η Κρήτη – τη σπάω στα δυο, Χανιά Ρέθυμνο σήμερα και αύριο, θα ξαναέρθω για το Λασίθι και το Ηράκλειο - θα μας δώσουν πολύ σημαντικές εμπειρίες σε όλους εμάς που συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα αφήσουν και κυρίως και μια παρακαταθήκη δουλειάς για τις επόμενες μέρες, προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, να οργανώσουμε τη δράση μας και κυρίως να οργανώσουμε και τις αντιστάσεις μας. Διότι, χρειάζεται αγώνας. Τα κεκτημένα που κερδίσαμε αυτά τα 4,5 χρόνια θέλουν να τα πάρουν πίσω. Εμείς στη Βουλή, δεν αρκούμε για να τους εμποδίσουμε. Εσείς, όμως, όλοι στη βάση και στην κοινωνία, μπορείτε. Και μπορούμε όλοι μαζί. Μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε αγώνα για να εμποδίσουμε να μην κόψουν μισθούς, να μην κόψουν συντάξεις, να μην πάρουν εργασιακά δικαιώματα.

Αυτόν τον αγώνα πρέπει να αρχίσουμε να τον συντονίζουμε από τώρα.

Λοιπόν, αυτά είχα να πω και θέλω να σας ακούσω.


Με πολίτες στην περιοχή των Μουρνιών, που ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Δυτική Κρήτη, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους ο κ Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες, και τους κάλεσε να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι στόχος των περιοδειών του σε όλη την χώρα του είναι να ακούσει τους πολίτες.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία. Για μας, η δική σας παρουσία και η δική σας συμμετοχή είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε τον στόχο μας. Διότι ο στόχος μας δεν είναι όπως κάποιοι που παρουσιάζονται και παρεμβαίνον στα πολιτικά πράγματα με μοναδικό στόχο τις καρέκλες τις εξουσίας. Ο δικός μας στόχος είναι να αποκτήσουμε μια αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση και επαφή με όλους εσάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Κρήτη την οποία χαρακτήρισε κάστρο της δημοκρατίας και της προόδου, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το νησί στις εθνικές εκλογές έδωσε την πρωτιά στο κόμμα του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για 4 αφηγήματα τα οποία όπως είπε διαψεύστηκαν.

«Υποσχέθηκαν πριν τις εκλογές ανάπτυξη 4% και μέσα σε λίγες μέρες προσαρμόστηκαν στο 2,8. Και αυτό για να τους βγουν τα νούμερα σε έναν προϋπολογισμό που τον κατήρτισαν ανάποδα. Πρώτα είδαν πόσα τους λείπουν και μετά διαμόρφωσαν την προβλεπόμενη ανάπτυξη και τα προβλεπόμενα έσοδα. Και αν τυχόν δεν τους βγει; Ξέρουμε ποιοι θα την πληρώσουν. Οι συνήθεις ύποπτοι. Αυτοί τους οποίους με πολύ μεγάλες δυσκολίες εμείς σε πολύ δυσκολότερες στιγμές δημοσιονομικά καταφέραμε να στηρίξουμε.

Υποσχέθηκαν, επίσης, στήριξη της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Δυστυχώς όμως, και αυτός ο προϋπολογισμός βλέπουμε ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν δίνει ανάσα και προοπτική στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Οι ελαφρύνσεις είναι στοχευμένες στις μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που έχουν πολύ μεγάλα κέρδη αλλά στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και στη μεσαία τάξη οι ελαφρύνσεις είναι ελάχιστες. Και από την άλλη πλευρά, ελαφρύνσεις που αφορούν φωτογραφικές διατάξεις για επιδοτήσεις σε ημέτερους και σε διαπλεκόμενους επιχειρηματίες μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο και μια βαθιά επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στις κατακτήσεις που κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, και ιδίως μετά την έξοδο από τα μνημόνια για τον κόσμο της εργασίας.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού -11% είχαμε εμείς το 2019 καμία πρόβλεψη από τη νέα κυβέρνηση. Με δυο λόγια πολιτική οικονομική η οποία είναι στοχευμένα μεροληπτική γι΄ αυτούς που τα αποκαλέσουμε εμείς "ελιτ". Γι΄ αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα και όχι για τους αδύναμους, όχι για τη λεγόμενη μεσαία τάξη που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του αφηγήματος της σημερινής κυβέρνησης όσο ήταν στην αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο αυτό το αφήγημα που διαψεύστηκε. Διαψεύστηκαν και 3 βασικοί άξονες της προεκλογικής τους προπαγάνδας. Η πρώτη αφορούσε την κριτική που μας έκαναν -την άθλια θα έλεγα κριτική- για το Μακεδονικό. Για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, που ενώ βρισκόντουσαν μαζί με ακραίους στις διαδηλώσεις κρατώντας την ελληνική σημαία -λέγοντας ότι η συμφωνία είναι επιζήμια- την επόμενη μέρα βγήκαν να πουν ότι είναι μια συμφωνία την οποία θα την τηρήσουν και θα την τιμήσουν. Οι ίδιοι που κατηγορούσαν για μια επιζήμια συμφωνία τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν έβλεπαν τότε και κάνουν πως δεν βλέπουν και τώρα, ότι αυτή η συμφωνία δίνει μια σταθερότητα στην περιοχή. Και δίνει τη δυνατότητα που σήμερα η Τουρκία επιτίθεται στη Συρία και βρίσκεται με πολεμικά πλοία γύρω= τριγύρω από την Κύπρο -πάνω από 20 πολεμικά πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου- και κάνουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δίνει τη δυνατότητα τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας -και όχι τα τουρκικά, όπως είχε αποφασιστεί πριν γίνει αυτή η συμφωνία, και να έχουμε και στα βόρεια σύνορα μας μια πηγή αστάθειας όπως είχαμε πιο πριν».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «διαψεύστηκε η προπαγάνδα τους, όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στον ΟΗΕ να μας πει ότι το Μάτι -αυτή τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας, που αποτέλεσε δυστυχώς πολιτικό επιχείρημα και εργαλείο προπαγάνδας πριν τις εκλογές λέγοντας ότι ήταν κυβερνητικές οι ευθύνες και έφταιγε η Δούρου και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ- βγήκε στο βήμα του ΟΗΕ να πει "ήταν θέμα κλιματικής αλλαγής". Ο ίδιος το είπε και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά».

Το τρίτο στοιχείο της προπαγάνδας που όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας αμέσως διαψεύστηκε ήταν, «η κριτική που μας κάνανε ότι δήθεν εμείς ανοίξαμε τα σύνορα και ήρθαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην πατρίδα μας. Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο "έσκασε" στις δικές μας τις πλάτες, στις πλάτες της Ελλάδας και εμείς βρήκαμε λύσεις, προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στο διεθνές Δίκαιο, στην ανθρωπιά, στον ανθρωπισμό, στις αξίες τις πανανθρώπινες που εκπροσωπεί και πρεσβεύει η Ελλάδα για χρόνια. Και μας είπαν ότι "εσείς ευθύνεστε" για μια πραγματικότητα η οποία ξεπερνά την οποιαδήποτε κυβέρνηση και όταν ήρθαν παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για πρόβλημα γεωπολιτικής φύσεως».

«Η τέταρτη διάψευση» συνέχισε, «ήταν η σκευωρία της σκευωρίας. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, το σκάνδαλο στο χώρο της υγείας, ήταν λέει σκευωρία αυτών που κυβερνούσαν. Και τι κάναμε; Προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε και να το δώσουμε στη Δικαιοσύνη, να παρέμβει. Και μέχρι προχθές στήνανε Εξεταστικές Επιτροπές και Ειδικά Δικαστήρια, και μας κάνουν και τη χάρη -λένε- που δεν περιλαμβάνουν και εμένα. Γιατί άραγε δεν με περιλαμβάνουν εμένα; Δεν με περιλαμβάνουν από το φόβο τους -γιατί είναι και δειλοί- μη τυχόν και γίνουν περίγελος στη διεθνή κοινότητα που βλέπει και παρακολουθεί και γνωρίζει ποιοι έκαναν το σκάνδαλο και ποιοι το ανέδειξαν, κι ζητάνε τώρα και τα ρέστα».

Κατά την παρουσία του στις Μουρνιές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ